6 milioane de euro, miza care a declansat cercetarea penala a Consiliului Local (CL) Recea.

Strategia desfasurarii licitatiei pentru “terenul de aur”, situat vizavi de supermarketul Real si aflat in patrimoniul comunei Recea, i-a determinat pe politistii sectiei Economic din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Maramures sa anunte declansarea actelor premergatoare inceperii urmarii penale.

Story

In 22 ianuarie, consilierii locali din Recea au sarbatorit aderarea la Uniunea Europeana printr-o licitatie pentru concesionarea a 3,2 hectare. Licitatia a fost castigata de Rusalia Anastasia SRL, in dauna ATP Exodus, suma oferita pentru chiria anuala fiind de 307.200 de lei. La scurt timp, licitatia a fost invalidata, iar terenul a fost oferit gratis firmei perdante, ATP Exodus.

Strategia care a facut posibila schimbarea a fost un parteneriat public-privat, intre CL Recea si ATP Exodus, prin care firma urma sa construiasca acolo un show-room Mercedes si sa vireze in fiecare an in bugetul comunei Recea 6% din profit, dar nu mai putin de 35.000 de euro, adica 115.500 de lei. Observati diferenta.

Mai mult, conform unor clauze (4.2 si 4.3) din contractul de asociere, terenul poate fi cumparat de ATP Exodus cu 2.500 de euro pe ar, adica 800.000 de euro. Aceasta suma a fost stabilita conform evaluarii oficiale. Insa, conform expertului evaluator Lazar Nacu, presedintele Asociatei Agentilor Imobiliari Maramures, valoarea reala a terenului este de aproximativ 6 milioane de euro.

Urmari penale

Dupa efectuarea “tranzactiei”, politistii maramureseni s-au autosesizat, au investigat si au finalizat raportul preliminar. Acum, se efectueaza acte premergatoare inceperii urmaririi penale fata de modul de organizare si desfasurare a licitatiei.

Conform IJP Maramures, „in acelasi context se verifica si legitatea incheierii contractului de asociere dintre Consiliul Local Recea si ATP Exodus, fapt pentru care in acest moment s-a solicitat Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), institutie aflata in subordinea Guvernului Romaniei, efectuarea unei verificari de specialitate la

Consiliul Local al comunei Recea cu privire la modul de organizare si desfasurare a licitatiei”.

Asadar, tranzactia, pe care unii reprezentanti ai CL Recea s-au grabit sa o voteze pura ca o Fata Morgana, este suspecta de incalcarea legii.

Reactiile implicatilor

Consilierul local din Recea, Dorin Lucaciu, a incercat sa “atenueze” valoarea terenului, argumentand ca peste un hectar este situat sub liniile de inalta tensiune si ca acolo nu se poate construi nimic, valoarea acelei parcele fiind... aproape nula! In fapt, in economia afacerii anuntate pe acel teren, un showroom auto, respectiva parcela “nula” este la fel de importanta ca si restul, pentru ca acolo s-ar putea construi, de exemplu, parcarea.

Reactiile celor incriminati de ancheta politiei seamana izbitor cu ale unui vesnic tacut. Consilierul local Lucaciu a refuzat orice declaratie, cerand “intrebari in scris”. In acelasi ton, primarul din Recea, Octavian Pavel, a motivat ca politia „il ancheteaza pentru ca e la moda”.

Primarul sustine in continuare ca atat licitatia, cat si parteneriatul au fost intocmite pe temei legal si ca ancheta politiei este nejustificata. Pentru a demonstra asta opiniei publice si alegatorilor din Recea, primarul a anuntat ca poate sa faca public dosarul, pentru a demonstra ca nu e nimic de ascuns.

Insa a doua zi a disparut, in ceata, nemairaspunzand la niciun telefon, nici macar la cel al Primariei.

Cat despre Exodus...

... tacere, din nou. Desi firma e incriminata, la randul ei, ca parte contractanta. Mai mult, un domn distins, cu Mercedes negru, ne-a acuzat ca facem jocurile “cuiva”, ca suntem prost informati si partinitori. Si, pe aceeasi linie ca si consilierul, a cerut “intrebari in scris”.

In timpul “tacerii de aur” pentru “terenul de aur”, ancheta continua cu iz penal.

Epilog

Astazi, terenul este cercetat si excavat. Cercetat de politisti, excavat de utilajele firmei ATP Exodus. Nu poate fi fotografiat, ni se interzice, ca si cum ar fi o baza militara. Domnul cu Mercedes negru ne explica, impaciuitor, ca suntem dezinformati. Intr-o discutie care nici macar nu a avut loc.

“Dom’le, discutia asta nici nu a avut loc, ca daca apare ceva in ziar care sa prejudicieze imaginea firmei... sunt cai legale de urmat!” Pe calea legala ne-am indreptat spre redactie, pentru ca altfel acest articol ar fi avut nesansa sa nu ajunga la dumneavoastra, cititorii unui material scris de “dezinformati”.