Esential

Salaj - Zalau: Incepe demolarea blocului afectat de explozie Demolarea blocului din Zalau, afectat de o explozie in urma cu o saptamana incepe vineri dimineata. Operatiunea va dura aproape doua luni, pentru ca imobilul va fi demolat etaj cu etaj.

Demolarea a fost amanata de mai multe ori, la cererea reprezentantilor E.On Gaz, care sustin ca exista indoieli in privinta cauzelor exploziei.

De cealalta parte, autoritatile locale sustin ca demolarea nu mai poate fi amanata deoarece exista pericolul ca blocul sa se prabuseasca.

La fata locului au sosit anchetatorii pentru a preleva noi probe inainte ca imobilul sa fie daramat. HotNews

Cluj - Doina Cornea: Basescu, o sete de putere discretionara Doinea Cornea il acuza pe presedintele Traian Basescu ca incearca cu orice pret sa inlature Guvernul Tariceanu,

prin manevre perfide si indirecte de natura aparent juridico-legislativa, prin intrigi institutionale, prin insailari de induceri in eroare a institutiilor europene.

Doina Cornea apreciaza intr-o declaratie remisa joi presei ca Romania este zguduita de noi amenintari conjugate, atat dinspre PSD, “unul dintre partidele cel mai lipsite de scrupule”, cat si dinspre Palatul Cotroceni si “grupurile sale de interese securisto-sereiste”.

Ziua de Cluj

Salaj - E.On o da la intors in fata acuzatiilor Compania E.On Gaz Distributie, considerata a fi responsabila pentru neintretinerea conductelor de alimentare cu gaz a blocului explodat din Zalau, sustine ca acuzele au fost formulate pripit.

Firma a cerut autoritatilor din Zalau sa amane demolarea imobilului pana la o analiza completa a situatiei. "La cinci zile dupa demararea anchetei oficiale de catre organele de cercetare penala nu a fost numit un expert in instalatii de gaze sub presiune.

Doar un asemenea expert poate sa traga concluzii bazate pe situatia de fapt reala existenta in incinta imobilului afectat", se arata intr-un comunicat de ieri al E.On Gaz. Romania libera editia de Transilvania Banat

Cluj - Dosarul certificatelorRMGC a ajuns la Tribunalul Cluj Tribunalul Alba a decis sa lase judecatorii clujeni sa se pronunte asupra cererii de suspendare a ultimului certificat de urbanism eliberat de CJ Alba

Organizatiile nonguvernamentale care se opun proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, continua procesele in Justitie pentru a obtine anularea certificatelor de urbanism emise de Consiliul Judetean Alba.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Iasi - Adomnitei nu se sperie de amenintarile FEN Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei a declarat, la Galati, ca nu este impresionat de amenintarile cu greva in invatamant, lansate de liderii Federatiei Educatiei Nationale: "Le doresc celor care conduc federatia si membrilor de sindicat din FEN sa faca tot ce cred ei de cuviinta ca poate sa ajute sistemul de educatie.

Daca ei cred ca a face greva este un mijloc care sa ii ajute, sunt liberi sa o faca, nu am nici un fel de problema. Evident ca nu ma sperie. Dimpotriva, chiar le pot spune ca daca ei cred ca asa se rezolva lucrurile, chiar ii invit sa o faca", a declarat Adomnitei.

Ministrul Educatiei a adaugat ca apreciaza interesul manifestat de celelalte federatii din invatamant in dezbaterea prevederilor pachetului de legi ale educatiei, in timp ce liderii Federatiei Educatiei Nationale nu au participat la nici una dintre aceste dezbateri.

Romania libera editia de Moldova

Economie

Eveniment

Cluj - Protectia Consumatorilor ia la puricat piata imobiliara Oficiul pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Cluj asteapta un val de reclamatii, incepand de saptamana viitoare, legate de contractele de creditare ipotecara si de tranzactii imobiliare.

Clauzele ascunse din aceste contracte vor pune la plata companiile si le vor putea provoca suspendarea activitatii. Ziua de Cluj

Iasi - Managerii firmelor private au un salariu de 11 ori mai mare decit cel mediu Salariile angajatilor cu pozitii de top management la companiile private sint de 11,4 ori mai mari decit salariul mediu net din Romania,

stabilit de Institutul National de Statistica, ajungind la circa 11.700 de lei (peste 3.500 de euro), potrivit studiului PayWell-Salary and Benefits 2007, realizat de compania de consultanta si audit PricewaterhouseCoopers (PwC).

Studiul PwC are la baza date din perioada aprilie 2006-aprilie 2007, iar salariul mediu net raportat de INS pentru luna aprilie 2007 a fost de 1.027 de lei. Jurnalul de Est

Constanta - Proiecte de modernizare a canalelor navigabile Echipa de management a Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile are mai multe proiecte in desfasurare, menite sa dezvolte traficul fluvial si siguranta acestuia. Unul dintre proiecte este dragajul de intretinere pe canalul Dunare-Marea Neagra si pe canalul Poarta Alba-Midia Navodari.

Potrivit directorului general al CNACN, Ovidiu Cupsa, valoarea contractului este de 21.510.000 lei (aproximativ 6.860.000 euro). Proiectul vizeaza dragarea unei cantitati de 1.200.000 metri cubi de aluviuni. Romania libera editia de Dobrogea

Cluj - Internetul cu bani de la Guvern s-a stricat Hotspotul (spatiu cu acces la internet prin tehnologie fara fir) gratuit din Piata Unirii din Cluj s-a stricat la mai putin de o luna de cand ministrul Iuliu Winkler l-a inaugurat cu mult fast, impreuna cu primarul Emil Boc.

Tinerii care incepusera deja sa se obisnuiasca cu cititul mailului pe o banca, in piata, au constatat la mijlocul saptamanii ca internetul nu mai functioneaza. Situatia s-a remediat abia ieri dupa-masa, dupa ce a fost anuntata primaria, cea care administreaza hotspotul. Evz Transilvania

Satu Mare - Pentru Drumul Expres se vor face exproprieri de peste 3 milioane euro Aproximativ 300 de proprietari urmeaza sa fie despagubiti. “In curand va incepe despagubirea proprietarilor care au terenuri in zona unde se va construi drumul expres Nyireyhaza - Petea - Satu Mare - Baia Mare” -

a anuntat ieri Stefan Szabo, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare.

Cea care va face evaluarile si despagubirile va fi o firma de agentie imobiliara din Bucuresti, probabil Consulting SRL, ne-a mai informat interlocutorul nostru. Informatia Zilei Satu Mare

Banci/Finante

Sibiu - Banca ce a finantat aeroportul Sibiu castiga noi contracte Dexia Kommunalkredit, care a imprumutat cu circa 40 milioane de euro Consiliul Judetean Sibiu si Primaria Sibiu, pentru proiectul modernizarii aeroportului, a incheiat un nou contract cu autoritati publice locale.

Banca a incheiat un contract de finantare cu Primaria Alba Iulia, pentru suma de 32 milioane lei (aproximativ 10 milioane euro), valoarea imprumuturilor acordate in aceasta saptamana autoritatilor locale de divizia din Austria a grupului Dexia insumand 70 milioane euro.

Proiectul de finantare, castigat prin licitatie publica, consta in acordarea unei linii de credit bancar de tip punte de 32 milioane de lei, cu o maturitate de doi ani, refinantat printr-o emisiune de obligatiuni de aceeasi valoare, emisa de Primaria Alaba Iulia si cu o scadenta de 18 de ani. Ziarul de Sibiu

Companii

Cluj - Furnizor privat de energie Emfesz Romania Cluj, subsidiara a companiei din Ungaria, a primit licenta de furnizare a energiei pe piata romaneasca din partea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Anul trecut, compania ungara a inregistrat vanzari de 575 de milioane de euro. Aceasta face parte din Group DF, controlat de omul de afaceri ucrainean Dmitri Firtash. Ziua de Cluj

Sibiu - Finlandezii ne consulta pentru constructia soselei Sibiu-Fagaras Firma finlandeza Poyry va acorda consultanta la proiectul de constructie a drumului expres Sibiu-Fagaras, in cooperare cu un partener roman, in baza unui contract in valoare de sapte milioane de euro atribuit de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Drumul cu o lungime de 80 de kilometri necesita o investitie totala estimata la 400 de milioane de euro. Poyry va asigura servicii de optimizare a traseului, va realiza proiectul preliminar in baza caruia constructorul va efectua lucrarile si va supraveghea constructia.

Atribuirea contractului reprezinta primul proiect al companiei in sectorul transporturilor din Romania si un pas important pentru consolidarea pozitiei Poyry pe pietele de profil din Europa de Est, se arata intr-un comunicat al firmei. Ziarul de Sibiu

Prahova - La Ploiesti, cea mai ieftina gigacalorie din tara In prag de iarna, o veste buna pentru ploiesteni, care-i va incalzi si la propriu, si la figurat. Potrivit hotararii AGA a societatii Dalkia - principalul furnizor de caldura - si in aceasta iarna pretul gigacaloriei platit de ploiesteni va fi de 107,5 lei, care este, de altfel acelasi pret din 2006 si cel mai mic din tara.

Si asta in ciuda tuturor zvonurilor si a temerilor ca se va atenta la buzunarul ploies-tenilor. Daca in anul trecut, Ploiestiul si Bucurestiul aveau acelasi pret scazut, in aceasta iarna, ploiestenii raman singurii care vor beneficia de aceasta facilitate.

In ceea ce priveste subventia data de Guvern si de Primarie pentru o parte a pretului gigacaloriei, aceasta va fi acordata si in 2007. „Tariful nesubventionat al gigacaloriei este de 203 lei, cu TVA. Insa, ploiestenii platesc doar 107,5 lei/gigacalorie.

Restul este suportat de catre Guvern - 45% din pretul combustibilului consumat si de bugetul Primariei”, a afirmat Mihai Faca, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti (RASPP). Prahova

Sibiu - Afaceri in scadere pentru PIM SA Pim SA Sibiu, companie care activeaza in domeniul productiei de piei si produse de tabacarie, a realizat o cifra de afaceri de 3,38 milioane de lei, pe primul semestru al anului, in scadere cu 15 la suta, fata de rulajul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

In acelasi timp, societatea a afisat o pierdere neta de 952.557 lei, pe primele sase luni din 2007, mai mare decat in aceeasi perioada din 2006, cand a avut o pierdere neta de aproape 800.000 de lei. Firma nu a facut achizitii majore, pe parcursul unui an, investind in dotari doar 13.000 de lei.

Cea mai mare parte a cifrei de afaceri realizata in primul semestru al acestui an a venit pe sectorul tabacire si finisarea de piei, 2 milioane de lei, adica 59 la suta din cifra de afaceri totala afisata. Ziarul de Sibiu

Caras Severin - "Moldomin", salvata de la faliment de Cuprom Reluarea activitatii la singura exploatare miniera de cupru din Caras-Severin asigura 350 de locuri de munca

Privatizarea SC Moldomin SA, dupa inchiderea Minei Anina, este o adevarata "gura de oxigen" pentru micuta comunitate din orasul Moldova Noua, situata pe malul Dunarii.

Peste 300 de familii din zona, unde odinioara inflorea comertul cu tigari si combustibil cu fosta Iugoslavie, si unde pescuitul reprezinta acum principala activitate, vor avea un venit lunar constant. Romania libera editia de Transilvania Banat

Prahova - Editura Prahova - din nou in topul celor mai bune firme Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania a confirmat Editurii Prahova clasarea pe locul 40 in domeniul sau de activitate, dintre cele 561356 de societati comerciale care au depus bilantul contabil pentru anul 2006.

Reusita se adauga altor importante recunoasteri pe care si le-a adjudecat editorul principal al cotidianului PRAHOVA in anii din urma, prin clasarea pe primele locuri intre firmele prahovene si este cu atat mai importanta purtand, acum, un gir national, in contextul editiei a XV-a jubiliare la care a ajuns "Topul National al Firmelor Private".

Prahova

Imobiliare

Cluj - Primul fond imobiliar din Romania Grupul financiar Target Cluj va infiinta primul fond imobiliar din tara noastra, a anuntat directorul de dezvoltare Mircea Ignat.

“Aceasta entitate, care se afla in curs de autorizare, va purta numele de Target Real Estate Developer (RED), fiind dezvoltata de divizia imobiliare”, a spus Ignat.

El a adaugat ca grupul clujean va crea si un fond de actiuni, dezvoltat de societatea Target Asset Management.

Aceasta se ocupa de administrarea investitiilor, prin fondurile Fortuna Gold (cu risc scazut) si Fortuna Classic (diversificat, cu investitii in actiuni cotate la bursa). Ziua de Cluj

IT&C

Sibiu - IPS Laurentiu e on line. Pe messeneger Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza foloseste cu mare succes, spune el, Yahoo Messenger. La fel ca si ceilalti mitropoliti din tara. Subprefectul Marin Craciun, de asemenea, considera ca e mai ieftin sa comunici prin mess.

Seful Politiei sibiene, subcomisarul Lucian Muntean, „chatuieste” cu rudele din strainatate, iar Sabin Luca, directorul Muzeului Brukenthal, ii are in lista cu adrese pe toti directorii din tara.

Yahoo Messenger a devenit comunitatea care ii interconecteaza pe mai toti sefii Sibiului. Ziarul de Sibiu

Sibiu - Sibiul informatizat, in 30 de kilometri De la numai un calculator si o imprimanta in 1994, Primaria Municipiului Sibiu a ajuns sa investeasca in acest an 3 milioane de lei in sistemul informatic al orasului.

Primaria Municipiului Sibiu a inceput procesul de implementare a unui sistem informatic inca din 1994. Totul a pornit de la un singur calculator si o imprimanta.

Astazi, sistemul a ajuns la o retea metropolitana cu o lungime de aproximativ 30 de kilometri de fibra optica. Sistemul informatic leaga Primaria Municipiului Sibiu de toate Serviciile Publice aflate in subordinea Consiliului Local, obiectivele de interes turistic, Turnul Sfatului,

Muzeul Brukenthal, Muzeul de Istorie si info-chioscurile stradale din zona istorica. Ziarul de Sibiu

Media/Pub/Creatie

Timis - Timisoara, zilnic pe Discovery Channel Timisoara va aparea intr-o vigneta pe Discovery Channel, de luna viitoare, orasul de pe Bega fiind cel de-al patrulea subiect filmat pentru prestigiosul canal de documentare, in tara noastra.

De la 1 octombrie, timp de doua luni, in perioada de prime-time, mai exact de la ora 20,10 zilnic, va fi difuzat un scurt metraj de un minut si jumatate, care prezinta municipiul de pe Bega din prisma faptului ca aici a fiintat prima fabrica de bere din Romania. Evz Vest

Asigurari

Cluj - Bani mai multi pentru Ardaf Capitalul social al societatii de asigurare Ardaf Cluj-Napoca ar creste cu 50% in urmatoarele 12 luni, la 243 de milioane de lei, in urma unei decizii a actionarilor.

Actionarii au imputernicit administratorii sa identifice si sa procedeze si la vanzarea activelor care nu sunt strict necesare desfasurarii activitatii principale.

Ardaf a subscris in primul semestru prime brute de 80,9 milioane de lei, in scadere cu 34% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Ardaf este controlata de compania cipriota Sabile Limited, din grupul PPF, ce detine 70,81% din capital social. Ziua de Cluj

Opinii

Cluj -Pe intelesul tuturor (de Ion Muresan) Nu as fi scris inca o data despre invatamant, dar a inceput scoala, se apropie inceputul anului universitar, iar evenimentele astea strans legate deolalta, sub legi confuze, sunt periculoase.

A inceput scoala si de peste vara mi-au ramas in minte vorbele auzite din gura unor adolescenti, deja relaxati in fata fatalitatii, veniti sa-si panseze ranile sufletesti prin diverse statiuni. Copii fripti si copti de propriile lor rezultate remarcabile la olimpiade internationale ziceau urmatoarea fraza:

„Profesorii buni dau note proaste, profesorii prosti dau note bune!”. Evz Transilvania

Showbiz&Fun

Cluj - “Fletch” si Uriah Heep ocolesc Clujul Concertele care trebuiau sa aiba loc in octombrie au fost anulate.

Fondatorul trupei Depeche Mode, Andrew Fletcher, si trupa rock britanica Uriah Heep nu vor mai concerta la Cluj in aceasta toamna.

Compania Emag!c Entertainment anuntase initial ca Fletcher va concerta in Romania la Bucuresti si Cluj, dar al doilea spectacol, programat pe 20 octombrie, a fost mutat la Timisoara. Ziua de Cluj

Sibiu - Primarul Sibiului a povestit ce discuta Traian Basescu la o cafea Daca ar fi sa-l credem pe Klaus Johannis, cel care a avut ocazia sa discute pina acum de cinci ori la o cafea cu seful tarii, acesta abordeaza cu asemenea ocazii subiecte generale.

Poate parea ciudat, insa vizitele nocturne ale Elenei Udrea la Cotroceni, ultimele declaratii ale premierului Tariceanu, idila dintre Elena Basescu si Andrei Hrebenciuc sau povestile marinaresti din vremea calatoriilor la Anvers nu fac parte dintre subiectele pe care seful statului le abordeaza in discutiile particulare.

O spune primarul Sibiului, cel care, sub pretextul servirii unei cafele, a avut privilegiul de a discuta cu Basescu intr-un cadru mai putin protocolar. „Nu am discutat niciodata cu presedintele Traian Basescu teme sensibile in timpul intilnirilor pe care le-am avut la o cafea. Am discutat doar asa, in general, despre politica, vreme, capitala europeana“, a declarat Klaus Johannis.

Acesta a tinut sa precizeze ca subiectele politice discutate nu au avut nici o legatura cu evenimentele la zi. „Nu am discutat despre premierul Tariceanu cu presedintele Traian Basescu. Este o tema sensibila, pe care am evitat-o amindoi“, a mai spus Klaus Johannis.

Jurnalul de Est

Cluj - Toamna Muzicala Clujeana: Seara componisticii contemporane Veritabil mini-festival de muzica contemporana clujeana, Panoramicul componistic clujean de pe afisul actualei editii a "Toamnei" a reunit in Studioul de concerte al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" grupul relativ restrins, dar constant, al fanilor genului,

carora le-au fost oferite mostre din ceea ce compun, la ora aceasta, citiva dintre tinerii creatori clujeni. Cu o singura exceptie, lucrarile prezentate au fost in prima auditie absoluta. Ciprian Pop - Oniria, p.a.a., interpretata de Mara Pop - pian si Ciprian Pop - elemente electroacustice; e o

lucrare ce face parte dintr-o serie de experimente sonore ce combina sonoritati diverse in vederea explorarii visului. Faclia de Cluj