Sibiul ducea lipsa de un festival de rock. Si a aparut Artmania. Un eveniment unic, care a intrat in forta in inimile fanilor din intreaga tara. La cea de-a doua editie, in week-end, vedetele de pe scena au demonstrat ca Sibiul e capitala rockului de calitate.

Peste 8.000 de oameni au venit sa vada simbata, patru trupe rock de talie internationala: Tarot, The Gathering, My Dying Bride si Within Temptation. Spectacolul a reprezentat, conform organizatorilor, un record de audienta pentru un festival rock/metal din Sibiu.

Olandezii de la The Gathering au provocat o reactie spontana, nu numai pentru ca se aflau in premiera in Romania, ci si pentru ca a fost ultima ocazie de a-i vedea in actuala formula. Solista Anneke van Giersbergen, cea alaturi de care The Gathering a cunoscut succesul pe plan internationl, a decis sa paraseasca trupa pentru a incepe o cariera solo.

Trupa a inceput cu Shortest Day (de pe ultimul album - Home) si a continuat cu Alone, Spirits, Probably Built. Anneke si-a demonstrat inca o data calitatile de frontperson, dansind si comunicind continuu cu publicul. Dupa cum era de asteptat, fanii romani au reactionat cel mai bine la piesele de pe Mandylion, primul album pe care a fost prezenta solista.

Melodiile de pe acest opus, Eleanor si In Motion #1, au marcat finalul unui concert de exceptie al olandezilor.

Intins pe scena

My Dying Bride a fost marea asteptare a unui alt segment de public, adeptii rock-ului metalic, mai dur. Britanicii s-au aflat, de asemenea, in premiera in Romania. Trupa a deschis cu To Remain Tombless, care avea sa defineasca atmosfera intregului show: lumini reci, majoritatea in tonuri albastre, un sunet impecabil si in forta, precum si o prestatie remarcabila a lui Aaron.

In maniera-i obisnuita, la piesele de incarcatura emotionala mare, solistul a cintat stind in genunchi sau chiar intins pe scena. Kevin Blake, My Hope si The Blue Lotus au prefatat piesele de cel mai mare succes pentru publicul roman: Cry Of Mankind, Thy Raven Wings si She is The Dark.

Den Adel a venit desculta

Within Temptation, tot olandezi si tot cu o solista, ca si The Gathering, au insa un mod complet diferit de a aborda show-ul. Un decor bogat, gotic, cu gargui si faclii asezate pe stilpi si un metal foarte melodios, asemanator intrucitva cu cel de la Nightwish, insa mai putin fastuos, mai natural.

Vocalista Sharon Den Adel a surprins publicul aparind desculta pe scena, din cauza ca si-a uitat incaltamintea acasa. Deschiderea a fost The Howling, piesa de pe ultimul album la care trupa a filmat si un videoclip in Romania. Au urmat, printre altele, Frozen, Stand My Ground si What Have You Done, piesa pe care Sharon o cinta in duet cu Keith Caputo, de la grupul american Life Of Agony.

Caputo a fost prezent doar ca inregistrare, din pacate, insa piesa a avut un succes enorm la fani. Olandezii au continuat sirul succeselor cu Open Up Your Eyes, Mother Earth, The Heart Of Everything si mai ales Sweet Angels, pe care Sharon a dedicat-o publicului.

Singurul regret a fost ca, la bis, Within Temptation n-a mai apucat sa cinte piesa Ice Queen, piesa care i-a adus in atentia publicului de pretutindeni in 2001. Dar asta nu e decit un motiv sa ii asteptam sa revina cit mai curind.

Legedele rockului romanesc

ARTMANIA Festival 2007 s-a incheiat aseara, cu recitalul Iris, precedat de Luna Amara, Vita de Vie si olandezii de la After Forever. De asemenea, ieri a avut loc si un eveniment special.

Britanicii de la Anathema, Vincent si Danny Cavanagh, impreuna cu invitatul lor special Duncan Patterson, au oferit fanilor din Romania un spectacol acustic cu adevarat exceptional, la Cetatea Cisnadioara de linga Sibiu.