Avind in vedere ca de citeva zile se discuta aprins despre suplimentarea numarului de autorizatii de taxi in Focsani, o prima etapa transindu-se asa cum puteti citi in editia de astazi a Ziarului de Vrancea cu prilejul sedintei Consiliului Local de ieri, m-amhotarit sa cedez spatiul Punctului de vedere de astazi unui focsanean avizat, care a trimis pe adresa redactiei opinia sa. Merita citita, pentru ca nu-i deloc exclus ca respectiva parere sa fie foarte apropiata de adevarata fateta a problemei in discutie atit in ceea ce priveste abordarea, cit si rezolvarea.

Asta in ciuda faptului ca noua majoritate constituita in Consiliul Local la modul cum s-a putut vedea ca tropaie nu pare a lua in considerare decit "ce vrea muschii ei"! Deocamdata cum spune o cugetare adinca :"situatia se afla asa cum se prezinta!"

"Referitor la informatiile aparute in presa locala, privind suplimentarea numarului de autorizatii taxi, doresc sa-mi exprim opinia, ca taximetrist independent si cetatean al municipiului Focsani, in speranta ca membrii Consiliului Local vor judeca lucrurile cu obiectivitate, dupa criterii profesionale si in temeiul legii. In acest sens, consider ca cel putin motivarea facuta de initiatorii proiectului trebuie sa iasa din zona mediocritatii, a intereselor politice ori personale si sa reflecte o situatie obiectiva, intemeiata pe criteriile prevazute de Legea 38/2003 la art.14.

Judecind dupa declaratiile aparute in presa, domnul viceprimar si grupul de initiatori doresc sa "elimine specula cu buline si evaziunea fiscala", insa acest deziderat nu este tocmai in atributul domniilor lor, mai ales ca "specula" de care se vorbeste are acoperire legala, face obiectul unor intelegeri intre parti ce sint guvernate de legi si conventii civile.

Consider ca prin aceasta nu se elimina "specula cu buline", ci dimpotriva, se va mari numarul celor care o vor practica, iar inversunarea cu care este sustinut un asemenea proiect ma face sa cred ca serveste tocmai acelora care doresc sa intre pe piata taximetriei doar in acest scop.

Demersul nu poate schimba cu nimic conditiile din Legea 38/2003, care va permite in continuare subinchirieri de masini. Ori, daca se doreste cu adevarat schimbarea conditiilor, atunci trebuie initiat un proiect de amendare a legii, ale carei prevederi, intr-adevar, nu sint in acord cu cerintele unei piete libere.

Potrivit rationamentului invocat de domnul viceprimar, referitor la caracterul liber al pietei, impus de prevederile europene, ma intreb de ce nu se liberalizeaza total numarul de buline?!! Iar daca se impune limitarea, cum s-a calculat acest numar de 400-500?!! Daca 200-300 de cereri doresc inchiderea bulevardului Unirii si instalarea de tarabe cu mici si alba-neagra, domnul viceprimar ar fi de accord, doar ca acestia sa-si poata "cistiga o piine"?!

Nu trebuie sa existe un calcul minim asupra acestei suplimentari? Sint semnale de la populatie ca si-ar dori mai multe taxiuri? Sint amenajate statii de asteptare in mod suficient? Au fost consultate, cel putin, structurile politiei rutiere privind impactul conditiilor de trafic? Din punctul meu de vedere, consider ca o solutie echitabila ar fi gasirea unei relatii prin care detinatorul de bulina sa aiba si masina in teren, iar daca nu, sa nu mai poata inchiria o alta masina "sub aceeasi bulina" (fiind permisa, totusi, inlocuirea cu o masina proprietate); insa pentru o alta masina inchiriata, sa obtina o alta bulina.

Dar aceasta este posibil, doar daca se vor purta discutii serioase, cu toti factorii implicati, fara a "imparti lumea in cubanezi, feudali sau iobagi" si fara a induce opiniei publice sentimentul ca taximetristii sunt un pericol, in conditiile in care acestia sint mai aproape de populatie decit multi dintre cei alesi sa-i reprezinte.

In acest sens, consider ca trebuie neaparat sa fie facute publice si afisate pe pagina de internet a primariei listele de asteptare, precum si situatia detaliata si actualizata a operatorilor de transport taxi. Imi doresc, ca in dezbaterile din sedinta ordinara, membrii CL sa gaseascaraspunsuri la intrebarile pe care mi le-am pus, iar ca cetatean al municipiului Focsani, in viitor, nu-mi mai doresc din partea unor oficiali investiti cu autoritate publica demersuri care au la baza impresii personale si presupuse "atentate" care i-ar face sa umble in TAB-uri si cu pistoale la briu. Mihai Rusu, Focsani"