Cavnic reloaded! European, ceaces!

Poftiti la lapte, branza, muraturi si palinca!

Cavnic, 26 a lui aprilie 2007. In mica piata din centrul fostului oras minier, cativa tarani din imprejurimi s-au adunat pentru a-si comercializa marfurile.

Cu toate ca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, normele impuse cer un comert la standarde europene, in pietele din Romania, inclusiv din Maramures, in cazul de fata in Cavnic, comertul functioneaza la fel cum ne-am obisnuit de cand lumea.

Laptele este vandut in flacoane de plastic, branza si casul direct de pe ziare, langa salata proaspata, colorata pe alocuri cu noroi neaos morosenesc. Muraturile sunt tinute in galeti de plastic, destul de murdare, asezate pe saci de plastic, direct pe pamant. Nici in privinta oualor, lucrurile nu stau conform legislatiei.

Morosencele vand ouale nedatate, motivand ca ele sunt sigur proaspete, fiind aduse direct de sub... gaina.

Uniunea Europeana ne impune reguli noi, in timp ce noi nu le putem respecta nici macar pe cele vechi. Romanii sunt obisnuiti cu aceste nereguli, fara a fi prea interesati de ce ne dicteaza Europa. In Cavnic se vand in continuare oua nestampilate si muraturi asezate pe jos.

Oamenii cred ca Guvernul Romaniei ar trebui sa faca in asa fel incat sa fie de partea lor, adica sa lupte pentru pastrarea comertului traditional.

Taranii din zona Cavnicului sunt suparati pe noile reguli, insa nu le este frica si nu se sfiesc sa isi vanda in continuare produsele lactate, legumele si palinca in piete.

“Eu respect regulile de igiena, vacile mele sunt foarte curate, iar reteaua de apa din grajd functioneaza. Eu vin in piata in toata saptamana. Ouale sunt proaspete, chiar daca nu au data trecuta pe ele. Eu am umblat cu produse chiar si in Bucuresti. Regulile Uniunii mi se par mult prea stricte. Am un baiat in Portugalia, iar acolo piata e la fel ca la noi.

Guvernul nostru nu-i de partea taranului” ne-a declarat Parasca Filip din Laschia.

Maria Pop din Cetatele, care vindea lapte in piata, ne-a precizat urmatoarele: ”Nu se merita sa lucri pamantul si sa ai grija de animale deorece profitul este foarte mic. Toata lumea ii da in cap la taranul roman, insa cei care conduc ne lovesc, cu regulile lor, cel mai tare.

Nu am de ales, trebuie sa vin sa vand un pic de lapte, iar cu banii primiti imi cumpar ceva ulei, zahar si mai multe de-ale casei. Nu pot sa traiesc dintr-o pensie de 154 de lei. Nici macar nu imi vine sa ma gandesc ce ne facem daca nu ne mai lasa sa ne desfasuram activitatea. Sa ne de-a pensii decente si vom respecta regulile Europei atunci regulile lor!”

Primarul tine isonul taranilor

Majoritatea taranilor pe care i-am gasit in mica piata nu au alte surse de venit. Decat sa vanda laptele la asociatiile de profil cu 6000 de lei vechi litrul, prefera sa-l ofere spre comercializare cavnicarilor la un pret dublu. Nu vor sa renunte la vechile obiceiuri si nu inteleg de ce ar trebui sa o faca.

In loc sa inceapa impunerea standardelor europene in piata din Cavnic, primarul Nicolae Bindiu, tine isonul taranilor. Cunoaste legislatia impusa de UE, insa considera ca “Tanti Marie din Surdesti va continua multi ani de acum inainte sa vanda, cum o face din mosi stramosi”. Ca, vorba vine, daca autoritatile inchid ochii, taranii vor fi multumiti si cu dare de mana la votare...

Nicolae Bindiu a mai precizat ca locuitorii Cavnicului nu prea au oferte de munca in zona. El ne-a declarat: ”Oamenii vand la fel de mult, aceleasi produse, chiar daca nu mai au voie in piete. Producatorul individual poate avea o relatie directa cu niste clienti care nu au nevoie de marcaj sau de standardul ambalajului. Incercam sa ne dezvoltam din punct de vedere turistic.

Vom incepe constructii in acest sens si, ca urmare, 200 de oameni vor avea posibilitatea de a lucra in constructii, apoi in turism. Agricultura si cresterea animalelor nu prea are succes in zona. Mai avem, la nivel de Cavnic, aproximativ 90 de vaci si 200 de oi”.

Palinca, bat-o vina!

Legislatia in vigoare interzice comercializarea bauturilor alcoolice in perimetrul pietelor. Acest lucru, insa, nu ii impiedica pe comercianti sa vanda palinca de Maramu’ in sticle de plastic, la jumatate sau la litru, de ce nu, chiar la “det”, celor care vor sa-si intremeze stomacul cu licoare considerata de unii... medicament.

“La nivel de Cavnic sunt putini cei care comercializeaza sau vand palinca. Nu dispunem de teren agricol, preturile sunt mult prea mari pentru a deschide o afacere in acest sens” a declarat Nicolae Bindiu.

Cu toate acestea, la fel ca in majoritatea pietelor din judet, cea mai mare trecere o are palincuta, care mai ameteste stomacurile lihnite ale cetateanului de rand ce nu mai isi permite sa cumpere altceva, decat o “litra de lapte” sau o muratura uscata, fie o felioara de slaninuta, pe a carei piele se afla intiparite litere de pe ziarul pe care tocmai au fost comercializate!