Firme cu un singur angajat invirt afaceri discrete de milioane de euro, comparabile ca marime cu cele ale unor companii cu sute de angajati.

In documentarea noastra am descoperit firme cu actionari sau legaturi notorii: modista Irina Schrotter, deputatul PNL Relu Fenechiu sau investitorul imobiliar Viorel Roman. Tot din categoria aceasta este si firma "Progresul Socialist" SRL, a unui basarabean, care invirte in capitalismul iesean afaceri prospere de milioane de euro.

Secretul aparitiei unor astfel de afaceri: impozitul mai mic perceput microfirmelor.

Zece firme din Iasi care au doar un angajat invirt pe degete afaceri de peste 300 de miliarde de lei vechi. Adica de aproape noua milioane de euro. Pe baza ultimelor date disponibile la Registrul Comertului si la Ministerul de Finante, "Ziarul de Iasi" a realizat un top inedit: al primelor zece firme iesene dupa cifra de afaceri care au doar un singur angajat.

Datele financiare luate in calcul vizeaza activitatea companiilor de tip "one man business" la nivelul anului 2005, ultimele actualizate complet. Avind in vedere anvergura afacerilor, putem spune ca patronii acestor societati au reusit sa recruteze angajati minune.

Majoritatea acestor societati sint infiintate in urma cu trei sau patru ani, cind statul a inceput sa acorde facilitati fiscale micilor intreprinzatori. Facilitatile au stirnit insa si interesul patronilor cu afaceri importante, unii fiind asociati direct la astfel de microitreprinderi, altii avind doar legaturi cu acestea, in mod indirect.

Un exemplu il reprezinta creatoarea de moda Irina Schrotter, care este asociata la o firma imobiliara cu un singur angajat, dar cu afaceri absolut spectaculoase.

Prima firma din top face comert cu fructe si legume

Prima din firmele de top 10 "one man business" care a realizat in cursul anului 2005 cea mai mare cifra de afaceri este "XXL & COM SRL" Iasi. Societatea are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al fructelor si legumelor.

Desi are numai un singur salariat, si afaceri de aproximativ 5,9 milioane lei noi, compania, aflata in proprietatea cetateanului turc Yuksel Ordek, concureaza cu societati de talia "Moldoplast" ori "Instalatii Grup", firme care lucreaza cu 170, respectiv 80 de salariati potrivit datelor postate pe site-ul Ministerului de Finante.

"Firma de la Iasi face parte din Grupul XL Company, importator si distribuitor de fructe, legume si carne congelata. Avem depozite angro in Iasi, Suceava, Botosani si Pascani. Alte detalii nu va pot furniza in absenta patronului meu. Dumnealui nu este deocamdata in tara", a mentionat Nicoleta Mustata, asistenta lui Ordek.

Pe locul secund al clasamentului se afla "Steel Intertrading SRL" din Pascani, care a fost infiintata in anul 2003 de Daniel Constantin Bucsa si asociatul acestuia, Georgel Apintilesei, cel dintii controlind aproximativ doua treimi din firma.

"Mi-era suficient un singur angajat deoarece pentru activitatea de import-export a produselor metalice in Rusia si Ucraina nu aveam nevoie decit de un singur om care sa faca niste formalitati la vama", a specificat Bucsa, care a derulat in 2005 afaceri de peste 5,2 milioane lei noi. "Acum m-am reprofilat pe activitatea de constructii. Afacerea dinainte nu mai era rentabila", a explicat actionarul majoritar.

Suveica de la "Lactis" SA

Locul al treilea pe podiumul firmelor cu un singur angajat, cu o cifra de afaceri ce depaseste 3 milioane lei noi, este ocupat de "Euro-Lact" SRL. La aceasta firma sint actionari Constantin Gilca si Maria Micu (n.r.

- directori in cadrul "Lactis" SA), fiecare cu cite 0,005% din participatiuni, si Petrica Herascu, un controversat om de afaceri din Galati, ce detine grupul de firme "Galmopan". Initial, participatia majoritara de actiuni la aceasta societate era detinuta de catre "Lactis" SA.

"Ziarul de Iasi" a scris pe larg despre modul cum Herascu a ajuns sa controleze in 2004 aproape in totalitate firma "Euro-Lact" SRL, prin achizitionarea actiunilor detinute de "Lactis" SA la un pret de patru ori mai mic fata de cel evaluat.

In plus, "Euro-Lact" se aproviziona cu produsele "Lactis" pe care le comercializa pe piata la preturi mai mari decit cele de achizitie, rotunjindu-si astfel veniturile de mai bine de sapte ori in numai un an in detrimentul fabricii iesene.

"Progresul Socialist" SRL

"Progresul Socialist" SRL este urmatoarea firma din clasamentul top 10 "one man business", care care a raportat pentru 2005 o cifra de afaceri de 2,7 milioane lei. Firma este controlata in proportie de 99% de basarabeanul Igor Buftic si are ca asociat juridic, cu un singur procent din actiuni, societatea "Progres Company" SRL.

Conform site-ului Ministerului de Finante, firma are ca obiect de activitate comertul cu ridicata al altor bunuri de consum nealimentare. Buftic este cunoscut mai ales politistilor si procurorilor ieseni, care l-au acuzat in urma cu cinci ani de spalare de bani, bancruta frauduloasa, tentativa de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals si fals in declaratii.

Legaturi cu Viorel Roman

Pozitia a cincea in clasament ii revine agentiei imobiliare "Leader Real Estate Grup" SRL, infiintata in anul 1993, si care ii 2005 a obtinut o cifra de afaceri de peste 2,5 milioane lei. La Oficiul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Iasi apar ca actionari ai firmei Zina Chiriac si Elena Damian, iar societatea are legaturi cu omul de afaceri Viorel Roman.

Sediul declarat al agentiei imobiliare, respectiv strada Hatman Sendrea nr. 42B, coincide cu adresa la care functioneaza Centrul de Afaceri International, societate ce apartine investitorului in imobiliare.

Irina Schrotter nu vrea sa vorbeasca despre afaceri

Cunoscuta creatoare de moda din Iasi Irina Schrotter si asociatul sau Petru Dobrea impart in cote egale afaceri in valoare de peste 2,5 milioane lei inregistrate de firma cu un singur angajat "I.S. Company" SRL. Societatea are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare.

"Nu am vorbit niciodata despre realizarile mele financiare si n-o sa fac acest lucru nici acum. Nu vreau sa fac publice aspectele legate de cifre de afaceri, bani sau avere. Ele sint rezultatul muncii mele, pe care vreau sa le impart doar cu familia mea, nu cu toata lumea", s-a scuzat Schrotter.

Conform datelor postate pe pagina de internet a Ministerului de Finante, cifra de afaceri obtinuta de "I.S. Company" in 2005 este de circa 50 de ori mai mare decit cea realizata anul anterior. "Nu discut cu dumneavoastra probleme in ceea ce priveste firma mea si cu asta incheiem orice discutie", s-a rezumat sa spuna si Dobrea.

Locul sapte in top este adjudecat de societatea "Transnefti" SRL, care ii are ca actionari pe Vasile Solvan si Vladimir Solcan, ambii din Republica Moldova. Afacerile companiei cu doar un singur salariat se cifreaza la aproximativ 2,45 milioane lei la nivelul anului 2005.

"Firma se ocupa de importul si exportul materialelor de constructii in Republica Moldova si a fost infiintata in anul 2004", s-a rezumat sa comenteze Solcan, care detine 50 de procente din societate.

Intra in scena deputatul Relu Fenechiu

O alta societate ce lucreaza doar cu un angajat si a realizat afaceri in valoare de 1,9 milioane lei este "Karimax" SRL, patronata de sirianul Kamil Barbar Chamoun si sotia acestuia, Mirela Daniela Chamoun. Firma a fost infiintata in anul 1995 si are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul in magazine nespecializate.

Conform datelor furnizate de Registrul Comertului, compania si-a intrerupt temporar activitatea. Pe locul noua se afla o firma controlata in totalitate tot de un cetatean originar de peste Prut. Veaceslav Bacalin a infiintat societatea "Robigreli Impex" SRL in urma cu doi ani si a obtinut chiar din primul an de activitate o cifra de afaceri de peste 1,8 milioane lei.

Dupa cum a precizat, Bacalin nu face altceva decit sa intermedieze contracte de vinzare-cumparare a tevilor de polietilena, pe care le cumpara de la fabrica "Samiplast" din Suceava, cu parteneri de afaceri din Republica Moldova. "Am deja o baza de clienti formata cu care lucrez tot timpul. Ma descurc singur.

Tevile de polietilena sint folosite la retelele de gaz, apa, uneori canalizare, telecomunicatii si drenaje", a specificat Bacalin. Ultima companie din top, respectiv "Falma Rom" SRL, este apropiata grupului de firme "Fene Grup", la care actionar important este deputatul liberal Relu Fenechiu.

Societatea cu doar un singur angajat a obtinut in 2005 o cifra de afaceri mai mare de 1,7 milioane lei si il are ca actionar pe ieseanul Mihai Mazilu. "Falma Rom nu face parte din grupul de firme Fene Grup. Intre cele doua exista doar un contract de colaborare, in sensul ca Falma Rom furnizeaza calculatoare pentru magazinul din Mall (n.r. - detinut de fratele deputatului)", a precizat Fenechiu.

Cu toate acestea, la numarul de telefon cu care societatea "Falma Rom" s-a inregistrat la Registrul Comertului raspunde secretariatul "Fene Grup".

Cum sint impozitate microintreprinderile

Dupa cum sustin expertii contabili, modul de impozitare impus microintreprinderilor reprezinta unul dintre cele mai importante motive care au condus la alegerea de a lucra cu firme care au doar un angajat. "Unul dintre avantajele microintreprinderilor este acela ca au inceput cu un impozit platit pe total venituri de doar 1,5% pe an, dupa care s-a trecut la 3%.

Incepind din acest an, microintreprinderile platesc un impozit de doar doua procente pe venituri", a explicat Pavel Badragan, expert contabil in cadrul Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati Iasi. Sumele platite astfel statului pot fi mult mai avantajoase fata de cele platite in cazul impozitului pe profit de 16%, pentru restul firmelor.

Inregistrarea ca microintreprindere poate fi astfel avantajoasa in cazul firmelor in care rata profitului este foarte mare. De exemplu, o firma care are o cifra de afaceri de 10 milioane lei si un profit de 9 milioane lei va plati impozit, ca microintreprindere, de 2% din 10 milioane, adica 200.000 lei. Ca firma cu mai multi angajati va plati insa 16% din 9 milioane lei, adica 1,44 milioane.

In prezent, daca mai mult de jumatate din activitatea firmei provine din activitati de consultanta si management, profitul societatii este impozitat cu 16%.