Alan Hill, Presedintele companiilor Rosia Montana Gold Corporation si Gabriel Resources Ltd. se intreaba: “Cine vrea sa distruga un proiect de succes?”, cu referire directa la opozitia fata de proiectul de exploatarea a aurului de la Rosia Montana.

Cea mai mare parte a conferintei de presa s-a concentrat pe faptul ca, in ciuda multor beneficii aduse de Proiectul Rosia Montana si a inaltelor sale standarde de proiectare, „Proiectul se confrunta cu o campanie insistenta de dezinformare care descrie Proiectul Rosia Montana ca pe un dezastru pentru Romania”.

Presedintele RMGC s-a intrebat in continuare “Cine se afla in spatele opozitiei?, De unde vine aceasta opozitie si ce anume o motiveaza?”

Cine sint opozantii?

El a continuat prin a identifica si explica modul in care implicarea coordonata a organizatiei neguvernamentale Alburnus Maior si a altor ONG-uri din Ungaria - impreuna cu Organizatiile Soros - au proiectat fata publica a opozitiei vocale fata de acest Proiect, imagine care ofera acoperire anumitor membri ai Guvernului Maghiar care se opun Proiectului Rosia Montana cu orice pret.

Pentru prima data, Compania a citat in public si a dat publicitatii documente care indica masura in care opozitia fata de Proiectul Rosia Montana provine din afara Romaniei in general, si din Ungaria in special.

Aceste informatii includ identificarea implicarii maghiare in Alburnus Maior, auto-intitulatul ONG „local” din sat care se opune proiectului, o scrisoare din partea Fundatiei Soros Romania, o organizatie a carei declaratie program defineste telul sau ca fiind acela de a

Fundatia Soros

„promova modele pentru progresul unei societati bazate pe libertate, raspundere si respect pentru diversitate”.

Reprezentantii RMGC au oferit informatii si despre legaturi intre institutii ale Guvernului Ungariei, ONG-uri maghiare, unii membri ai partidului etnic maghiar din Romania, UDMR, si ONG-ul pomenit.

Scrisoarea lui Soros

A fost facuta publica si o scrisoare datata aprilie 2007, semnata de George Soros, catre Presedintele companiei Newmont Mining (SUA), o actionara a Companiei, in care acesta avertizeaza compania americana: „Consider de datoria mea sa va sfatuiesc sa va ginditi cu mare grija daca sa va mai implicati pe viitor impreuna cu Gabriel Resources si Proiectul Rosia Montana”.

Alan Hill a subliniat faptul ca, facind publice aceste informatii, se rastoarna multe dintre pretentiile si afirmatiile facute de oponentii Proiectului. Presedintele RMGC si-a incheiat alocutiunea cu doua provocari: „Provoc grupurile care ni se opun: Jucati dupa aceleasi reguli dupa care jucam si noi.

Spuneti-ne adevarul despre motivul pentru care va opuneti proiectului nostru - pentru ca opozitia Dvs. nu se poate baza pe motivele pe care le afirmati in public. Spuneti-ne cine va finanteaza. Nu cereti transparenta de la toti ceilalti in timp de Dvs. operati din spatele unui val al secretului.

Si de ce nu vreti sa va intilniti cu noi pentru a dezbate aceasta problema in public, de o maniera corecta si transparenta? Ce aveti de ascuns? A doua provocare o lansez membrilor presei: Scoateti adevarul la lumina. Ajutati-ne sa aflam mai multe despre aceste forte care se opun Proiectului nostru - metodele si motivatiile lor. si ceea ce aflati aduceti in fata poporului roman”.