Anual, aproape 10 % dintre medici pleaca din spitale fie in strainatate fie in sectorul privat, iar acest fenomen da peste cap sistemul sanitar. Salariile de 4-5 ori mai mari oferite de alte state europene determina cadrele medicale sa renunte la posturile din spitalele romanesti.

De la inceputul anului, la nivel national, peste o mie de medici au solicitat actele necesare pentru a pleca din tara. Ministerul Sanatatii are o situatie exacta a plecarilor, datorita actelor necesare unui asemenea demers, printre care si echivalarile de studii.

Ministerul Sanatatii sustine ca se preocupa de stoparea exodului medicilor dar in acest sens fiind preconizatele majorari salariale, de 40% pana in 2008. La nivelul judetului se inregistreaza periodic cereri de acordare a concediului fara plata din partea medicilor fie ei de familie sau din spitale. “ Nu avem o evidenta concreta a medicilor care au plecat in strainatate.

Sunt inregistrate periodic zeci de cereri pentru acordarea concediului fara plata. Este clar ca o parte dintre medici pleaca in strainatate pentru a lucra acolo pe sume mult mai mari decat in tara”, ne-a declarat doctorul Florica Scarlatescu, directorul Autoritatii de Sanatate publica Prahova.

In timp ce un medic rezident in Romania este platit cu 4-5 milioane lei vechi pe luna, un medic rezident din Uniunea Europeana este platit cu 1.000-1.300 euro, la care se adauga sporuri pentru orele de garda. In Romania, in primii doi ani de rezidentiat medicii nu sunt platiti, in vreme ce in UE sunt platiti..

Salariile medicilor cu vechime depasesc de 4-5 ori sumele pe care medicii le-ar fi primit in Romania. Ministerul Sanatatii a inregistrat aproximativ 2.400 de cereri pentru ca studiile sa le fie recunoscute in UE. Statele preferate de medicii romani sunt Italia, Germania si Franta.