Prezenta virusului C este estimata de epidemiologii la circa 300 de milioane de oameni, din care un milion se afla la noi in tara. Frecventa uriasa a bolii se explica prin faptul ca hepatita nu poate fi totdeauna recunoscuta de la inceput, ea fiind purtata in stare latenta, cu perioade bune ori cu prezenta unor simptome minore, nespecifice.

Din aceasta cauza, se vorbeste despre „o bomba cu efect intarziat”. In 5% din cazuri, infectia cronica a hepatitei de tip C degenereaza in cancer de ficat. In fata acestor date, este justificata necesitatea cunoasterii cat mai depline a surselor de infectie, a simptomelor bolii si a primelor masuri medicale ce se impun. Transmiterea infectiei cu virus C se face pe cale nedigestiva.

La nivelul judetului nostru se poate vorbi despre existenta a peste cinci sute de cazuri de Hepatita C, periodic aparand cazuri noi. „Boala poate fi prezenta la persoanele carora li s-au facut transfuzii de sange inainte de 1990, cand nu se stia de acest virus.

Alte cazuri de risc: bolnavii cu dializa, personalul din unitatile sanitare, care vin in contact cu sange infectat, calea ginecologica ori sexuala, interventiile stomatologice si chirurgicale, acele de acupunctura, tatuajele, manichiura si pedichiura, barbieritul”, ne-a declarat doctorul Dan Decebal, epidemiolog in cadrul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova.

Nu in ultimul rand, virusul poate fi transmis de la mama la fat. Diagnosticarea hepatitei virale de tip C, de fapt punerea in evidenta a prezentei virusului in organism, se face prin analize specifice, realizate in laboratoarele unitatilor spitalicesti.

Asa cum spun medicii, simptomatologia sub care se prezinta infectia cu HCV este saraca in manifestari tipice (dureri de ficat sau digestive), prezenta ei manifestandu-se nespecific.

"Evolutia infectiei cu virusul hepatitic C depinde in mare masura de varsta bolnavului in momentul infectarii, de consumul de alcool, de apartanenta sexuala (barbatii sunt mai predispusi la boala decat femeile), de prezenta unor boli concomitente.

Fara tratament, o treime din bolnavii de hepatita C ajung mai repede la ciroza, decat cei tratati si care renunta la alcool”, ne-a mai precizat doctorul Decebal. Hepatita C se asociaza frecvent cu alte boli grave: nefrita, tiroidita, boala vasculara a nervilor periferici, poliartrita reumatoida, ulceratie la ochi, fibroza pulmonara, boala hepatica alcoolica.