Mai multi clujeni au fotografiat vineri, in jurul orei 18, un fenomen pe care l-au considerat ca fiind formarea unei tornade. Meteorologii spun, insa, ca a fost vorba de un nor denumit „tuba“

Tornada ar fi provocat pagube

Ceea ce clujenii au crezut ca este o tornada, de mici dimensiuni, ce-i drept, s-a dovedit a fi un nor mai deosebit decit cei pe care ii cunoastem. Vineri, timp de aproape o jumatate de ora, clujenii au putut admira un nor pe care specialistii meteorologi il numesc „tuba“ si pe care l-au filmat si fotografiat.

„Este vorba de un altfel de nor decit cei pe care ii stim noi, si nu de o tornada. Ceea ce s-a vazut in Cluj a fost un nor tuba deasupra dealului din Baciu“, a precizat Narcis Maier, meteorolog previzionist II in cadrul Centrului Meteorologic Transilvania Nord. Potrivit acestuia, pentru a se putea vorbi de tornada, norul ar fi trebuit sa atinga pamintul si sa provoace pagube.

Tornada este miscarea violenta a aerului sub forma de pilnie verticala care coboara dintr-un nor cumuliform, format prin actiunea convectiei. Tornadele smulg acoperisuri de case, arborii din radacini si ridica de la sol oameni, animale si autovehicule. Viteza de rotatie poate depasi chiar si 500 de km/h, iar durata este de ordinul zecilor de minute.

Clasificarea tornadelor se face conform scalei Fujita, in functie de pagubele pe care le produce.

Atentie, furtuni!

ANM a avertizat ca asupra municipiului Cluj-Napoca se vor abate furtuni puternice in perioada urmatoare, motiv pentru care primaria le-a cerut proprietarilor de imobile inalte sa consolideze acoperisurile. In urma furtunii puternice petrecute acum o saptamina, acoperisul unui bloc de locuinte a fost smuls de vint, distrugind mai multe autoturisme si fatada unui imobil din apropiere.

Municipalitatea anunta efectuarea unor verificari atit asupra starii acoperisurilor predispuse la un astfel de risc, cit si asupra legalitatii lucrarilor realizate.