Peste 8000 de persoane, doua treimi dintre acestea cu studii superioare, au participat la Bursa locurilor de munca Nokia, desfasurata vineri la Cluj-Napoca.

Concernul finlandez a scos la concurs 500 de joburi pentru fabrica pe care o va construi, in circa spate luni de zile, in comuna clujeana Jucu.

Fete zambitoare dar si chipuri incruntate, tineri dar si persoane mai in varsta, studenti, absolventi de facultate si persoane cu studii medii s-au inghesuit vineri dimineata la portile Salii Sporturilor din Cluj-Napoca.

Oamenii nu s-au adunat la vreun meci al handabalistelor de la U Jolidon, nici al baschetbalistilor de la Mobitelco, ci la targul de munca organizat intre opt dimineata si sase seara de catre producatorul finlandez de telefoane Nokia, in colaborare cu Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj.

Dimineata a debutat cu imbranceli in fata Salii Sporturilor, aglomeratia formata amintind de marile praznice manastiresti ori de vizita vreunei echipe de fotbal renumite in cutare urbe din tara. Jandarmii au facut cu greu fata avalansei de oameni dornici sa intre cat mai curand in vizorul cunoscutului concern producator de telefoane Nokia.

Finlandezii au pus la bataie 500 de posturi pentru fabrica pe care urmeaza sa o construiasca in comuna clujeana Jucu. 400 dintre joburile scoase la concurs necesita nivel de pregatire studii medii si doar pentru 100 dintre ele este nevoie de studii superioare.

La finalul Bursei, incheiata la ora 18:00, s-a constatat insa ca proportiile s-au inversat, astfel incat numarul candidatilor cu studii superioare a ajuns la doua treimi din totalul participantilor, in numar de circa 8 200.

Marea parte a posturilor, ce necesita studii superioare, prezentate de catre Nokia se adreseaza absolventilor de facultai cu profil tehnic. Intre domeniile pentru care s-a putut aplica se numara insa si cel de „Resurse Umane” sau „Internal comunication”, accesibile si altor categorii de absolventi.

Reprezentantii Nokia au sustinut intr-o sala special amenajata seminarii in care au vorbit despre tot ceea ce insemna cultura organizatorica a companiei. Finlandezii au precizat ca salariile minime pentru operatori (studii medii) vor fi de 169, respectiv de 238 euro, pentru un operator de nivel mai avansat.

"Mai inati vor fi recrutati oameni in departamentul managerial al fabricii, care vor participa la proiecesul de selectie al celorlalti candidati” a afirmat Miko Huttunen, directorul de Resurse Umane al Nokia Europa. Multi dintre participanti au avut surpiza sa-si intalneasca la standurile de depunere a CV-urilor prieteni sau cunoscuti.

Nu putini au fost cei care au venit in grupuri sa se intereseze de ceea ce le poate oferi Nokia. "Am venit de la Dej. Mai dureaza pana primim raspunsul, in septembrie, dar noi speram la angajare”, sustin la unison un grup de femei venite la targul de joburi de la 60 de kilometri de Cluj.

In timp ce acestea au optat pentru un post de studii medii, Roxana, Cosmina si Corina, studente la Geologie, respectiv Geografie, au candidat pentru pozitii ce necesita studii superioare.

"Persoanele din stafful Nokia cu care am vorbit au fost foarte deschise, ne-au oferit informatii si ne-au explicat despre ce este vorba” sustine Roxana. "Este important sa ti se ofere sansa de a urca pe o treapta mai inalta” o completeaza Cosmina. "Prietenele mele au aplicat pentru departamentul de dar eu mi-am depus CV-ul pentru un post in software. Am curs de ajutor de programator si am fost sfatuita sa incerc” adauga si Corina.

Horia, student la USAMV se gandeste si el la avansare in cadrul companiei, dar, spre deosebire de cele trei tinere, candideaza pentru o pozitie de studii medii: „Probabil o sa iau 150-200 de euro, dar in timp vreau sa avansez” precizeaza el.

Claudiu, absolvent de Electromecanica a ramas insa cu un gust amar: „Angajatorii nu vor neaparat oameni cu cunostinte superioare nu stiu cat de avansate, ci mai curand tineri la inceput de cariera care sa puna mana si la treaba fizica” afirma el.

Claudia, absolventa de „Stiintele comunicarii” este insa mult mai optimista: „Candidez pentru un post la Nokia atat datorita credibilitatii de care se bucura dar si faptului ca intr-o companie de asemenea anvergura selectia se face oe criterii strict profesionale” precizeaza ea.

Nelu si Mihai Calin, absolventi de Politehnica vor sa lucreze la Nokia, dar nu oricum: „Un inginer ia cam 1 800 lei, sunt unii care iau chiar 1000 de euro” precizeaza Nelu. "Trebuie sa iti si renteze ceea ce ti se ofera, nu e de ajuns ca numele angajatorului e Nokia”, adauga colegul sau.

Indiferent ca au studii superioare sau nu, cei prezenti la targul de joburi Nokia vor fi anuntati asupra deciziei pe care compania finlandeza a luat-o in privinta lor, pana in luna septembrie. Cei angajati vor urma un training la una din fabricile Nokia, in Finlanda sau in Ungaria. Lucrul la Jucu urmeaza sa inceapa in prima jumatate a anului 2008.