Pensiile facultative mai au de asteptat 2 ani pina sa cucereasca piata la potential maxim. Din aproximativ 150 de companii clujene medii si mari invitate sa invete despre pensiile facultative, doar o treime au facut act de prezenta.

Transilvania are potential

Compania de asigurari Omniasig s-a gindit sa investeasca intr-o campanie de informare a companiilor vizavi de pensiile private. Dupa analizele si studiile lor de piata, doar sase orase au fost suficient de atractive ca piata pentru o asemenea intreprindere. Si au inceput cu Clujul. „Am invitat 150 de companii clujene, dar au fost prezente 50.

Potrivit studiilor noastre, Transilvania are cel mai mare potential privind pensiile private si facultative din tara. Bucurestiul este o altfel de piata, oricum, iar Clujul, Timisoara, Oradea, Aradul vor fi categoric centre de dezvoltare pe aceasta piata“ spune Monica Pavelescu, director de marketing si comunicare al Omniasig Pensii.

Potrivit studiilor realizate de catre compania pe care o reprezinta, membra a Vienna Insurance Group, abia in anul 2008-2009 pensiile facultative vor ajunge la potentialul lor maxim de vinzare pe piata. Unul dintre motive ar fi intirzierea mare cu care acestea intra pe piata, respectiv aceasta luna.

„Ar fi trebuit sa intre pe piata de la inceputul anului si sintem la jumatatea lui 2007 si abia acum pensia facultativa are unda verde sa se lanseze. De aceea rezultatele pentru anul 2007 vor fi complet diferite de estimarile facute de specialisti la inceputul anului.

Astfel, abia in 2008-2009 vor aparea rezultate care vor prezenta situatia pietei si potentialul ei la valori mai aproape de realitate“, mai crede Monica Pavelescu.

Fidelizare prin pensia privata

Cu un cuantum de 200 de euro pe an, deductibili la impozitare, pensia facultativa privata se doreste a fi un instrument dedicat in special companiilor.

Firmele de asigurari se asteapta ca cel putin la inceput nivelul minim stabilit al acesteia sa fie respectat in contractarile facute, cel putin pina cind oamenii si managerii se vor convinge ca aceste investitii pentru asigurarea unei batrineti linistite este un instrument functional si bine asigurat si reasigurat.

„Nu putem face inca estimari clare, insa este cert ca, in timp, pensia facultativa va deveni instrument de negociere pentru pachetele de oferta salariala la acceptarea unui job, tot asa cum telefonul mobil, masina sau laptopul fac parte din negocierile pentru functiile de top sau de nisa. Dar pentru asta piata trebuie pregatita“, mai spune Monica Pavelescu

Astfel, pensia facultativa privata tinde sa devina un instrument de fidelizare a angajatului sau un instrument de negociere la angajare. In plus, randamentele mari ale investitiilor in fondurile romanesti care plaseaza banii pe bursa de valori Bucuresti fac si mai atractiva solutia acestora.

Asiguratorii spun ca o data lansate, acest tip de pensii sint mai ieftine si au o capitalizare mai buna decit asigurarile de viata care la maturizarea contractului pot fi folosite ca pensii private. In anul trecut, randamentul romanesc a fost de 7%, in timp ce randamentele pe piata bursiera externa au fost in medie de 1%“, conchide Monica Pavelescu.