45 de delegati ai UNESCO si OSCE au poposit, vineri, in Capitala Culturala Europeana. Pentru vizita lor, autoritatile locale au pregatit totul in detaliu. Au renovat chiar si toaleta Muzeului Brukenthal, pe unde occidentalii urmau sa treaca. Doar ca oaspetii nu au dat Sibiului mai mult decit incurajari.

De la aeroport, oficialii europeni s-au oprit la sediul Primariei, unde au fost intimpinati de primarul Klaus Johannis. Reprezentantii celor doua delegatii s-au aratat incintati de centrul istoric al orasului si au tinut sa felicite autoritatile locale pentru modul in care este conservat patrimoniul Sibiului.

Oficialii au vizitat muzeul Brukenthal, care a fost inchis publicului pina la ora 14, apoi s-au oprit la muzeul din Dumbrava. Delegatia UNESCO a fost condusa de directorul organizatiei, Koichiro Matsura, care a apreciat ca Sibiul ar avea sanse sa fie inclus in patrimoniul UNESCO, spunind ca Sibiul e pe calea cea buna.

La summit-ul de la Sibiu au fost asteptati si sefi de state, care insa nu au mai venit. O amintire a asteptarii lor a ramas pe Turnul Sfatului. „Aceasta placa a fost dezvelita cu ocazia vizitei sefilor de stat, participanti la summit-ul statelor din Europa de Sud-Est, Bucuresti-Sibiu", scrie pe placuta aurie amplasata pe Turnul Sfatului.

WC la standarde europene

Dupa intrevederea cu Johannis, oficialii europeni s-au incuiat, la propriu, in muzeul Brukenthal, de unde nu au iesit decit la orele amiezii. Pentru ca muzeul se afla pe lista obiectivelor de vizitat, aspectul interior nu a putut fi neglijat. Mai ales cel al toaletei de la parter, care a fost renovata pe ultima suta de metri, pentru a corespunde „nevoilor" europene.

Cu doar citeva zile inainte de vizita oficialilor europeni. Direct cu ordin si cu finantare de la Bucuresti. Lucrarile au cazut in sarcina Oficiului National al Monumentelor Istorice, institutie publica aflata in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.

Desi renovarea a avut loc sub ochii directorului Sabin Luca, acesta sustine ca nu stie de ce a fost modernizata toaleta si nici costurile lucrarii. „Nu am solicitat eu renovarea toaletei. Nici macar nu stiu din ce bani a fost platita sau a cit a costat. Pe mine ma intereseaza doar ca s-a facut o lucrare buna in muzeu, iar acest lucru nu poate decit sa ma bucure", a spus Luca.

Sighisoara are prioritate

Cu toate incurajarile politicoase, Sibiul risca sa nu fie inclus in patrimoniul UNESCO din cauza unei alte cetati din Romania - Sighisoara. „Este posibil ca Sibiul sa nu fie inclus in patrimoniul UNESCO din cauza managementului altor obiective UNESCO aflate pe lista rosie, cum e Sighisoara", avertiza Mihai Dragomir, coordonator proiecte „Mioritics".

Si primarul Sibiul aprecia, inca de anul trecut, ca este posibil ca Sibiul sa nu fie inclus pe lista UNESCO, „din cauza noii orientari ale UNESCO spre alte situri".

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO se afla sapte obiective din Romania: Delta Dunarii, ansamblul de sate cu biserici fortificate din Transilvania, manastirea Horezu, bisericile medievale din nordul Moldovei, cetatile dacice de la Orastie, bisericile maramuresene din lemn si centrul istoric al Sighisoarei.