Directorul Camerei de Comert anunta al doilea val de investitori francezi la Sibiu, mai ales in domeniul auto. Dar acum, investitiile franceze sint asteptate ca o salvare a pietei de constructii, in special in ceea ce priveste locuintele.

Directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu, Eugen Iordanescu, s-a declarat ieri extrem de optimist si a anuntat valul doi de investitori francezi la noi in oras, dupa succesul SNR Rulmenti. Nu doar francezii sint asteptati sa investeasca masiv la Sibiu pentru industria automobilistica, ci si nemtii.

La Forumul Franco-Roman, directorul Eugen Iordanescu a prezis un viitor de succes pentru furnizorii auto francezi la Sibiu. „Franta este pe locul patru ca investitor strain in regiunea Sibiului. Furnizorii pentru industria automobilistica, investitori la Sibiu, sint mai ales francezi si germani, Continental si SNR Rulmenti.

Anii viitori vor fi anii celui de al doilea val de investitii in industria automobilistica din Sibiu, valul furnizorilor", a declarat Iordanescu.

Constructia de locuinte, in impas

Directorul Camerei de Comert din Sibiu i-a invitat pe oamenii de afaceri francezi sa investeasca mai ales in domeniu constructiilor, unde cererea este dubla fata de oferta.

Constructorii autohtoni nu mai fac fata comenzilor, iar cea mai critica situatie se intilneste pe piata constructiilor imobiliare, mai ales locuinte private, unde exista multi potentiali beneficiari, insa constructorii nu au forta de munca. Acum, la Sibiu exista 250 de investitori francezi, ceea ce reprezinta o medie mai mare cu 30 la suta decit media din Romania.

Semnal de alarma

Prezent pentru a patra oara in acest an la Sibiu, ambasadorul Frantei la Bucuresti s-a aratat optimist in ceea ce priveste evolutia investitiilor franceze la noi, insa nu a uitat sa ne reaminteasca ce probleme avem.

Absenta normelor de aplicare la multe legi romanesti, dar si ritmul lent de solutionare a cauzelor comerciale in instantele din Romania sint principalele probleme ale investitorilor francezi, a apreciat Excelenta Sa Herve Bolot. In ciuda acestor dezavantaje, ambasadorul Frantei in Romania a apreciat ca fiind bun ritmul de investitii franceze de la noi.

Franta ocupa locul trei in topul investitiilor straine in Romania, cu 4.500 de intreprinderi, dupa Italia si Germania. Doua din companiile cele mai mari franceze din Romania sint Orange si Renault, cu investitii de peste un miliard de euro.

Primul forum economic franco - roman de la Sibiu

Legaturile culturale strinse dintre Sibiu si Franta au adus ieri, in Capitala Culturala Europeana, primul forum de afaceri franco - roman, creat pentru atragerea de investitii aici.

Acest forum a fost organizat de Camera Franceza de Comert, Industrie si Agricultura din Romania, in colaborare cu Ambasada Frantei in Romania, sectiunea romana a Corpului Consilierilor de Comert Exterior ai Frantei, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Sibiu si BRD - Groupe Societe Generale.

La discutii au participat si principalii investitori francezi din judetul Sibiu, cei de la companiile SNR Rulmenti, Compa si Faurecia.