Reprezentantii Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului atrag atentia asupra starii de sanatate precare a doi dintre fostii lideri de sindicat, Dorin Lois si Constantin Cretan, aflati in penitenciar. Cei doi au fost condamnati la cate cinci ani de inchisoare in dosarul mineriadei de la Costesti, din 1999.

Conducerea LSMVJ acuza autoritatile si de faptul ca, la doua luni de la moartea altui "locotenent" de-al lui Miron Cozma, Ionel Ciontu, inca nu au fost comunicate cauzele decesului survenit in timpul arestului.

Intr-un comunicat de presa dat ieri publicitatii, conducerea Ligii mai acuza autoritatile de faptul ca ar tine ascunse cauzele decesului lui Ionel Cintu. "Autoritatile nu spun nimic, nici familiei, nici colegilor sai, nici opiniei publice interne si internationale despre cauzele acestui deces suspect.

De aproape doua luni, militanti si sindicalisti din mai multe tari se mobilizeaza pentru aflarea adevarului in cazul decesului colegului nostru", se arata in comunicat. In plus, conducerea LSMVJ sustine ca alti doi fosti lideri s-ar afla in "pericol de moarte".

Dorin Lois, aflat in Penitenciarul Barcea, si Constantin Cretan, incarcerat la Targu Jiu, s-ar confrunta, potrivit sindicalistilor, cu grave probleme de sanatate si actualii lideri ai minerilor din Valea Jiului spun ca acestora li se refuza un tratament medical adecvat.

Directorul Penitenciarului Barcea Mica, Emanoil Bota, spune ca nu stie absolut nimic despre boala de care sufera Lois: "Nu am cunostinta despre asa ceva. La ora actuala chiar avem internata la Spitalul Judetean Deva o alta persoana, dar despre Lois nu am cunostinta. In urma cu circa doua saptamani am stat de vorba cu el, dar nu mi-a spus asa ceva", a precizat Bota.

Directorul Penitenciarului precizeaza ca, daca Dorin Lois este de acord, oricine poate sa il viziteze ca sa se informeze despre starea de sanatate a acestuia.

Mai multe organizatii sindicale internationale, dar si diversi parlamentari straini au facut apel pentru eliberarea din inchisoare a liderilor de sindicat arestati, in frunte cu Miron Cozma. Potrivit LSMVJ, la Ambasada Romaniei din Algeria o delegatie parlamentara a solicitat autoritatilor romane eliberarea liderilor incarcerati.

De asemenea, la Ambasadele din Spania si Franta au fost primite delegatii sindicale care si-au reafirmat solidaritatea cu liderii inchisi.