Agentiile de ocupare a fortei de munca au primit oferte din strainatate pentru profesorii ardeleni

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita-Nasaud are in baza de date peste 1.000 de locuri de munca vacante in Uniunea Europeana. Printre acestea se numara si cateva posturi pentru cadre didactice universitare in Cipru, platite cu salarii de pana la 3.000 de euro pe luna.

Potrivit purtatorului de cuvant al AJOFM, Alina Capraru, cea mai bogata oferta de munca in strainatate vine din Cipru, unde se cauta cadre didactice universitare. si AJOFM Cluj a primit in acest an o oferta de locuri de munca din Belgia adresata cadrelor didactice. Solicitarea se adreseaza profesorilor din invatamantul preunivesitar si prescolar.

Directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, a explicat ca "aceste posturi pot fi accesate fie prin institutia noastra, fie direct, aplicand la Oficiul International al Migratiei Fortei de Munca". Potrivit acestuia, salariul unui cadru didactic din sistemul preunivestitar poate ajunge in tarile europene pana la 3.000 de euro lunar, iar pentru nivelul universitar pana la 5.000 de euro.

Actele necesare depunerii candidaturii sunt documentele de identitate, adeverinta medicala din care sa rezulte capacitatea de munca, diplomele de studii, un CV european si cartea de munca.

Profesorii universitari clujeni spun ca ofertele din strainatate au existat pentru cadrele universitare inca din 1989.

"Nu are nimeni 5.000 de euro in UBB, dar, de exemplu, un profesor uni-versitar plin, cu vechime, care conduce doctorat si are activitate in cercetare, poate ajunge la un venit lunar de 10.000-12.000 de lei lunar", a declarat Catalin Baba, decanul facultatii de stiinte Politice din UBB Cluj.

AJOFM Bistrita-Nasaud mai ofera celor aflati in cautarea unui loc de munca in Cipru posturi de aromoterapeuti, bucatari pentru bucatarie japoneza sau ingrijitori de piscine si plaje.

Cipriotii mai duc lipsa de personal in domeniul hotelier si ofera salarii cuprinse intre 900 si 2.900 de euro pe luna.

In Republica Ceha sunt oferite multe locuri de munca pentru ingineri IT -specializarea sisteme UNIX, operare sisteme Windows, specializarea SAP, iar salarizarea este de 1.270 de euro pe luna. Nici polonezii nu se lasa mai prejos, punand la bataie locuri de munca pentru ambalatori, zugravi, tamplari, betonisti, confectioneri si montatori de geamuri termopan PVC.

Posturile sunt variate ajungand pana la reprezentanti de vanzari pentru Romania sau designeri de moda si ingrijitori pentru animale, iar salariile oferite sunt de la 240 pana la 1.800 de euro.