Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat la Cluj ca doreste sa simplifice si sa scurteze procedura prin care terenurile Armatei pot fi transferate autoritatilor locale. In acest moment, Ministerul Apararii este cel mai mare proprietar de terenuri din Romania.

Valoarea patrimoniului imobiliar de care dispune Ministerul Apararii depaseste, la o prima evaluare, 70 de miliarde de lei. Asa ca presiunea care exista asupra Armatei este imensa.

Tocmai din aceasta pricina, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a anuntat la Cluj ca doreste ca, pe viitor, sa existe un set de reguli clare pentru transferul terenurilor cu pricina. Noua procedura simplificata se va referi doar la terenurile ce vor fi folosite in interes public, de catre autoritatile locale ori judetene.

Ministrul Apararii sustine ca in 10 zile va fi adoptat un set de reguli si criterii dupa care aceste terenuri vor fi transferate autoritatilor. De asemenea, documentul se va referi si la procedura ce trebuie urmata pentru transferul de terenuri.

Parcelele care au apartinut pana acum Ministerului Apararii vor trebui folosite pentru construirea unitati publice de genul spitalelor sau scolilor. De asemenea, pe acete suprafete vor putea fi construite si obiective sportive publice.

Ca urmare a noului set de reguli, procedura de aprobare in CSAT a acestor trasferuri se va reduce la doar doua saptamani.

Ministrul Apararii a declarat ca in sedinta CSATde la incepeutul lunii viitoare vor fi discutate primele 4 dosare prin care autoritatile locale din Constanta, Cluj, Slatina si Sibiu cer terenuri.

Lista cu prioritati de la Cluj

La Cluj, de pilda, presedintele PNL al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a pus ochii pe o lista intreaga de cladiri si de terenuri. De pilda, el a anuntat ca doreste cazarmile ce vor fi dezafectate in centrul Clujului.

Aici, Marius Nicoara doreste sa ridice un nou sediu pentru Consiliul Judetean. In prezent, institutia imparte acelasi sediul de Prefectura Cluj, dar cladirea este revendicata de vechiul proprietar din perioada interbelica, Camera de Comert si Industrie.

Marius Nicoara mai vrea si poligonul militar de la marginea orasului, de pe Valea Garbaului. Aici, el ar fi dorit sa ridice un nou stadion, pe care sa joace atat Universitatea Cluj, cat si CFR Cluj.

Terenul actualului stadion municipal, pe care joaca Universitatea Cluj, ar fi urmat sa fie vandut pentru diferite proiecte imobiliare. Pretul obtinut ar fi urmat sa fie folosit pentru acoperirea unei parti din costul noului stadion.

Initiativa a starnit numeroase suspiciuni. In timp ce unii clujeni au spus ca Marius Nicoara vrea sa vanda terenul prietenilor sai, suporterii Universtitatii nu agreeaza mutarea arenei sportive.

O alta cerere este cea referitoare la cazarmile dezafectate din localitatea Floresti. Aici ar urma sa fie ridicat un spital regional de urgenta ce va deservi judetele Cluj, Bihor, Salaj, Maramures, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.

Teren contra locuinte pentru militari

Nu toate terenurile Armatei vor fi folosite pentru ridicarea unor asemenea obiective. Teodor Melescanu crede ca unele parcele ar trebui folosite pentru a rezolva problema locuintelor pentru militari.

Pe unele parcele, autoritatile locale ar trebui sa ridice locuinte sociale, insa militarii ar urma sa primeasca apartamente drept locuinte de serviciu. Alte parcele ar urma sa fie oferite militarilor care isi vor ridica locuinte prin credit ipotecar.