Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca (AJOFM) Cluj a centralizat datele Tirgului de joburi Nokia, desfasurat in 29 iunie la Cluj, cel mai mare tirg de locuri de munca organizat in tara dupa 1990.

Potrivit acestora, au depus cereri pentru cele 500 de locuri de munca (n.r., 100 pentru studii superioare, 400 pentru studii medii) un numar total de 8.454 de participanti, dintre care 2.900 de someri si 5.600 din afara bazei de date a agentiei.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, 4.000 dintre participanti sint licentiati si se bat pentru cele 100 de posturi aferente studiilor superioare. Cu alte cuvinte, 40 de absolventi de studii superioare se bat pe un loc pentru a lucra la Nokia, in timp ce numai 11 concureaza pentru un loc de munca aferent studiilor medii.

"Asta inseamna ca avem in cont un surplus de forta de munca cu inalta pregatire, adica persoane care au foarte putine posibilitati in a ocupa un loc de munca in domeniul in care s-au pregatit, in conditiile in care in Romania si Uniunea Europeana necesitatile se axeaza pe studii medii si calificari“, este de parere Don

Fabrica de telefoane mobile Nokia, care se construieste la Jucu, se va axa in principal pe activitati de asamblare finala a telefoanelor, partile componente fiind aduse de la fabricile Nokia din Ungaria, Finlanda si Germania. Cu alte cuvinte, concernul finlandez cauta indeobste personal cu studii medii. Se pare, insa, ca doritorii sint mult mai putini pe acest segment.

Ca o solutie, Daniel Don este de parere ca ar trebui sa fie stimulati viitorii posibili angajati, adica elevii si studentii, care sint un bazin de forta de munca foarte mare si important. „O idee ar fi acordarea unei prime substantiale la angajare, care ar ajuta un student ce ramine aici peste vara sa isi plateasca chiria“, a exemplificat Don.

Potrivit acestuia, chiar ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Paul Pacuraru, a vehiculat saptamina trecuta la Cluj ca va discuta in Guvern posibilitatea reducerii numarului de locuri din invatamintul superior. Acest fapt ar duce la scaderea numarului de studenti si, implicit, la cresterea numarului celor care urmeaza cursuri de specializare pentru meserii sau scoli vocationale.

Potrivit Annei Simai, Senior Communications Manager la Nokia Ungaria & Romania, compania finlandeza ii va contacta pina la sfirsitul lunii septembrie pe toti cei care si-au depus candidaturile.

De asemenea, aceasta ne-a mai transmis ca, incepind cu luna august, Nokia va continua sa organizeze, atit in Cluj, cit si in comunitatile invecinate, mai multe sesiuni (Open Days), care vor avea ca subiect procesul de recrutare.

500 de someri, scosi de la indemnizatie

AJOFM Cluj va taia indemnizatia a aproximativ 500 de someri, adica exact cei care nu au participat in 29 iunie la Tirgul de joburi Nokia. Conducerea agentiei sustine ca acestia au obligatia sa participe la astfel de actiuni.

Don a declarat ieri ca alti 70 de someri au fost lipsiti de indemnizatia lunara de somaj (n.r., intre 3 si 6 milioane de lei vechi), dupa ce nu au participat la un alt tirg de locuri de munca, precedent celui organizat pentru Nokia.

Potrivit acestuia, foarte multi dintre acesti someri (n.r., 2.900 exista in baza de date a AJOFM) lucreaza, in paralel, la negru. „Probabil in ziua tirgului nu au putut participa, deoarece ar fi lipsit de la lucrul la negru, dar AJOFM avea dreptul sa ii tina pina seara acolo. Nu e normal sa fim batuti de niste someri care se grabeau la lucru“, a specificat directorul agentiei.

In viziunea acestuia, fenomenul trebuie stopat, iar ca o prima solutie, somerii vor fi chemati, de acum incolo, de doua ori pe luna, intre orele 10-14, pentru a le fi vizat carnetul de somaj, adica exact in intervalul unui program normal de lucru.