Acestea nu pot fi emise deoarece, nici la aceasta data, Inspectoratul Scolar Judetean Alba nu a primit stampilele si matrita de timbru sec, cu toate ca reprezentantii institutiei le-a solicitat inca din luna aprilie.

Pentru unii dintre ei, astazi este Ziua Z, adica ziua in care ar trebui sa aiba depuse la dosar toate actele, pentru ca admiterea lor sa fie definitiva.

Situatia este, in prezent, extrem de tensionata, pentru ca tinerii nu inteleg de ce li se intimpla acest lucru, mai ales ca ei nu au nici o vina. Tinerii au luat bacalaureatul, au dat admitere la facultate, au intrat, dar li s-a spus ca daca nu prezinta toate documentele cerute la dosar isi vor pierde locul subventionat.

Adjunctul ISJ Alba, Oana Badea, a declarat ca nu putine au fost situatiile in care absolventii au venit plingind la inspectorat, dar a declarat ca au fost si cazuri in care angajatii institutiei au primit amenintari ca vor ajunge intr-un scaun cu rotile daca absolventii nu isi vor putea continua studiile, din partea unor parinti revoltati.

Problema nerezolvata

Pina acum, ISJ Alba a facut mai multe adrese catre Ministerul Educatiei pentru a cere rezolvarea problemei.

A fost primit un raspuns, transmis in 23 iulie, in care se spune ca “avind in vedere ca Monetaria statului nu a reusit sa onoreze pina la aceasta data comenzile de timbru sec si stampilele pentru unele judete, transmitem alaturat adresa MECT prin care s-a solicitat tuturor universitatilor sprijin pentru solutionarea situatiei create de acest fapt”. Este vorba despre 23 de judete, intre care si Alba.

In ciuda faptului ca ministerul a transmis aceasta adresa, problema nu a fost rezolvata, dovada fiind faptul ca absolventii vin in continuare la Inspectoratul Scolar al judetului Alba si spun ca li s-a transmis ca daca nu prezinta in aceste zile diploma de bacalaureat isi pierd locul pe care au fost admisi.

In aceste conditii, ISJ Alba a trimis vineri adrese catre toate universitatile unde au fost admisi absolventi din judet, prin care ii roaga pe rectori sa le valideze admiterea, deoarece sint intr-o situatie independenta de vointa lor. “Noi nu putem decit sa ii rugam, pentru ca functioneaza autonomia universitara si nu li se poate impune nimic.

Dar credem ca ar trebui si ei sa inteleaga ca nu este nici vina noastra, nici a elevilor”, a declarat Oana Badea.

Unii au fost favorizati

Ea a mai spus ca exista promisiuni ca stampilele vor ajunge la ISJ Alba si de aici la licee pe la jumatatea lunii august, dar pentru unii absolventi s-ar putea sa fie prea tirziu.

Ea nu a ascuns nici faptul ca “s-a sarit peste rind” la eliberarea stampilelor si a matritelor de timbru sec, deoarece judetul Alba era pe locul 9 cind s-au depus solicitarile, iar aproximativ jumatate din judetele din tara le-au primit deja.

Toata aceasta problema a aparut dintr-o chestiune strict birocratica, adica schimbarea numelui ministerului care “pastoreste” destinele tinerilor de virsta scolara din Romania.