Organizatorii Festivalului International de Teatru au tras cortina peste o editie de exceptie. Cel mai important eveniment cultural al Sibiului a inregistrat un succes rasunator. Teatru, poezie, dans si desen, totul s-a desfasurat cu grandoare pe marea scena numita Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007. Potrivit estimarilor oficiale, FITS a avut, anul acesta, aproape 900.000 de spectatori

Editia din acest an a Festivalului International de Teatru de la Sibiu (FITS), principal eveniment al Capitalei Culturale Europene, a avut o oferta foarte bogata in spectacole de teatru si muzica. Si anul acesta, calitatea a fost pusa pe primul loc.

Strazile centrului istoric, dar si cetatile medievale din judet, au devenit scene impresionante, redescoperite si puse in valoare de catre cele mai renumite companii teatrale din lume. Dansul multor reprezentatii i-a antrenat pe sibieni si pe turisti in adevarate spectacole ale bucuriei.

Potrivit estimarilor oficiale, FITS a avut, anul acesta, aproape 900.000 de spectatori, iar bugetul festivalului a depasit opt milioane de euro

Apreciat de critici si public

Teatrul National „Radu Stanca" din Sibiu a adus in festival citeva spectacole de anvergura. S-a remarcat la aceasta editie regizorul Radu Alexandru Nica, premiat in repetate rinduri atit in tara, cit si in strainatate.

Spectacolele „Vremea dragostei, vremea mortii", de Fritz Kater, si „Balul", realizat pe un scenariu scris de Radu Alexandru Nica si Mihaela Michailov, au demonstrat ca teatrul sibian are un viitor frumos. Tinerii regizori si actori de la Sibiu au reusit sa umple publicul de speranta.

Bazat pe gest, miscare, dans si fara text, „Balul" a adus in fata publicului istoria Romaniei, condensata si foarte explicita. Regizorul Radu Nica a precizat ca spectacolul este lipsit de absurd, iar in partea a doua are chiar o turnura politica.

„De cincisprezece ani incoace, nu stim sa ne tratam trecutul decit in doua moduri diferite, ambele excesive: fie idolatrizam realizarile comuniste, fie aruncam cu noroi in 45 de ani de istorie romaneasca si incercam cu jena s-o uitam sau s-o infieram nenuantat. Cred ca a venit timpul unei tratari mai putin patimase a trecutului romanesc comunist", a apreciat regizorul sibian

Tanase, adus la Sibiu

Publicul sibian s-a putut bucura de citeva seri de exceptie. Una din ele a fost petrecuta „La Tanase", cu ajutorul teatrului omonim, din Capitala.

Spectacolul „O seara la Tanase" antreneaza unele dintre numerele de mare succes ale Teatrului de Revista, in interpretarea unor mari actori ai genului si a tinerei generatii de actori de revista, al carui destin artistic se impleteste cu acela al vedetelor consacrate ale acestui gen de teatru.

Un gen complex, in care actorii de comedie cinta si danseaza, un teatru la fel ca orice gen de teatru, dar diferit de teatrul de orice gen. Revista este o alcatuire spectaculoasa de comedie, muzica, dans si scenografie, care se bucura de interesul si aprecierea unui public larg

Dans, acrobatie si sport

Una din cele mai revolutionare spectacole care au avut loc in pietele istorice din Sibiu saptamina trecuta a fost cel adus de „Ish Institute Residency". Tineri dansatori si performeri din Romania au aratat rezultatele unei pregatiri intense pe care au sustinut-o in cadrul proiectului institutului ISH, in Romania.

Diferitele discipline ISH, ca street dance, artele martiale, acrobatiile, dansul modern si breakdance, au fost folosite de acesti tineri intr-un spectacol plin de dinamism si umor.