Sa fii nebun nu este cel mai grav lucru de pe acest pamant, dar sa ii fortezi pe altii sa suporte iesirile tale necontrolate chiar poate fi un chin. In unitatile de invatamant exista din pacate si cadre didactice care nu mai stau asa bine cu nervii. Problemele lor de ordin psihic se rasfrang asupra elevilor, care sunt nevoiti sa indure jignirile si chiar izbucnirile violente ale dascalilor.

La nivelul scolilor si liceelor din Prahova au fost trase mai multe semnale de alarma referitoare la comportamentul ciudat al unor profesori insa nu s-a putut face mare lucru. Reamintim doar cateva dintre cazuri. La Grupul Scolar de Petrol Teleajen Ploiesti, un maistru batea elevii fara sa aiba un motiv intemeiat.

Era suficient sa i se para lui ca cineva nu ii asculta „ordinele” ca ii si dadea cu capul de banca. Ziarele locale au facut cunoscuta aceasta situatie insa nu s-au luat masuri la momentul respectiv. Se pare ca maistrul a plecat din scoala pentru ca s-a pensionat. La Scoala „Rares Voda” din Ploiesti, un profesor de muzica trateaza elevii ca pe niste animale.

Ii plesneste atunci cand considera domnia sa ca nu sunt atenti. Un elev din clasa a VI-a a ajuns acasa plin de sange dupa ce profesorul de muzica l-a urecheat. Inspectoratul Scolar Judetean a aflat de aceasta situatie insa nu a putut face mare lucru. Desi profesorul este pensionar, scoala nu vrea sa renunte la el pentru ca este o valoare dar si pentru ca nu prea exista profesori de muzica.

Nu pot fi dati afara din sistem

Reprezentantii Inspectoratului Scolar Prahova sustin ca monitorizeaza activitatea catorva cadre didactice cu un comportament ciudat, care pot deveni agresivi si sunt usor iritabili in fata elevilor. Desi cunoaste situatia acestora, conducerea inspectoratului nu poate lua masuri, pentru ca acesti profesori nu au un certificat medical care sa le ateste boala.

Procedural, directorii scolilor unde profeseaza respetivele cadre didactice ar trebui sa ia masuri impotriva acestora, insa, desi le vad tulburarea de comportament, nu se pot atinge de ei, pentru ca nu pot face dovada tulburarilor psihice pe care le au. “Unii au ajuns la un grad de uzura intelectuala avansata, dupa zeci de ani de munca in sistem, dar si din alte cauze colaterale.

Directorii trebuie sa ii trimita spre comisii de expertiza psihiatrica si cu documentele sa vina la Inspectorat”, ne-a declarat profesorul aurel Graur, purtatorul de cuvant al ISJ Prahova. Singura solutie este pensionarea acestor profesori pe caz de boala.