Andrei sufera de parapareza spastica de la virsta de 6 luni. Baiatul implineste azi 15 ani si singurul mod in care se poate deplasa este cu ajutorul cirjelor. Pentru a-si vedea copilul umblind pe propriile picioare, familia Bostan trebuie sa stringa 130.000 de dolari!

Calit in focul prejudecatilor

Ferindu-se de privirile taioase duhnind a prejudecata, batrina isi poarta nepotul in spate, picioarele-i ruginite de ani inghitind incet distanta catre scoala. Calca atent gheata, poleiul, sperind ca a doua zi sa ninga, sa il poata duce pe sanie.

Membrele inerte ale copilului atirna, tinjind dupa atingerea pamintului, in vreme ce pe chip, de dupa lentilele aburite din cauza frigului la fiecare rasuflare, ochii ii zimbesc inocenti si nerabdatori in fata perspectivei unei noi zile alaturi de „copiii normali“ de la scoala.

Anii au trecut. Copilul, Andrei, tocmai a absolvit clasa a VIII-a la Scoala Generala nr. 4 din Bistrita si da Testele Nationale. Astazi implineste 15 ani. Nu s-a nascut cu „parapareza spastica“, picioarele i-au functionat in primele 6 luni de viata.

Aceasta, pina in momentul unui „concurs nefast de imprejurari“, o conjunctura ale carei cauze le sint necunoscute pina si medicilor si care i-au rapit capacitatea de a umbla.

Se deplaseaza greu, cu bratele forjate mult peste cele ale celorlalti de o virsta cu el, pasind cu ele in locul picioarelor, inclestate pe cirje, inainte, mereu optimist.

Potentialul de care a dat dovada, invatind la o scoala obisnuita, remarcindu-se printre colegi prin inteligenta, perspicacitate si ambitie, alaturi de povara pe care o poarta, l-au facut imun in fata privirilor de care bunica lui se ferea cind il ducea la scoala si si-a cistigat multi prieteni.

Un invingator

„I-am cumparat bicicleta. A vrut sa-i cumparam, e un ambitios. A renuntat de curind la rotile ajutatoare si acum merge fara. La oprire este mai greu, trebuie sa il prindem, sa fim foarte atenti. Doctorii au spus ca, atita timp cit avem grija de el, mersul cu bicicleta e un exercitiu util“, povesteste mama lui Andrei, Daniela Bostan.

Mersul cu bicicleta a fost o ambitie a copilului, la fel cum a fost participarea la olimpiadele speciale pentru copii cu handicap. Desi nu a cistigat nici un premiu, satisfactia participarii a fost nemarginita.

A jucat portar, la fotbal, cu o mina pe cirja, cu cealalta incercind sa respinga mingea. A jucat ping-pong, la o masa asezata la jumatatea inaltimii normale. Ar fi jucat sah, dar norocul pe care el l-a avut prin faptul ca boala nu l-a afectat si psihic i-a ocolit pe ceilalti copii.

Ii place matematica si viseaza la momentul in care va vedea o minge de baschet cazind prin inelul cosului si mingiind interiorul plasei, aruncata acolo de catre el, stind in picioare.

Cursa contra cronometru

Acum 2 luni, parintii lui Andrei si-au luat inima in dinti, au pus deoparte ceva bani si si-au dus copilul in Italia, auzind ca acolo o echipa de medici americani ar putea trata handicapul fiului lor. Plecarea a fost de bun augur, intrucit baiatul a fost consultat si acceptat pentru operatie la un spital din New York.

Sirul de operatii la care va fi supus se intinde pe durata a 4 ani, medicii urmind a lucra pe picioarele baiatului milimetric, fiecare interventie urmind a fi urmata de o perioada de recuperare. Desi interventia se anunta a fi una dificila, doctorii americani le-au promis parintilor ca Andrei se va intoarce pe picioarele lui la aeroport.

Costurile pe care le implica, insa, o astfel de deplasare sint de-a dreptul descurajatoare. Familia Bostan trebuie sa faca rost de cite 48.000 de dolari pentru fiecare picior al lui Andrei, plus cheltuielile auxiliare necesare pentru cazare pe parcursul sederii lor in America. Daca grija lui, in momentul de fata, sint Testele Nationale, parintii se vad pusi in fata unei curse contra cronometru.

Medicii de peste ocean au dat un termen limita pentru un raspuns: in 180 de zile ei trebuie sa stringa aproximativ 130.000 de dolari, operatia fiind conditionata de virarea banilor in contul spitalului, ceea ce inseamna aproape peste 700 de dolari pe zi! Pina acum, din eforturi proprii, ei au reusit sa puna deoparte o mica suma, respectiv 3.000 de euro.

Cum puteti sa-l ajutati pe Andrei

Parintii lui Andrei vor trebui sa stringa suma de 129.320 de dolari pina in octombrie. Copilul lor are o sansa, dar e una pe care nu le-o pot oferi singuri. In acest sens, pe parcursul acestei veri, compania de cosmetice Oriflame va organiza in Cluj-Napoca o actiune de stringere de fonduri pentru a-l ajuta pe Andrei.

Orice suma pe care sinteti dispusi sa o oferiti contribuie la transformarea visului unui copil in realitate. Conturile curente in care puteti vira banii destinati recuperarii lui Andrei sint deschise la Banca Transilvania:

cont In LEI * RO53BTRL00601201E35860XX

cont In EURO * RO28BTRL00604201E35860XX

cont In DOLARI * RO77BTRL00602201E35860XX