Primaria a scos la licitatie Serviciul de executarea a lucrarilor de intretinere pentru strazile modernizate si nemodernizate din Cluj, lucrarile fiind impartite in patru loturi. Miza acestui contract este de aproximativ 30 de milioane de lei, adica aproape 10 milioane de euro.

Pentru strazile modernizate, castigatorul licitatiei va avea obligatia sa faca plombari si sa toarne covor asfaltic, in timp ce pentru strazile neasfaltate lucrarile de intretinere vor consta in impietruirea artelor si nivelarea periodica a acestora.

Cine se bate pe plombele Clujului

KIAT GROUP CONSTRUCT Bucuresti. Societatea este detinuta de oamenii de afaceri turci Atalay Deniz, Ahmet Secuk, Ygit Berek Atlay, Tamer Atalay si Mustafa Bekar si a fost infiintata in octombrie 2006. Nu a mai participat la licitatiile de reabilitare de drumuri.

KEMNA BAU ANDREAE Gmbh& Co KG Germania. Companie cu capital integral german, care participa pentru prima data la licitatiile organizate de Primaria Cluj-Napoca.

REGIA AUTONOMA a DRUMURILOR JUDETENE (RADJ) Cluj. Societatea este administrata de Consiliul Judetean Cluj.

CONSTRUCTII RUTIERE SA Cluj. Compania este detinuta de 12 actionari, a fost infiintata in 2005 si a avut un profit de 84.000 de lei in acel an. Constructii Rutiere participa pentru prima data de liciatiile de reabilitare de strazi in Cluj-Napoca.

CRIDOV SRL Cluj. Compania apartine oamenilor de afaceri Daniel Pop si Cristian Muresan si a avut un profit de 273.000 de lei in 2005. Pop si Muresan mai detin firmele de constructii D&C Construct SRL, Titan Astafl SRL si Rutcon SRL. Firma se afla la prima participare la o licitatie de reabilitare de strazi la Cluj.

REAL BIS SRL Cluj. Societatea este infiintata in august 2006 si apartine lui Gheorghe Balahura din Turda. Societatea nu a realizat nici o lucrare publica de asfaltare sau reabilitare de drumuri.

ARL SA Cluj. Societatea este detinuta de grupul Strabag AG Austria si a fost cumparata de la Ministerul Transporturilor de austrieci, in urma unei licitatii organizate anul trecut. Pretul de achizitie, peste 5 milioane de lei.

ARL a castigat licitatii de reabilitare a drumurilor din oras in valoare de 780.000 de lei in 2003, 200.000 de lei in 2004, 3,3 milioane de lei in 2005 si 68.400 de lei in 2006.

DIFERIT SRL Cluj. Societatea este abonata la lucrari publice inca de pe vremea administratiei Funar. A realizat lucrari de reabilitare a drumurilor in oras primind 2,8 milioane de lei in 2004, 2,7 milioane de lei in 2005 si 800.000 de lei in 2006. Diferit SRL este detinuta de Nicolae Petri, un fost inginer din cadrul Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP).

DEDAL CONSTRUCT SRL Cluj. Societatea este abonata la lucrari publice si este detinuta de Gheorghe Talos si Mihail Kiss. Cei doi detin un grup de societati care participa regulat la licitatiile de lucrari ale Primariei: Canion Impex, Ganeli Prodexim, Samid Construct, Romterra Construct, Fidias Construct, Gaudi Construct si Mincu Construct.

Societatea a castigat lucrari de la Primaria Cluj-Napoca in valoare de 2,8 milioane de lei in 2004 si 3 milioane de lei in 2005.

DACIA FABER SRL Alba. Societatea este patronata de Cecilia Chinde si are sediul in localitatea Campeni - judetul Alba. Dacia Faber a castigat in ultimul timp mai multe licitatii organizate de Ministerul Transporturilor si a beneficiat de lucrari de reabilitare a drumurilor in Cluj-Napoca in valoare de 880.000 de lei in 2003.

IRIDIUM CONSTRUCT INSTAL SRL Cluj. Societatea este abonata la diverse lucrari publice inca din timpul administratiei Funar. Bani primiti de la Primaria Cluj-Napoca: 3,1 milioane de lei (2004), 1,7 milioane de lei (2005), 360.000 de lei (2006). Iridium Construct este detinuta de Cristian Remus Munteanu, Maria Aurelia Pop si Ionel Otet. in 2003, societatea Iridium se afla in executare silita.

MECDRU SA Cluj. Compania a apartinut Ministerului Transporturilor si a fost vanduta in 2005 grupului de firme maghiare Highway, format din Dach Holding 94 KFT, Luxcon GmbH si Swietelsky Kft. in 2003, compania era falimentara. A castigat de-a lungul timpului contracte de reabilitare a drumurilor in valoare de 5,8 milioane de lei in 2003, 5,9 milioane de lei in 2004 si 700.000 de lei in 2005.

ASTOR Com SRL Targu-Mures. Compania face parte din grupul de societati al omului de afaceri muresean Petrica Sala, fost partener de afaceri cu membri marcanti ai PSD Mures. Astor Com a castigat in 2006 lucrarile de pavaj in Cluj-Napoca.

Inspectorii ITM Cluj au descoperit ca Astor Com a subcontractat lucrarile de pavaj din fata Universitatii, “Babes-Bolyai” unei alte societati din Mures, care lucra cu muncitori la negru. in anii 2005 si 2006, societatea a primit lucrari in valoare de peste un milion de lei pentru reabilitare de drumuri in Cluj-Napoca.

HAN GROUP SRL Bucuresti. Societatea este controlata de familia turca Sipahi si apare in mai toate lucrarile importante din ultimul an privind reabilitarea bulevardelor din Capitala, lucrari cifrate la zeci de milioane de euro, alaturi de firmele grupului de la “Golden Blitz”.

A beneficiat de lucrari din bugetul Primariei Cluj-Napoca in valoare de 3,1 milioane de lei in 2004, 570.000 de lei in 2005 si de 140.000 de lei in 2006.

BITUNOVA SA Bucuresti. Compania este controlata de cunoscuta societate de constructii austriaca Strabag AG, partenera in diferite firme cu multinationala austriaca Geiger. Cinci la suta din Bitunova este detinut de Alexandru Dobre, fost adjunct al ministrului Transporturilor pana in 1989, apoi secretar de stat in Guvernul Petre Roman, responsabil pentru Administratia Nationala a Drumurilor.

Bitunova a castigat lucrari de reabilitare si de plombare a strazilor din Cluj-Napoca in anul 2006.

Conditiile licitatiei

La licitatie au fost scoase si lucrarile de intretinere pentru trotuare, alei si scari pietonale, unde se vor realiza pavari si inlocuirea bordurilor. Contractul va fi semnat pe un an de zile.

Garantia de participare la licitatie este de 50.000 de lei pentru primul lot - lucrari de intretinere curenta la strazile modernizate, 70.000 de lei pentru cel de-al doilea - lucrari de intretinere periodica, pentru strazile neasfaltate - 40.000 de lei si tot 40.000 de lei pentru lucrarile de intretinere la trotuare, alei si scari pietonale.

Ieri a avut loc cea de-a doua faza a licitatiei, in care comisia va negocia cu firmele care s-au calificat. Din cele 17 care si-au depus oferta, singura eliminata a fost Apolodor.

“Vom negocia cu ei, noi vom face o propunere financiara si vom vedea care dintre firme va fi de acord cu ea, bineinteles cu negocierile de rigoare. Daca nu vor fi de acord, se vor duce sa lucreze in alt oras”, a declarat ieri directorul Directiei Tehnice din cadrul Primariei, Sorin Apostu.

Apostu a mai spus ca valoarea contractului pentru lucrarile de intretinere se va ridica la aproximativ 30 de milioane de lei si ca vor negocia “la sange” cu cei care participa la licitatie.