Pim SA, firma de traditie din Sibiu, incearca anul acesta investitii de 250.000 de euro, insa numai in masura in care va realiza profit. Producatorul de articole din piele, spera sa creasca anul acesta cifra de afaceri si sa scape de pierderile inregistrate doi ani la rand, dupa ce din 2001 pana in 2004, a realizat profit.

Potrivit directorului general al firmei, Nicolae Pop, PM SA incearca in 2007 o crestere usoara a cifrei de afaceri, cu 500.000 de lei, pana la 7,5 mil. de lei (2,25 mil. euro). PIM SA a realizat in 2006 o cifra de afaceri de circa 7 milioane de lei (2 mil.de euro), cu 20 la suta mai mica decat cea inregistrata cu un an inainte, pe fondul scaderii comenzilor si a cresterii cheltuielilor la utilitati, precum si a investitiilor in alinierea la standardele europene de productie. Nicolae Pop arata ca investitiile planuite pentru acest an se refera la modernizarea tehnologiei utilizate si la protectia mediului.

"Noi am fixat in plan investitii, insa le vom realiza doar din profitul pe care speram sa il inregistram. Anul trecut am reusit sa mentinem un rulaj apropiat de cel din 2005, dar am inregistrat mai multe pierderi. Speram sa recuperam in acest an.

Am incercat, de asemenea, in 2006, sa mentinem acelasi numar de angajati, sa nu facem disponibilizari, mai ales datorita faptului ca nu se mai gasesc oameni specializati pe domeniul nostru”, precizeaza Nicolae Pop.

Doar incaltaminte si pentru export

In acest moment, Pim SA produce preponderent incaltaminte din piele si mai mentine o activitate paralela de inchirieri. Nicolae Pop arata ca majoritatea productiei de articole din piele este destinata exportului, insa numarul comenzilor a scazut in ultima perioada. „Materia prima o avem din import, pentru ca pe piata romaneasca, pielea nu are calitate buna.

Datorita faptului ca materia prima este din import, nu ne putem propune sa vindem mult pe piata din Romania, datorita pretului finit al produsului. Marfa merge astfel spre export. Oricum, activitatea de tabacarie a mers prost in ultimii ani”, explica Nicolae Pop. Puterea in scadere a dolarului in comparatie cu euro afecteaza vanzarile societatii din Sibiu.

"Datorita acestui raport, exporturile din UE spre SUA au fost limitate, iar lucrul acesta ne afecteaza”, mai spune Nicolae Pop. Conducerea Pim Sa a luat in calcul schimbarea tipului de materie prima folosita, cu una mai ieftina. „Exista posibilitatea sa producem articole mai ieftine, din alte materiale decat pielea, dar acest lucru inseamna investitii in utilaje.

Tehnologia pe care o avem nu ne permite adaptarea a alte tipuri de produse”, afirma Pop.

Fabrica Pim SA lucreaza in acest moment la 40 la suta din capacitatea de productie, dupa cum arata directorul general. Pierderile nete acumulate de companie in 2005 au fost de 1,3 mil. de lei (390.000 euro), potrivit datelor Ministerului Finantelor. Societatea, tranzactionata pe bursa Rasdaq, are 184 de angajati.