Prezent la Baia Mare, Varujan Vosganian a dat o declaratie socanta in legatura cu redeschiderea activitatii in cadrul Companiei Remin. Ministrul Economiei si Finantelor s-a aratat surprins, declarand ca nu stia de faptul ca se va relua activitatea miniera, precizand ca Remin nu va mai primi bani de la buget, adica subventii pentru activitate productiva.

Ministrul liberal a fost surprins ca problema Remin nu este un capitol inchis. „S-a stabilit ca activitatea miniera de aici sa fie sistata. Oamenii au primit salarii compensatorii (2-3 sute de milioane de lei vechi) si ce sume s-au mai dat ca ajutor. A ramas personal care sa inchida minele. A fost o formula pe care cei de aici nu au mai agreat-o.

Au primit o mare suma de bani, de la buget, bani luati de la profesori, medici, de la toti pentru a rezolva problemele si aflu acum cu surprindere ca la Remin iar sunt probleme. Oamenii au primit sume mari de bani, iar acum sunt din nou angajati! Sau altii! Din punctul de vedere al Ministerul Economiei si Finantelor, problema acestei Companii a fost solutionata”, a spus Vosganian.

Ministrul a mai precizat ca Remin nu va mai primi bani de la buget, adica subventii pentru activitate productiva. Vosganian a afirmat ca o decizie pentru a fi reluata activitatea miniera in nordul tarii nu se poate lua decat in urma unor studii privind rentabilitatea, efectuate de institutii specializate, gen Banca Mondiala.

"Daca activitatea va fi reluata fara astfel de studii, directorii de aici, liderii de sindicat, toti cei care sustin acest demers o fac pe propria lor raspundere. Exista riscul ca aceasta Companie sa lucreze si sa acumuleze din nou datorii. Cine va mai plati?”, a mai spus Vosganian. Pasca ameninta Liderul sindicatului USM Maramures are o opinie diferita de a ministrului.

"I-am prezentat ministrului situatia de la Remin si i-am solicitat doua lucruri care sunt cele mai importante la ora actuala pentru noi: alocarea subventiei cuvenite anului 2006 si alocarea fondurilor pentru securizare, conservare si inchidere a perimetrelor miniere care nu mai sunt viabile.

Din punctul meu de vedere, asa cum am mai spus-o, oamenii din minister: Gaman, Barascu l-au dezinformat. Dansul avea o alta parere. I-am explicat care este realitatea si asta, prezentand documente cu privire la faptul ca ni se cuvin acei bani.

I-am prezentat procesul verbal rezultat in urma controlului Directiei Generale a Finantelor Maramures, la sfarsitul anului 2006, din care reiese foarte clar ca avem acest drept. De asemenea, i-am spus ca nu am primit bani pentru securizare, conservare si inchidere. Au fost discutii ca de ce au fost disponibilizati oamenii.

Oamenii au fost disponibilizati pentru ca asa a cerut Guvernul Romaniei prin hotarare de guvern, sa disponibilizam toti oamenii. Au fost discutii ca de ce ii angajam inapoi? I-am angajat inapoi pentru ca asa spune legea, Ordonanta 8, ca se pot intoarce.

Era destul de surprins ca am reluat activitatea si i-am spus ca am reluat-o pentru ca avem contract, este cine sa cumpere marfa, avem buget de venituri si cheltuieli pe 2007, aprobat de trei ministri, inclusiv de el, in care se spune foarte clar ca trebuie sa angajam 800 de persoane si trebuie sa scoatem marfa in valoare de 670 de miliarde.

Deci, a ramas cam blocat! Parerea mea e ca-i dezinformat de cei din jurul lui, pentru ca aia sunt oamenii lui Mantoc. Au ramas in continuare oamenii lui Mantoc, care au vrut sa termine mineritul din Maramures de acum doi ani. Acum, ministrul si-a notat toate aceste probleme si a zis ca in momentul in care se intoarce la Bucuresti va vedea ce se intampla.

Eu i-am spus, la final, ceea ce mi-a spus si domnul presedinte Bogdan Hossu (de la CNS Cartel Alfa) ca in situatia in care nu va reglementa aceasta chestiune avem doua posibilitati: una de a trece la actiuni sindicale si a doua de a actiona ministerul in judecata pentru abuz in serviciu. Adica, in sensul ca nu respecta anumite hotarari de guvern si de ordine interioara.

El a luat imediat legatura cu consilierii si era nervos. Le-am spus si eu ca n-au dreptate, dar oricum vom face un material pe care-l vom trimite la Guvern sa vada exact care-i situatia”, a spus Pasca.