In plin era a revolutiei capitaliste aduse de tineri, la Sibiu lucrurile se petrec exact invers. Pentru a se casatori civil la o ora convenabila, tinerele cupluri se strang la fost primarie de cu seara, pentru a fi printre primii la deschiderea birourilor, a doua zi, de la ora 8.

Legende sunt cu duiumul si incep de la medicul de familie, de unde trebuie obtinut certificatul prenuptial. „Eu asa am auzit, ca tinerii care vor sa se casatoreasca civil, merg cu noaptea in cap sa stea la Primarie pentru a prinde o ora buna.

Caci, va dati seama, sunt zeci de cupluri care se casatoresc sambetele acestea, si toti vor cununia religioasa pe la pranz”, povesteste o asistenta medicala in timp ce completeaza un certificat prenuptial.

Printre tinerele cupluri care vor sa se casatoreasca, legenda capata conturul unui zvon, care, la Serviciul de stare civila, prinde miros de realitate. „Eu nu stiu exact cum se intampla afara. Dar, cand deschidem noi la ora opt dimineata, lunea, biroul, pe hol tinerii sunt aranjati conform unei liste pe care ei o intocmesc.

Acum, nu stiu sigur de cand este intocmita lista aceasta, daca e de vineri sau de duminica noaptea“, povesteste aproape soptit una din angajatele Serviciului de stare civila din Sibiu.

In cazul in care nu v-ati seama, intriga intregii povesti este simpla. Orice cuplu care vrea sa se casatoreasca, trebuie sa treaca pe la Serviciul de stare civila. Printre actele necesare este si un certificat prenuptial, care dovedeste ca esti „apt d.p.d.v. medical pentru casatorie”, dar care nu este valabil decat 14 zile.

Pentru a-ti depune actele in vederea casatoriei, trebuie sa te prezinti la Primarie cu maxim 10 zile inainte de data pe care o stabilesti. Ce mai vorba lunga, pentru a nu expira certificatul prenuptial, dar pentru a se incadra in termenul impus de la primarie, ca sa isi inregistreze nunta pentru o zi de sambata, un cuplu trebuie sa se prezinte cu 10 zile inainte, adica lunea.

Si cum mai toate cuplurile vor sa se casatoreasca sambetele acestea catre pranz, de cu duminica seara ele se aduna in fata fostei primarii, pentru a petrece o noapte alba, la coada la casatorii.

Lista lui Schindler

Duminica seara, abia trecute de 20.00. Un prim cuplu se plimba prin fata fostei primarii, actualmente sediu si pentru Serviciul de stare civila. Se plimba in sus, in jos, caldura inca mare. Apoi se tinuiesc in fata usii ferecate. Peste nici 20 de minute, isi face aparitia un batranel. Fiul lui vrea sa se casatoreasca si si-a trimis parintele sa ii tina randul pentru maine dimineata.

"Si voi... la casatorie?”, intreaba timid batranelul. Cei doi ingana un raspuns afirmativ si scot rapid o foaie A4, pe care intocmesc lista de casatorii pentru data de 2 iunie. Primii se trec pe ei. Numele, prenumele baiatului si ora la care vor sa se casatoreasca 10.30.

"E devreme”, mustaceste batranelul, care sufla in pasta si isi scrie numele feciorului, in dreptul caruia trece ora 11.30.

O data lista inchegata, incepe asteptarea. Pe bancile din fata fostei Primarii de pe Victoriei, cuplul de tineri incearca sa gaseasca un limbaj comun cu batranelul socru mare. Peste nici o ora, apare alt tanar. Tot casatorie, a auzit aceleasi legende, cum ca pentru a prinde o ora buna trebuie sa faci noapte alba.

Pana la lasatul noptii, pe lista inceputa pe la opt, s-au strans vreo sapte nume. Toti vor casatorie intre 11 si 12. Calculele arata ca pentru o cununie nu se aloca mai mult de 15 minute. „Ne ia ca la abator... de pe lista asta. Lista lui Schindler”, glumeste filosofic unul dintre viitorii insuratei.

Fazanul trombonit

Pana la miezul noptii, sa se fi tot strans vreo 12 tineri in fata primarie. Unii, in cupluri, cei mai multi, insa, doar ei, barbatii - „femeile sa doarma”, este concluzia lor. In grupul ad-hoc, incep discutiile de socializare. Vreme, incalzire globala, ce a mai vazut fiecare pe la TV, referendum.

Batranul ce-si reprezinta fiul pica de somn, un altul care a venit tot pentru fecior doarme zgomotos in Dacia parcata in fata.

La o ora dupa miezul noptii, toti sunt aproape prieteni. Printre bancuri cu tente sexuale, careva scoate si un pachet de carti de joc cu femei din FHM. Se incinge un joc de trombon. Rasete si glume din ce in ce mai prietenesti. Unul scoate aparatul foto, poze de grup, schimb de adrese de mail. Dupa o ora de trombonit, in noaptea calduta din fata Primariei, tinerii se satura de carti.

Pauza de tigara, cafea. Se trece la schimburi - o parte merge la cafea, in timp ce restul stau de paza „a coada”. Dupa o jumatate de ora, cei de la cafea se intorc pentru a lua locul celor de „la coada” si invers. Se plictisesc si de aceste schimburi. Se satura de cafea si de tigari.

Dupa ora 3 noaptea, in racoarea diminetii intunecate, fiecare tresare la auzul unor pasi. Doar-doar o veni un nou cuplu la coada. Vine ideea fazanului, si toti scornesc cuvinte pe care le-au mai jucat, probabil, cu ani in urma. Alta ora si somnul molesteste tot mai puternic trupurile celor care vor sa se casatoreasca, dar, pana atunci, fac coada.

Unii dorm in masina, altii incearca fara succes sa citeasca o carte. O studenta si-a adus si cursurile, inmuiate de roua noptii. Viitoarele cupluri fac coada la casatorie, scurgandu-se pe bancile din fata fostei Primarii.

Ana, zorile se varsa!

De vreo 15 minute, nici unul nu a mai scos vreun cuvant. Plictisiti, obositi, oarecum iritati ca nimeni nu a mai venit sa se inghesuie la coada la casatorii, desi asa au auzit ei ca pe la ora cinci-sase incepe nebunia. „Ana, zorile se varsaaaaa”, lalaie un taximetrist cu geamul coborat. Obositi, tinerii din fata primariei nici nu mai zambesc. Au nevoi. Fiziologice.

WC-uri publice, ioc. Rasaritul soarelui le taie si „izbavirea” de pana atunci - boschetii din fata Casei de cultura.

Pe la 6.30, pe strada din fata fostei Primarii e forfota. O prima ambulanta isi piuie alarma. Blegiti de somn, tinerii nici ca mai ridica privirea sa o urmareasca. Ca prin farmec, spiritele se trezesc, insa, atunci cand la usa Primariei apare un nou cuplu.

"La insuratoare, la insuratoare? Da? Haideti aici, sa va treceti pe lista”, se invioreaza cei care si-au petrecut noaptea in fata Primariei. Sunt multumiti ca nu au stat degeaba peste noapte, la coada la casatorii. O sa mai vina si altii, sa se treaca pe lista cu orele deja luate.