La Bursa Locurilor de Munca Nokia organizata vineri la Cluj au participat peste 8.000 de oameni, dublu fata de cat estimau reprezentantii companiei finlandeze. Din acestia aproximativ doua treimi sunt candidati cu studii superioare.

Studenti, absolventi de facultate sau de liceu, someri sau angajati, candidatii pentru un loc de munca in cadrul fabricii Nokia de la Jucu au luat drumul Salii Sporturilor inca dinainte de opt dimineata, timpul fixat oficial pentru inceperea Bursei de joburi.

Evenimentul nu a fost lipsit la ceasurile de diminetii de adevarate ambuscade create de oamenii dornici sa intre cat mai repede la stadnurile de depunere a cv-urilor.

"Mi-as dori de la postul din compania Nokia sa ofere posibilitatea de a avansa" precizeaza Horia, inca student, la "Controlul si expertiza alimentelor", la USAMV. El a aplicat pentru un post ce pretinde studii medii. "Probabil la inceput voi lua 150-200 de euro, dar dupa aceea sper sa avansez", adauga el.

Cristina are 23 de ani, este absolventa a sectiei de Comunicare de la UBB si a aplicat pentru un job la departamentul Resurse Umane. Ea considera ca intr-un concern precum cel finlandez, angajarea se face pe criterii strict profesionale. "Putere, stabilitate, credibilitate. Iata cateva dintre lucrurile care m-au determinat sa candidez pentru unul din joburile de la Nokia", precizeaza tanara.

Absolventii de facultate cu profil tehnic sunt interesati de un loc de munca in domeniu, la fabrica din Jucu, dar sunt in acelasi timp mai selectivi. "Poate sa fie Nokia, dar daca nu iti ofera ceva peste cea ce ai la locul de munca din prezent nu ai facut mare lucru", apreciaza Mihai Calin, absolvent de Electronica.

"Un inginer ia in general undeva la 1800 de lei. Sunt unii care iau si 1000 de euro", il completeaza Nelu, fost coleg de facultate.

Claudiu, absolvent de Politehnica si el, a venit cu sperante mari la targul de joburi Nokia, dar a ramas cu un gust amar dupa citirea pe internet a unui mesaj postat de un candidat care si-a manifestat dezamagirea fata de ceea ce i s-a oferit la Bursa.

"Ei nu cauta neaparat oameni cu cunostinte superioare foarte avansate, ci mai degraba pe cineva la inceput de cariera, care poate sa puna mana si la treaba fizica", concluzioneaza Claudiu.

Trei tinere, Roxana, Cosmina si Corina, studente la Geologie Tehinca, respectiv Geografie, apreciaza insa ca deschisa atitudinea staffului Nokia cu care au intrat in contact si sunt convinse ca vor putea avansa in cadrul companiei.

Concernul finlandez a scos la concurs 500 de joburi pentru fabrica pe care o va construi in comuna clujeana Jucu. 400 de posturi sunt pentru cei cu studii medii, iar 100 pentru absolventii de studii superioare. Indiferent ca vor fi angajati sau nu, toti candidatii vor fi anuntati de decizia luata, prin e-mail, pana in luna septembrie.

Reprezentantii Nokia au precizat ca salariul pentru un post de operator (studii medii) porneste de la 169 de euro, respectiv 238 de euro pentru un post de operator mai avansat.