Potrivit oficialitatilor, incasarile taxei pe valoarea adaugata (TVA) au scazut simtitor in prima jumatate a lui 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Motivul ar fi legislatia UE.

Calcule

Presedintele ANV, Gelu Diaconu, a declarat public ca situatia se datoreaza noilor proceduri de plata a taxei in relatiile cu statele membre ale UE, dar este cunoscut faptul ca si alte companii din statele membre UE procedeaza exact la fel.

Pina la urma, spun managerii, banii acestia ramin tot in bugetele companiilor si sint reinvestiti, deci circula si asigura un capital rulant care se inmulteste. In timp, mai spun si economistii, tot statul cistiga, prin faptul ca firmele vor plati taxe mai mari dupa venituri mai mari.

Companiile exploateaza diferenta TVA

Eludarea achitarii TVA-ului exista in toata Uniunea Europeana, pentru ca nu este reglementata cota acesteia la nivelul UE, iar companiile exploateaza diferenta de valoare TVA dintre tari. De exemplu, firmele clujene platesc un TVA de 19%, insa daca fac schimburi comerciale cu Luxemburg sau Cipru, care urmaresc o cota standard de 15%, cistiga patru procente din valoarea fiecarei tranzactii.

Cifra pare mica, insa la un volum de schimb de minim 500.000 de euro, compania cistiga 2.000 de euro, adica peste 6.400 de lei. Cu cit volumul tranzactiilor creste, cu atit si valoare acestor procente diferenta creste, iar statul se vede vaduvit de sume importante, cu atit mai mult cu cit valorile tranzactionate sint mult mai mari decit in exemplul dat.

Cele mai multe, potrivit statisticilor neoficiale depasesc 1 milion de euro, iar aceasta suma este considerata una mica sau, in cel mai bun caz, medie.

Pe de alta parte, daca s-ar face doar o tranzactie pe luna, desi se fac in medie aproximativ cinci tranzactii, in cazul unei fime medii, managerii spun ca si atunci 2.000 de euro se resimt in buget si in marfa, iar rulindu-i, in luna urmatoare pot acoperi salarii sau alte impozite si taxe.

Insa foarte multi spun ca fac tranzactii unde intervine si TVA-ul cu state unde aceasta taxa este apropiata celei impuse de sistemul fiscal din tara noastra, astfel cistigul prezentat in exemplu se diminueaza simtitor, insa, cred specialistii, per ansamblu, suma, oricit de mica ar fi, la nivel national se resimte in bugetul si asa chivernisit cum e cel al Romaniei.

Si totusi, e normal

Dupa aderare, fiecare dintre tarile care s-au alipit UE in 2004 a avut o pierdere de 3-4 procente din TVA fata de perioada de dinaintea aderarii. Motivul a fost pus pe seama livrarilor si achizitiilor intracomunitare pentru ca s-a dovedit in cele din urma ca 99% din evaziunea pe TVA se datoreaza regimului livrarilor si achizitiilor intracomunitare.

Scaderea a fost similara si la noi, cind dupa primele 5 luni ale anului s-a colectat cu 3% mai putin TVA, iar programarea bugetara estima cresteri cu 20%. Cele care au simtit cel mai drastic scaderea incasarilor TVA au fost vamile, mai ales ca in primele 3 luni ale anului a fost eliminata prin lege plata in vama a TVA-ului la importuri.

Unii manageri pun scaderea incasarilor TVA si pe seama disparitiei din peisajul economic a unor companii dupa aderare, dar si a instabilitatii politice, care a afectat, totusi, economia, iar nivelul la care aceasta a fost afectata, mai spun managerii, va fi resimtit abia in urmatoarele luni.