Mitropolitul Bartolomeu Anania si ceilalti sapte membri ai Sinodului Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului au adresat un ''Apel catre Curtea Constitutionala'', ajunsa, dupa cum se vede, un soi de Zid al Plangerii, in aceasta perioada.

Numai ca aceasta Curte, la care se adreseaza politicienii, seamana mai degraba cu un oracol, slujit mai degraba de niste preotese si preoti din perioada pre-crestina, care dau raspunsuri sibilinice de fiecare data cand li se adreseaza cineva cu o chestiune ce necesita clarificare sau cand au de dat o sentinta.

Ce vor IPS Bartolomeu si ceilalti semnatari ai apelului de la Curtea Constitutionala? Pai, inainte de toate, isi aroga un mandat pe care in realitate nu-l au, pretinzand ca scriu in numele a peste patru milioane de oameni. I-au intrebat, pe fiecare dintre acestia in parte, daca sunt de acord sa apeleze Curtea in numele lor?

In mod sigur nu. Apoi, sustin ca ''pastoritii nostri ne trimit tot mai numeroase semnale ca e timpul sa intervenim'', ba chiar ''in disperare de cauza'', le-ar cere sa-si paraseasca ''echidistanta politica''. Ceea ce Preasfiintiile Lor spun ca nu vor face, vor ramane la jumatatea balantei. O alta inconsecventa, dupa cum se va vedea.

In esenta, apelul condamna ''criza fara precedent'' creata prin suspendarea presedintelui si indica - fie si indirect - vinovatul: Parlamentul. In opinia inaltilor prelati semnatari, forul legislativ da dovada de ''imoralitate politica'' din cauza ca ar abandona ''principiile democratice ale statului de drept'' si-ar reveni la ''practica bunului plac, specifica regimurilor totalitate''.

Citind apelul, ai impresia ca mai e putin si vine Apocalipsa! Si de ce? Pur si simplu din cauza ca Parlamentul a adoptat o hotarare care ''ii confera dreptul de a decide a-posteriori, adica dupa ce poporul se va pronunta prin referendum, care va fi soarta presedintelui suspendat''. Drept urmare, autorii apelului considera ca este datoria lor morala sa ceara Curtii Constitutionale ''competenta suprema de a identifica parghiile constitutionale care sa faca posibila solutionarea morala a actualei crize politice''.

Nu comentez acum respectiva hotarare a forului legislativ, mai ales ca nu cred intr-o Apocalipsa parlamentara precum aceea imaginata de inaltii prelati. Si, in fond, o asemenea decizie e supusa arbitrajului constitutional. Daca incalca legea fundamentala, va fi invalidata. Daca nu, care-i problema?

Am, insa, cate ceva de zis despre apel. In primul rand nu IPS Bartolomeu si nu Sinodul pe care-l conduce dau competente Curtii Constitutionale, ci legea! Apoi, partizanatul politic al semnatarilor se vede foarte bine: chiar daca la inceput promit echidistanta, imediat sugereaza ca Parlamentul e alcatuit din diavoli, care vor sa-i faca de petrecanie Ingerului Suspendat. Or, lucrurile nu stau chiar asa. Nu s-a adunat tot raul intr-o parte si tot binele in cealalta.

N-am eu caderea sa dau sfaturi, mai ales unor atat de inalti clerici, insa poate ca n-ar fi rau ca inainte de a da sentinte de moralitate si imoralitate in politica sa purceada la a-si plivi buruienile din propria ograda.

Si cand scriu ''buruieni'', ma refer si la preotii care au colaborat cu Securitatea (cunoaste IPS Bartolomeu subiectul...), si la cei care preacurvesc, si la cei lacomi de bani, si la escroci in sutane care lasa oamenii fara case, si la cei ce jura stramb, si la cei ce se fudulesc cu vile si masini, agonisite din sudoarea enoriasilor, dar se zgarcesc sa dea o coaja de paine celor nevoiasi... Si nici dupa ce Biserica ar scapa de buruienile acestea, n-ar trebui sa se amestece in mocirla politicii. E o pilda in Biblie, aceea cu margaritarele...

P.S. Sa fie, oare, vreo legatura intre acest apel partizan si zvonurile care se tot vehiculeaza ca demersul IPS Bartolomeu de a rupe in doua Mitropolia Ardealului si de-a se inscauna peste o parte din aceasta a fost sustinut de un alt clujean, pe nume Emil Boc?