In lipsa unei firme care sa reconstruiasca Bastionul Croitorilor, Primaria Cluj se multumeste cu studiul de fezabilitate pe baza caruia se va pregati o noua licitatie. Pana acum, Primaria a reusit sa gasesca un singur investitor interesat de obiectiv. Licitatia insa a fost anulata deoarece ofertatul a solicitat o suma dubla fata de bugetul prevazut de Consiliul local.

De asemenea, adjudecarea lucrarilor a fost stopata pentru ca reprezentantii municipalitatii au constat ca exista lacune in caietul de sarcini. Asa incat, administratia clujeana a stabilit un nou buget pentru Bastion, buget care se ridica la 1.600.000 lei si astepta noi oferte pentru licitatia care se va desfasura in luna septembrie.

Potrivitr studiului, interiorul Bastionului va fi amanejat pe trei etaje. Aici va functiona un spatiu pentru expozitii, o sala de conferinte cu 70 locuri, o biblioteca si o cafenea.

Clujenii vor mai avea insa de asteptat pana vor putea sa beneficieze de serviciile centrului cultural din interiorul bastionului. Dupa desemnarea firmei care se va ocupa de restaurare, amenajarea cladirii va dura cel putin un an de zile.

Ideea refacerii Bastionul Croitorilor exista inca din timpul administratiei Funar. Executivul municipalitatii din aceea vreme dorea sa amenajeze in interiorul bastionului un muzeu al orasului.

Bastionul Croitorilor (cunoscut si ca Bastionul Bethlen) a facut parte din vechea cetate a Clujului, fiind finantata de breasla croitorilor in Evul Mediu. Bastionul reprezinta coltul de Sud-Est al cetatii medievale si dateaza din sec. al XV-lea. In 1627 a fost reconstruit, pe vremea lui Gabriel Bethlen, capatand forma care s-a pastrat pana azi.

Dupa batalia de la Miraslau, aici a fost tras in teapa Baba Novac, iar ulterior ars pe rug. In memoria lui, a fost ridicata o statuie in 1975, opera a sculptorului Virgil Fulicea.