Esential

Cluj - Mircia Giurgiu deschide primul sindicat international Romanii care lucreaza in strainatate isi vor putea negocia mai bine drepturile. Deputatul independent Mircia Giurgiu in colaborare cu Blocul National Sindical intentioneaza sa a infinteze primul sindicat international. Acesta va oferi consultanta juridical angajatilor romani din strainatate.

Scopul sindicatului intrernational este acela de a obtine pentru angajatii romani aceleasi drepturi de care se bucura cetatenii tarilor respective. Acesta va avea filiale in toata statele europene in care exista comunitati importante de romani. Ne-am gandit sa deschidem filiale in primul rand in Spania, Portugalia, Franta, Grecia si Austria, deoarece aici sunt cele mai mari comunitati de romani.

Vom incerca sa obtinem pentru ei aceleasi drepturi cu cele ale rezidentilor, a declarat Mircia Giurgiu, deputat independent. Principalul obiect de activitate al sindicatutului va consta in acordarea de consultanta in domeniul dreptului muncii. Prima filiala a sindicatului international se va deschide in luna noiembrie in Spania.

HotNews.ro

Maramures - Decebal Traian Remes, un politician cu o vila care domina Baia Mare si cu conturi grase Ministrul demisionar al agriculturii, liberalul Decebal Traian Remes, nu pare sa fie o persoana care sa aiba nevoie de bani, pentru ca declaratia sa de avere arata ca este un om instarit, cu vila, apartamente si conturi grase.

Celelalte doua persoane implicate in scandalul ”Spagii din guvern”, fostul ministru Ioan Avram Muresan si omul de afaceri Gheorghe Ciorba, nu sunt nici ele calice, doar casele pe care le detin in Firiza fiind o dovada a bunastarii lor.

Conform declaratiei de avere, Decebal Traian Remes are doua terenuri intravilane, unul in Baia Mare, de 2.905 mp (valoare de impozitare 60.830 lei), si unul in Basesti, de 2.150 mp (valoare de impozitare 10.600 lei). La ambele, modul de dobandire este cumpararea, care s-a incheiat in 1994, respectiv in 1993, iar proprietari sunt el si sotia sa, Steliana Remes

La capitolul "imobile", Remes sta foarte bine. Are un apartament pe bd.

Republicii din Baia Mare, in suprafata de 95 mp (valoare impozitare - 185.463 lei) si pe care il detine pe numele sau, un apartament de 45 mp, pe numele sotiei, in Brasov (cumparat in anul 2004), cu o valoare de impozitare de 80.000 lei, un garaj in Baia Mare pe 20 mp, dobandit in 1999 si care se afla in constructie, avand o valoare de impozitare de 4.752 lei.

Cel mai valoros imobil aflat in proprietatea ministrului este vila construita in 2003, pe strada Castanilor nr. 20, si care aproape ca domina peisajul din Baia Mare datorita marimii ei. Casa are o suprafata totala de 893 mp (utila 554 mp). Valoarea de impozitare a acesteia este 1.080.414 lei.

Remes are si bijuterii de aproximativ 5.000 euro si obiecte de arta cam de aceeasi valoare, in schimb nu are bunuri mobile.

Depozitele financiare ale lui Remes sunt destul de consistente. Astfel, la Raiffeisen Bank are un depozit deschis in 2006, in suma de 55.000 lei. La BCR are urmatoarele depozite: 2005 - 1.070 lei (deschis de sotie), 35.000 dolari (1997-2003), 10.412 euro (2002). Si la BRD are un cont, deschis in 2004, in suma de 3.500 euro. Toate acestea pe numele sotiei.

eMaramures

Iasi - 10 ore la coada ca sa atinga moastele Miine va fi ziua hramului Cuvioasei Parascheva, momentul culminant al Sarbatorilor. Moastele Sfintei si cele ale Sfintului Ioan Gura de Aur au fost purtate ieri in procesiune in oras. Azi va avea loc concertul din Copou, iar miine cel de la Palatul Culturii. Inca se asteapta confirmarea prezentei la Iasi a presedintelui Basescu.

Acesta ar putea veni in aceasta noapte, dupa meciul de la Constanta. Premierul Tariceanu si-a confirmat prezenta.

Sfinta Cuvioasa Parascheva si Sfintul Ioan Gura de Aur au fost reuniti spiritual in cadrul procesiunii “Calea Sfintilor”. Ieri-dimineata, moastele celor doi sfinti au fost scoase din Catedrala Mitropolitana si purtate pe trasee diferite pina la Biserica Sf.

Nicolae Domnesc din fata Palatului Culturii, unde PF Patriarhul Daniel si Mitropolitul de Stagon si Meteora, IPS Serafim au oficiat “intilnirea sfintilor peste veacuri”.

Peste 100 de preoti si o mie de credinciosi au insotit moastele Sf. Parascheva de la Catedrala Mitropolitana la Biserica „Sf. Nicolae Domnesc", unde IPS Serafim i-a predat in mod oficial PF Parinte Daniel moastele Sf. Ioan Gura de Aur. „Venirea la Iasi a moastelor Sf. Ioan Gura de Aur arata mai intii de toate comuniunea sfintilor din ceruri.

Desi cei doi sfinti au trait in veacuri diferite, totusi ei sint contemporani in Duhul Sfint.

Faptul ca amindoi sint rugatori pentru noi este lucrul cel mai important, pentru ca rugaciunea ne da si cuvintul cel bun, intelept ca sa-l vorbim si fapta cea buna ca sa o savirsim", le-a transmis PF Daniel credinciosilor.

Ziarul de Iasi

Hunedoara - Conducerea CNH, in vizorul procurorilor Directorul Companiei Nationale a Huilei din Petrosani, Daniel Surulescu, si mai multi membri din conducerea companiei au intrat in vizorul justitiei, fiind cercetati pentru mai multe fapte de natura penala.

Sefii minerilor sunt acuzati ca ar fi achizitionat un utilaj minier in valoare de opt milioane de euro, fara sa aiba sursa de finantare in momentul licitatiei.

Totodata, conducerii CNH i se imputa si faptul ca ar fi achizitionat fara piese de schimb post garantie in valoare de 400.000 de euro. Abaterile au fost scoase la iveala de inspectorii Curtii de Conturi Hunedoara, care au efectuat un control la sediul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Roman Danciu, director al Camerei de Conturi Hunedoara, spune ca, in urma controlului, au fost constatate cel putin doua aspecte de natura penala. „Instalatiile mecanizate achizitionate de CNH nu au proiect de montaj, actiunile de licitatie au fost demarate fara sa aiba surse de finantare, alocatii bugetare nu aveau, dar aveau datorii la bugetul de stat si la furnizori.

De asemenea, au majorat contractul incluzand piese de garantie si de postgarantie“, a declarat Roman.

Potrivit directorului Camerei de Conturi Hunedoara, dosarul de control a fost trimis catre Parchetul de pe langa Judecatoria Petrosani, cu propunere de trimitere in judecata, urmand ca procurorii sa stabileasca daca faptele savarsite de conducerea CNH sunt de natura penala si daca ii trimit in judecata.

Gazeta de Sud

Mures - Rezervatia pentru ocrotirea ursului brun 'Liberty', de la Zarnesti, a primit astazi un nou 'locatar',iar numarul ursilor a crescut la 30 Ursul Martinica, in varsta de zece ani, a fost adus de la Manastirea Cotmeana, unde era tinut in conditii improprii, a precizat administratorul rezervatiei de la Zarnesti si presedintele Asociatiei 'Milioane de prieteni', din Brasov, Cristina Lapis.

Potrivit acesteia, o asociatie de crestere a animalelor din Germania intentioneaza sa aduca la Zarnesti doi ursi dansatori din Serbia iar alta, din Texas, a luat legatura cu responsabilii rezervatiei in acest sens.

De asemenea, o echipa de la 'Animal Planet' filmeaza de cateva zile animalele din rezervatia 'Liberty', urmand sa prezinte in cateva episoade tot ce se intampla aici. Rezervatia 'Liberty' se afla la marginea orasului Zarnesti si se intinde pe o suprafata de 50 de hectare, teren pus la dispozitie de primaria localitatii.

Radio Mures

Iasi - Osemnintele unor soldati romani ucisi de sovietici, descoperite la Iasi Arheologii ieseni au facut o descoperire importanta. Lucrarile efectuate langa Teatrul National "V. Alecsandri" Iasi au scos la iveala o marturie de dupa moarte.

Specialistii au descoperit osemintele a trei soldati romani despre care se crede ca au fost asasinati de catre sovietici. Momentul s-ar fi petrecut in anul 1944, imediat dupa arestarea Maresalului Ioan Antonescu.

"Cele trei schelete erau legate cu franghii de sarma. Nu este exclus sa fie mai multe schelete. Cercetarile sunt inca la inceput, asa ca ne asteptam la surprize. Unul dintre schelete era cu fata in jos, iar celelalte doua pe o parte. De aici se poate intelege ca cine i-a omorat fie era extrem de grabit, fie nu-i pasa", a declarat arheologul Bobi Apavaloaei. Alaturi de oseminte au fost descoperite si echipamentele soldatilor.

Specialistii exclud ipoteza unui jaf, in conditiile in care alaturi de schelete au fost descoperite monede si lucruri personale, fapt ce arata ca executia a fost facuta la repezeala. inainte de a fi ucisi, soldatii romani au fost legati cu sarma la maini si picioare. in prezent, arheologii au inceput o serie de cercetari pentru a stabili si alte coordonate istorice ale zonei.

Romania libera editia de Moldova

Bihor - Ziua Oradiei, cu cantec Ziua orasului are magnet la politicieni. De asemenea, e un bun prilej pentru ca presedintele Basescu sa se scalde iar in multime. Seful statului este asteptat sa ajunga azi pe Cris in a doua parte a zilei.

Un singur lucru e cvasi-cert: va fi prezent deseara in Centru. In rest, nu se stie mare lucru despre programul presedintelui. „Coloneii” Boc, Blaga, Frunzaverde si Elena Udrea sunt asteptati si ei sa participe azi la intrunirea pedistilor bihoreni. Liberalii l-au scos si ei la inaintare pe ministrul de Interne, Cristian David, ce va participa la ceremoniile de azi.

Prezenta pe scena a celor de la Simplu, Loredana si Directia 5 creioneaza un cocktail politico-muzical mai mult sau mai putin digerabil pentru oradenii ce-si cinstesc azi orasul. Cireasa de pe tort a Serbarilor Oradiei poarta numele Uriah Heep.

Celebra formatie rock a anilor '70 ar trebui sa ne arate duminica seara ca nu si-a pierdut inca vigoarea. Tot duminica, Nicu Alifantis isi va astepta fanii la Filarmonica.

Bihor Online

Braila - Raspunsul de la Bruxelles, privind pesta porcina, intarzie Focarul de pesta porcina descoperit in Balta Brailei continua sa tina in suspans autoritatile locale. Desi asteptat cu nerabdare, raspunsul de la Bruxelles intarzie sa apara.

“Probabil ca nu este usor de luat o hotarare in acest sens, iar noi ne continuam activitatile. Astazi (n.r. ieri) au inceput vaccinarile si montarea de crotalii, pentru ca sunt multi porci nemarcati si, in urma acestei operatii, vor putea fi identificati mult mai usor.

S-au facut patru echipe de cate trei medici veterinari, din cadrul Directiei Sanitar Veterinare Braila, care vor actiona in localitatile Bandoiu, Stramba, Marasu si Tacau”,

ne-a informat Dumitru Popa, subprefectul Brailei. In continuare, circulatia este intrerupta in perimetrul in care a fost descoperit focarul, chiar daca localnicii sunt nemultumiti de faptul ca nu mai pot circula cu carutele.

Arcasu`

Arges - Donato Chiarini, seful Reprezentantei Comisiei EU in Romania„Argesul este o Romanie in miniature!” Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ambasadorul italian Donato Chiarini a devenit seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Aflat intr-o vizita de lucru in Arges, Chiarini a dorit sa se informeze despre romanii europeni din afara Bucurestiului, despre modul de functionare a Consi-liului Judetean si programele aflate in curs de derulare, vizitand cu aceasta ocazie si cateva obiective din judet.

In prezenta presedintelui Consiliului Judetean, Constantin Nicolescu, reprezentantul CE a declarat ca este curios sa afle cat mai multe despre romani, in urma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, despre administratiile locale, precum si procesul de dezvoltare economica dupa 1 ianuarie 2007.

Donato Chiarini spune ca a ramas cu o impresie foarte buna despre judetul Arges, aducand cuvinte de lauda si lui Constantin Nicolescu.

„Arges este o Romanie in miniatura! Asta datorita faptului ca se regasesc toate tipurile de relief: deal, munte si campie, intr-o proportie constanta. Argesul este situat pe o axa majora de dezvoltare economica, dar acest proces se va derula pe o perioada mai lunga”.

Reprezentantul Comisiei Europene a precizat ca Romania se afla deocamdata la nivelul de educatie, in ceea ce priveste dezvoltarea pe toate ramurile.

Observator Argesean

Economie

Eveniment

Iasi - Autostrada Tg. Mures - Iasi va trece pe la Sovata Ministrul Dezvoltarii Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely, a declarat ca autostrada Tirgu Mures - Iasi va trece prin Sovata, Praid si Ditrau, aceasta varianta fiind mai scurta decit propunerea Reghin - Valea Muresului - Ditrau.

Ministrul sustine ca nu se vor folosi fonduri europene si nici de la bugetul de stat, ci se va merge pe varianta concesiunii si a parteneriatului public-privat. "Evident, va dura pina cind se face proiectarea, dar speram pina la sfirsitul anului 2009 sa inceapa lucrarile", a mai afirmat Borbely.

Autostrada Tirgu Mures - Iasi va avea aproape 300 de km, potrivit lui Borbely, si va avea urmatorul traseu:

Tg. Mures-Sovata-Gheorghieni-Bicaz-Piatra Neamt-Roman-Tirgu Frumos-Iasi-Sculeni. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat la inceputul lunii septembrie ca autostrada care va lega Moldova de Ardeal se va concesiona pe cinci tronsoane, licitatiile urmind a fi demarate incepind cu mijlocul anului 2008.

Ziarul de Iasi

Constanta - Calatorii romani vor primi compensatii pentru intirzierea trenurilor internationale Dupa modelul marilor companii aeriene, unde biletul ofera confortul din avion si posibilitatea calatorilor de a cere despagubiri pentru orice nemultumire legata de zbor, Compania CFR este gata sa se adapteze trendului international.

Chiar daca serviciile feroviare vor deveni competitive peste foarte multi ani, romanii care calatoresc cu trenul pe rutele internationale vor primi, din aceasta luna, despagubiri la intirzieri. Acestea vor ajunge la 20% din pretul total al biletului in cazul intirzierilor mai mari de o ora, iar compensatia va fi acordata sub forma unor bonuri valorice.

Reprezentantii CFR Calatori sustin ca bonurile de calatorie vor avea o valabilitate de un an de la data emiterii, vor fi nominale si completate in lei, putind fi folosite numai pentru rutele internationale.

Compensatiile se acorda daca pretul total al biletului a fost mai mare de 50 euro si calatoria a avut loc pe teritoriul Uniunii Europene, in Norvegia sau Elvetia. De asemenea, CFR Calatori va elibera bonurile doar daca pasagerul nu a beneficiat de despagubiri pentru cheltuielile de cazare sau taxi.

Pasagerii se vor adresa CFR Calatori in cazul in care biletul a fost eliberat de unul din punctele de vinzare ale companiei, cererile urmind sa fie rezolvate in termen de trei luni.

Pe lista celor peste 40 de companii straine carora romanii le pot cere despagubiri in cazul intirzierii trenurilor care circula pe rute internationale se numara Artesia Italia, MAV Ungaria, SNCF Franta, SNCB Belgia, SNCB Luxemburg, OSE Grecia, OBB Austria si RENFE Spania.

Formularele pentru obtinerea compensatiilor sint disponibile in 70 de gari din Romania printre acestea numarandu-se Bucuresti Nord, Ploiesti, Sinaia, Craiova, Arad, Deva, Timisoara, Cluj - Napoca, Oradea, Brasov, Sibiu, Sihisoara, Galati, Iasi si Constanta.

Telegraf Constanta

Caras-Severin - Sat din Banat, pe hartile turistice din Cehia Sfanta Elena, micuta localitate de pe Clisura Dunarii, din judetul Caras-Severin, este vizitata anual de sute de turisti din Cehia, insa romanii nu prea calca pe aici

Sfanta Elena nu spune prea multe turistilor, asta pentru ca satul din apropierea Dunarii nu este prea des „calcat“ de romani. In schimb, aici vin an de an autocare intregi din Cehia, oameni care au auzit de oaza de verdeata, de aerul curat si de linistea din acest colt al Romaniei.

Ei gasesc aici nu numai localnici primitori, care ii ospateaza ca pe niste musafiri veniti de departe si regasiti, ci si oameni cu care se inteleg, pentru ca vorbesc aceeasi limba. Sfanta Elena este cel mai vechi sat de cehi din Clisura Dunarii. Aici, localnicii si-au pastrat portul, vorba si traditiile.

Pana in „Sfanta” sunt 180 de kilometri, din Timisoara. Din capitala Banatului aveti doua variante, fie prin Resita, fie tineti granita cu Serbia, prin Moravita, Jebel, apoi Graniceri, Oravita, Naidas. Drumul pe aici este mai bun, si mai liber, si chiar cu cativa kilometri mai scurt decat cel prin Resita.

Imediat dupa Moldova Noua, prima localitate este Coronini, insa la intrare, inainte de primele case, un indicator arata la stanga, cinci kilometri pana la Sfanta Elena.

Drumul din Coronini inspre „Sfanta“ este din piatra, urca pe deal si, din loc in loc, o sageata iti arata ca esti pe calea cea buna. Primele case care apar in cale dau sperante, insa desarte. Sunt case din Coronini, pentru ca satul urca pana sus pe deal.

De aici mai sunt inca trei kilometri, insa pe oricine il fura peisajul. Daca aveti noroc sa prindeti o vreme buna, de sus, de pe drumul ce incolaceste dealul, se vede Dunarea, pana dincolo, la sarbi, un peisaj de vis si un aer curat, departe de poluare sau de zgomot. Satul linistit, colorat in albastru de la casele cu faianta este aproape pustiu.

Evz Vest

Maramures - Bani pentru investitorii cu bani Companiile care realizeaza investitii initiale de peste 30 de milioane de euro ar putea primi de la stat un ajutor al carui cuantum “bate” spre 28 de milioane de euro. Cel putin asa prevede un act normativ adoptat in ultima sedinta de Guvern.

Desi guvernantii sunt optimisti ca numarul beneficiarilor va ajunge la 110, primarii maramureseni sunt sceptici ca hotararea le va aduce investitori in “batatura”.

Celui ce are, i se va mai da. Dar i se va mai da numai daca investeste peste 30 de milioane de euro si daca creeaza minim 300 de locuri de munca. Concret, in ultima sedinta de Guvern a fost adoptat un act normativ potrivit caruia companiile care isi desfasoara sediul in Romania si indeplinesc o serie de conditii vor putea beneficia de un ajutor de stat de maximum 28 de milioane de euro.

Guvernantii apreciaza ca numarul beneficiarilorc ar putea ajunge la 110 in urmatorii cinci ani, adica, in medie, 22 de beneficiari pe an. Primarii maramureseni cred ca actul normativ adoptat de guvern ar putea impulsiona investitiile, dar nu investitiile din localitatile lor.

Gazeta de Maramures

Gorj - Sprijin financiar pentru crescatorii de animale Crescatorii gorjeni de animale vor beneficia in acest an de un sprijin financiar de la bugetul de stat sub forma platilor nationale directe complementare, in suma de 8.709.360 de lei.

In Gorj au fost depuse, in termenul legal, de crescatorii de animale 7.374 de cereri pentru sprijin financiar, dintre care 6.906 pentru 30.644 de capete bovine si 468 pentru 54.192 de capete ovine si caprine. Pana in prezent au fost onorate, in doua transe, 4.464 de cereri, in valoare de 4.452.960 de lei.

Pentru realizarea de productii agricole competitive, in conformitate cu legislatia Uniunii Europene, statul acorda facilitati financiare de la buget producatorilor agricoli din sectoarele vegetal, zootehnic, al imbunatatirilor funciare si al sistematizarii teritoriului.

In sectorul zootehnic, sprijinul financiar sub forma ajutoarelor de stat se acorda pentru ameliorarea calitatii produselor de origine animala, imbunatatirea calitatii carnii de porc si pasare, a calitatii productiei obtinute de pe pajisti, sustinerea masurilor privind producerea si comercializarea produselor agricole, a activitatilor de neutralizare a deseurilor de origine animala.

Gazeta de Sud

Constanta - Tren cu propulsie hibrida pe ruta Bucuresti - Mangalia Chiar daca majoritatea trenurilor din Romania sint mai vechi de 20 de ani, virsta la care acestea ar trebui sa fie scoase din circulatie, patrimoniul Companiei CFR Calatori a ramas la nivelul anilor ‘80.

Cum directivele europene impun adaptarea traficului feroviar romanesc la cerintele comunitare, Compania CFR a anuntat ca, pina in 2009, va derula un amplu proiect de achizitionare de noi trenuri si vagoane. Trenurile de productie canadiana Bombardier vor avea propulsie hibrida - electrica si diesel - iar la constructia lor este posibil sa participe si firme din Romania.

„Ne-am dori sa avem aceste trenuri in doi ani. Avind in vedere volumul mare de lucrari la infrastructura feroviara, cu intreruperi de linii si de retele electrice din cauza lucrarilor, trenurile ar fi utile datorita propulsiei lor mixte. Le-am putea folosi cit tine linia de tensiune si apoi am trece pe propulsia diesel”, a declarat directorul adjunct al CFR Calatori, Mihai Ion.

Automotoarele ar putea fi introduse pe distante lungi, unde exista portiuni de linie electrificata si segmente fara linie electrica. „Introducerea unor astfel de trenuri ar fi utila, de exemplu, pe rute precum Bucuresti - Mangalia, unde acum schimbam locomotiva la Constanta.

Aceste trenuri ar putea fi utilizate si pe relatia Bucuresti - Sibiu, unde avem linie electrificata doar pina la Brasov sau pe Bucuresti - Oradea, electrificata pina la Cluj - Napoca. O alta ruta potrivita ar fi Bucuresti - Piatra Neamt”, a precizat Ion.

Compania canadiana Bombardier a prezentat recent in Franta acest model de tren cu propulsie hibrida, care are un pret intre patru si cinci milioane de euro. Trenul hibrid, cu patru vagoane, poate circula cu o viteza de pina la 160 kilometri pe ora si elimina cu 25% mai putin dioxid de carbon decit celelalte trenuri de mare capacitate.

Trecerea de la propusia diesel la cea electrica si invers poate fi realizata in timpul mersului. „Automotorul poate avea 220 sau 240 de locuri, in functie de configuratia aleasa, si are avantajul ca este din otel, fiind usor de reparat.

Avem deja vreo sapte-opt Sageti Albastre cu o caroserie din aluminiu, mutilate la trecerile de nivel cu calea ferata, dificil de reparat”, a incheiat Mihai Ion.

Telegraf Constanta

Mures - Ambulante cu GPS Opt din cele 23 de masini care vor sosi in acest an la Serviciul de Ambulanta Mures au fost inaugurate ieri in prezenta ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Autosanitarele, fiecare in valoare de circa 20.000 de euro, sunt dotate la standarde europene, au GPS si vor fi folosite in situatiile in care nu este necesara transportarea bolnavului la spital. Initiatorul proiectului, dr. Raed Arafat, spune ca acest nou concept pentru sistemul de urgenta romanesc va eficientiza si va descongestiona unitatea de primiri urgente din spitale.

Evz Transilvania

Constanta - Portul Constanta "inghite" sute de milioane de euro Conducerea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta are in plan mai multe proiecte de investitii in portul Constanta, in valoare de cateva sute de milioane de euro.

Directorul APMC, Constantin Matei, a declarat ca o investitie importanta este constructia podului rutier la km 0-540 al Canalului Dunare - Marea Neagra, estimata la 24 milioane euro. Aceasta va prelua traficul de marfuri aferent portului Constanta, diminuand aglomeratia si determinand fluidizarea circulatiei.

Podul este plasat in apropierea centurii orasului Constanta, in legatura cu Autostrada Soarelui. O alta investitie este realizarea terminalului de barje, valoarea totala a acesteia fiind de 63 milioane euro. Prognozele privind traficul de marfuri arata ca volumul de marfa transportat de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra va ajunge in 2010 la 17 milioane tone, iar in 2020 la 20 milioane tone. In prezent acesta este de zece milioane tone.

Terminalul va avea un cheu de acostare a barjelor lung de 1.200 metri si adanc de 7 metri. In acest an vor incepe si lucrarile de sistematizare si consolidare a falezei Portului Constanta, de la Poarta 1 la Poarta 7.

CNAPMC doreste sa realizeze si infrastructurii Mol III S in zona Constanta Sud (o lucrare estimata la 65 milioane euro) dar si un pod care va lega zona fluvio-maritima de o insula artificiala, cost estimat la 30 milioane euro.

Romania libera editia de Dobrogea

Maramures - Supradeclarari in Maramures Conform unui raport al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura Maramures, in urma controalelor efectuate in teren a reiesit pana in prezent ca sunt destui maramureseni care si-au supraevaluat suprafata de teren detinuta.

Supradeclararile fermierilor maramureseni au atins si cote de peste 300%. De exemplu, un fermier din comuna Vadu Izei a declarat o suprafata de 13,65 ha si, in urma controlului pe teren, s-a gasit o suprafata de doar 3,57 ha. Procentul de supradeclarare fiind de 382,35%.

O parcela declarata de fermier de 6 ha, la masurare s-a dovedit a fi de doar 1,52 ha, in timp ce alta, declarata de 7 ha, la masurare s-a dovedit ca are doar 1,55 ha.

“Din baza de date au rezultat 8.249 de blocuri fizice supradeclarate, dintr-un total de 62.206 blocuri fizice de teren agricol existente in judetul Maramures. Unele blocuri fizice au un procent de depasire redus, sub 5%, proportia acestora fiind de circa 10%.

Cei care au declarat cinstit suprafetele si sunt implicati in aceleasi blocuri fizice cu cei care au gresit identificarea sau au supradeclarat vor trebui sa astepte pana la clarificarea tuturor blocurilor fizice supradeclarate”, a declarat directorul APIA Maramures, Florin Urs

Piata Agricola

Constanta - Bilant pentru “Bursa Litoral 2008” Membrii Asociatiei pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului - Litoral au intrat ieri in posesia bilantului oficial al “Bursei Litoral 2008”, prima manifestare de acest gen organizata exclusiv la nivel local. Bursa, care s-a desfasurat in perioada 19-20 septembrie,

in statiunea Mamaia, si in perioada 21-22 septembrie, in statiunea Neptun, a reunit peste 300 de firme din industria hoteliera si agentii de turism. Organizatorii si-au propus, inca de la inceput, ca bursa sa fie organizata intr-un concept absolut nou, intrucit au considerat ca este momentul oportun sa demonstreze ca aceasta manifestare se poate organiza si pe plan local.

“Cheltuielile organizatorice finale ale Bursei Litoral 2008 s-au ridicat la peste un miliard de lei, principalul sponsor fiind Consiliul Judetean Constanta”, a declarat presedintele Asociatiei pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului - Litoral, Corina Martin. Ea a adaugat ca toti participantii la eveniment au catalogat Bursa Litoral drept un succes.

“Am primit o multime de aprecieri de la toti participantii, care au catalogat Bursa Litoral 2008 drept cea mai buna manifestare de profil organizata in ultimii 10 ani.

Programul manifestarii organizate si coordonate de catre membrii Asociatiei pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului - Litoral a culminat cu seara festiva organizata la Mamaia, in cadrul careia am prezentat intreaga Dobroge turistica.

Telegraf Constanta

Neamt - Jaf silvic in Parcul National Ceahlau Exploatarea padurii se face cu mari nereguli chiar in Parcul National Ceahlau si mai ales in imprejurimile acestuia, este concluzia care se poate trage dupa controlul efectuat, recent, de Garda Nationala de Mediu.

"Au fost verificate din punct de vedere al protectiei mediului un numar de 10 societati comerciale si o persoana fizica, aplicandu-se 6 amenzi contraventionale in valoare totala de 65.000 lei.

In urma controalelor efectuate, s-a constatat ca nu toate activitatile de exploatare forestiera verificate sunt reglementate din punct de vedere al protectiei mediului, existand si unele deficiente in ceea ce priveste gestionarea deseurilor lemnoase", se arata intr-un raspuns primit de la Garda de Mediu.

Natura a desavarsit ceea ce oamenii au inceput in Parcul National Ceahlau, producand doboraturi masive de arbori in padurea din aria protejata. In perioada ianuarie-martie 2007, vantul a doborat toti arborii de pe circa 37,7 ha si a afectat partial o suprafata de circa 773 ha.

Avand o cantitate mare de material lemnos in aceste doboraturi, Administratia Parcului National Ceahlau a sistat in aceasta vara, in premiera, exploatarea forestiera de pe trei partizi cu arbori sanatosi, de pe care urma sa se extraga 5.742 metri cubi de lemn, dupa cum ne-a informat Gheorghe Lalau, presedintele Administratiei Parcului National Ceahlau.

"Oprirea de la exploatarea arborilor sanatosi a fost facuta in premiera si a fost argumentata de faptul ca parcelele se aflau intr-o zona in care putea fi afectata flora si fauna. Mai mult, aparand exploatarile din doboraturile de vant, am considerat ca nu mai este cazul sa doboram cu mijloace mecanice alti arbori", a declarat Gheorghe Lalau.

Romania libera editia de Moldova

Constanta - Portul Constanta "inghite" sute de milioane de euro Conducerea Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta are in plan mai multe proiecte de investitii in portul Constanta, in valoare de cateva sute de milioane de euro.

Directorul APMC, Constantin Matei, a declarat ca o investitie importanta este constructia podului rutier la km 0-540 al Canalului Dunare - Marea Neagra, estimata la 24 milioane euro. Aceasta va prelua traficul de marfuri aferent portului Constanta, diminuand aglomeratia si determinand fluidizarea circulatiei.

Podul este plasat in apropierea centurii orasului Constanta, in legatura cu Autostrada Soarelui. O alta investitie este realizarea terminalului de barje, valoarea totala a acesteia fiind de 63 milioane euro. Prognozele privind traficul de marfuri arata ca volumul de marfa transportat de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra va ajunge in 2010 la 17 milioane tone, iar in 2020 la 20 milioane tone. In prezent acesta este de zece milioane tone.

Terminalul va avea un cheu de acostare a barjelor lung de 1.200 metri si adanc de 7 metri. In acest an vor incepe si lucrarile de sistematizare si consolidare a falezei Portului Constanta, de la Poarta 1 la Poarta 7.

CNAPMC doreste sa realizeze si infrastructurii Mol III S in zona Constanta Sud (o lucrare estimata la 65 milioane euro) dar si un pod care va lega zona fluvio-maritima de o insula artificiala, cost estimat la 30 milioane euro.

Romania libera editia de Dobrogea

Arad - Cafea distrusa la Curtici Inspectorii OJPC Arad au distrus, vineri, 2.000 de sticle de cafea la PET in urma unei sesizari. Mai multe sticle de cafea la PET au fost distruse, vineri, dupa ce firma la care a ajuns cafeaua a sesizat Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) in legatura cu starea sticlelor care se umflasera.

Inspectorii au dispus imediat distrugerea intregii cantitati de cafea, 2.000 de PET-uri, care au fost duse la groapa de gunoi ecologica a orasului. „Bunurile au fost distruse in totalitate in prezenta comisiei si duse la groapa de gunoi ecologica a orasului”, a declarat Cristi Pascu, consilier superior in cadrul OJPC Arad.

Din primele cercetari efectuate, inspectorii banuiesc ca PET-urile de cafea au fost tinute in soare, nefiind buna pentru consum. Un reprezentant al OJPC Arad prezent la fata locului ne-a declarat ca, „in cafea exista suspensii. Probabil a fost tinuta la soare ceea ce o face improprie pentru consum.

Astfel, OJPC a dispus distrugerea a 2.000 de sticle de cafea la pet prin compactare”. Valoarea cantitatii de cafea distrusa este de 9.000 de lei.

Arad Online

Braila - Vizitati Targul National de Agricultura TNA 2007 Ajunsa la cea de-a XVI-a editie, manifestarea are loc la Sala Polivalenta din Braila si reuneste 39 de firme expozante, pe o suprafata de 4500 mp, din care 2500 mp sunt destinati masinilor si utilajelor agricole. La deschiderea targului au rostit scurte cuvantari:

Ioan Chiriacescu, directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Braila; senatorul PSD Aurel Simionescu, Niculina Moisescu, vicepresedinte al Consiliului Judetean si Teodor Mihalcea, director general in Ministerul Agriculturii. TNA are si un sector destinat zootehniei, dar, incontestabil, a dominat tehnica agricola; moderna si performanta.

Salonul “tezaure umane vii” al Centrului Judetean pentru Conservarea si Protejarea Culturii Traditionale Braila a atras si el vizitatori, iar pentru fermieri, ca in fiecare an, un interes deosebit l-a prezentat Oficiul Judetean de Consultanta Agricola (prin bogatia de informatii, pliante etc) si binecunoscuta firma Alcedo, unde, din primele minute, s-au facut vanzari de produse fitosanitare.

Animatie si la AgroDunarea, Apis Vizireanu, Cina, Soroli Cola, Generali Asigurari, Agrom Vadeni, Iridex Group Drosera Miercurea Ciuc, Roseeds Bucuresti etc. Un spatiu aparte este rezervat producatorilor de artizanat, mestesugarilor din diferite zone ale tarii. TNA Braila poate fi vizitat pana duminica 14 octombrie.

Arcasu`

Banci/Finante

Constanta - Millennium Bank mizeaza pe firme, populatie si servicii financiare pe piata romaneasca “Millennium Bank se va axa pe segmentul de companii mari si mijlocii, cel destinat populatiei si piata de servicii financiare, acestea fiind elementele "cheie" ce vor reprezenta banca pe piata romaneasca”, a declarat presedintele consiliului de administratie al Millennium bcp, Filipe de Jesus Pinhal.

Romania este o tara membra a UE si are pespective foarte mari de crestere in ce priveste sectorul bancar, iar Millennium Bank Romania vrea sa creasca odata cu piata.

"Am construit Banca Millennium pentru a fi eficienta, moderna, avansata din punctul de vedere al tehnologiei IT, inovatoare, cu personal instruit, receptiv la nevoile clientilor si pentru a fi un partener financiar pe viata pentru clientii nostri", a aratat Felipe de Jesus Pinhal.

La rindul sau, directorul general al Millennium Bank Romania, Jose Toscano, a precizat ca "Millennium Bank Romania va fi o banca universala cu o gama de produse completa si vom fi agresivi din punctul de vedere comercial". El estimeaza ca, pina in 2010, banca va fi prezenta in fiecare judet al tarii, iar primele 100 de sucursale deschise vor reprezenta "primul val" al extinderii bancii.

El a mentionat ca in functie de evolutia bancii pe piata romaneasca, se va decide in continuare dezvoltarea afacerilor.

Christopher de Beck, vicepresedintele consiliului de administratie al bancii mama, nu a exclus posibilitatea ca Millennium bpc sa se asocieze cu o alta banca din Romania. "Daca apare o solutie buna, o vom lua in considerare. In anumite tari, detinem 100% din capital, iar in altele, avem un capital majoritar, care reprezinta cel putin 51%", a precizat acesta.

El a mentionat ca, in prezent, strategia bancii este aceea de a se concentra pe operatiunile din Romania. Intrebat despre pierderea cursei Millennium bpc pentru cumpararea Bancii Comerciale Romane (BCR), Filipe de Jesus Pinhal a spus ca, in Romania, Millennium bpc nu a pierdut nimic.

"Acum sintem multumiti cu operatiunile actuale de pe piata romanesca si vom avea succes aici asa cum am avut si pe alte piete.

Pretul pe care l-am oferit la momentul acela consideram ca era valoarea maxima care ne putea permite sa cream valoare", a adaugat Pinhal. Millennium Bank Romania, subsidiara celui mai mare grup privat din Portugalia, Millennium bpc, a inceput, joi, activitatea pe piata romaneasca prin deschiderea simultana a 39 de sucursale in Bucuresti si in alte opt orase din tara, printre care si Constanta.

Planurile bancii prevad trecerea pe profit din 2011. Investitia initiala este de 40 de milioane de euro, iar conform strategiei de dezvoltare, Millennium Bank va investi 300 de milioane de euro pina la sfirsitul anului 2011, urmind ca numarul sucursalelor sa ajunga la 100 la finele anului 2009.

Telegraf Constanta

Bihor - Millenium Bank la Oradea Piata bancara a Oradiei se va intregi cu inca o banca. Millenium Bank Romania, subsidiara grupului privat Millenium bpc din Portugalia va deschide o sucursala la Oradea. Simultan vor fi deschise alte 38 de sucursale in Bucuresti, Brasov, Bacau, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Timisoara, Ploiesti, etc.

Investitia initiala se cifreaza la 40 de milioane de euro. Conform strategiei de dezvoltare Millenium va investi 300 de milioane de euro pana in 2011, urmand ca numarul sucursalelor sa ajunga la 100. Banca se adreseaza atat persoanelor fizice cat si juridice.

Bihor Online

Constanta - Credit Europe Bank, la Mangalia Credit Europe Bank a deschis, ieri, prima sa sucursala din orasul Mangalia, urmand astfel politica de expansiune stabilita pentru acest an. Noua sucursala situata pe strada Constantei la nr.

18 ofera intreaga gama de activitati bancare adresate clintelei de persoane fizice si juridice, de la operatiunile curente si depozite, pana la operatiuni valutare si carduri.

„Prin aceasta noua deschidere, Credit Europe Bank are ca obiectiv consolidarea prezentei pe piata romaneasca si in acest sens s-au facut investitii considerabile in ceea ce priveste dezvoltarea sucursalelor si a produselor informatice.

Totodata, prin acest lucru s-a urmarit adaptarea la cerintele pietei si satisfacerea nevoilor clientilor nostri“, a declarat Genoveva Cirlan, director al sucursalei Mangalia.

Credit Europe Bank (Romania) S.A., fosta Finansbank (Romania) S.A., s-a lansat in 2000, in urma achizitiei Bancii de Credit Industrial si Comercial S.A. de catre Grupul FIBA, din Turcia. Banca ofera produse bancare corporate si retail prin cele 95 de sucursale si agentii deschise pe tot teritoriul tarii.

Observator de Constanta

Imobiliare

Iasi - Vile de vanzare in Iasi, la pret de Bucuresti Preturile vilelor din Iasi se apropie de cele practicate in Bucuresti. Cea mai scumpa proprietate scoasa la vanzare costa 2,5 milioane de euro. Proprietarul vilei, aflata pe strada Sf. Sava din spatele sediului Primariei Iasi, este omul de afaceri Viorel Roman.

„Cladirea are 1.200 de metri patrati de constructie si alti 700 de metri patrati de gradina. Cladirea este potrivita pentru o pensiune sau chiar pentru un centru de afaceri“, explica patronul Centrului de Afaceri International din Iasi. Potrivit unor surse din cadrul TVR Iasi, omul de afaceri le-a propus reprezentantilor postului regional de televiziune sa inchirieze vila.

„Eu am dorit doar sa-i ajut si m-am oferit sa le inchiriez imobilul temporar pana cand isi rezolva problema cu sediul. Nu am discutat niciun pret, dar metrul patrat de inchiriat trece de 20 de euro“, precizeaza Roman. Imobilul in care functioneaza TVR Iasi a fost revendicat in instanta de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

O alta vila situata in centrul orasului a fost scoasa la vanzare pentru suma de 1,68 de milioane de euro. Recent insa, imobilul cu o suprafata de 350 de metri patrati a fost retras de la tranzactionare de catre proprietar. „Proprietarul sta in Bucuresti, dar a retras casa de la vanzare.

Acolo, terenul de 1.150 de metri patrati era foarte valoros“, explica Gigi Guti, reprezentantul agentiei Amirali Imobiliare.

Pe locul al treilea in clasamentul celor mai scumpe vile de vanzare din Iasi este o casa de 1,5 milioane de euro, situata in apropiere de Hanul Trei Sarmale. Cladirea are 1.100 de metri patrati, iar terenul trece de 2.000 de metri patrati.

Vila face parte dintr-un ansamblu de constructii si are doua intrari separate. „Constructia a fost ridicata de curand si, pentru ca se afla intr-o zona selecta, proprietarul a stabilit ca nu o va vinde sub acest pret“, spune Alina Gradinariu, de la agentia Pro Casa.

Evz Moldova

Companii

Cluj - Bechtel realizeaza cincinalul in patru ani Au depasuit planul cu 20 la suta. Dupa ce a intarziat aprope un an proioctul autostradei Transilvania , Compania Bechtel a reusit deja sa cheltuisca toate fondurile puse la dispozitie de catre guvern. In aceste conditii tronsonul Turda-Gilau va putea fi dat in folosinta in toamna anului viitor.

Compania Bechtel a reusit sa depsasca deza volumul de lucrari prevazut pentru acesta toamna. Reprezentantii Bechtel au afirmat ca pana la sfarsitul lunii va fi turnat si primul strat de astfalt.

Luna trecuta am cheltuit toate cele 120 de milioane de euro si speram sa mai obtinem inca 67-70 de milione pana la sfarsitul anului, a declarat Bogdan Sgarcitu, directorul de comunicare al Bechtel

Pentru anul viitor guvernul a prevazut pentru primul trimestru 130 de miliarde de euro pentru lucrarile la Autostrada Transilvania. Daca suma va fi depasita executivul va recurge la credite. De asemena guvernul va asigura trebui sa asigure si fondurile necesare pentru expropieri.

Potrivit estimarilor in judetele Cluj si Bihor va fi nevoie de aproximativ 66 de milioane de lei noi pentru exproprierea imobilelor proprietate private.

“Stiu ca inca mai sunt unele probleme cu exproprierile, dar din informatiile pe care le-am obtinut de la compania americana s-au efectuat exproprieri in proportie de 75 la suta.

Sper ca pana in prima parte a anului viitor sa finalizam toate procedurile”, a afirmat ministrul dezvoltarii, Lazlo Borbely Executivul a demarat pregatirile pentru inaugurarea lucrarilor la cordorul 4 european in 2009. In paralel se poarta negocieri cu statul maghiar pentru unificarea sistemului rutier al celor doua tari.

Ungaria are un plan de constructie de autostrazi si drumuri expres care merg pana la granita cu Romania Sunt in acest moment discutii cu oficialii statului maghiar pentru crearea de noduri rutiere intre cele doua strazi, a spus Tanczos Barna, secretar de Stat in Ministerul Transporturilor.

HotNews.ro

Iasi - Firma de cablu M BIT, vinduta pentru opt milioane de euro Operatorul de cablu, care avea deschise sucursale in Iasi, Pascani, Radauti, Tulcea si Buhusi, a fost achizitionat de compania americana UPC. Toader Burtila, fondatorul televiziunii prin cablu Electron Mbit si postului de televiziune TV Bit este la un pas de a intra in topul celor mai bogati romani.

Omul de afaceri pascanean a vindut atit televiunea prin cablu, cit si postul TV local. Prima afacere a fost preluata de catre compania americana UPC, iar a doua de Bogdan Cihodaru, proprietarul firmei imobiliare Terra. Pretul celor doua tranzactii nu a fost facut inca public nici de vinzator si nici de cei doi cumparatori.

Totusi in mediu de afaceri din Iasi si Pascani valoarea uneia dintre tranzactii a inceput sa transpire. La nivel neoficial se vorbeste de o cifra cu sase zerouri exprimata in euro. „Stiu ca a vindut televiziunea prin cablu. Recent, fiul lui Burtila a spus intr-un cerc restrins ca valoarea tranzactiei se ridica la 7-8 milioane de euro.

Cu ceea ce am mai vorbit eu cu oamenii de afaceri, valoarea tranzactiei este mai mult inspre opt milioane de euro", a explicat un om de afaceri iesean care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Despre tranzactia parafata de Burtila se vorbeste si in Pascani, localitatea de unde este fostul patron al Electron Mbit si TV Bit. „Stiu doar ca pe televiziunea prin cablu a incasat circa opt milioane de euro. Pentru postul de televiziune din Iasi inca nu s-a rasuflat nici o valoare la care s-a ridicat tranzactia. In orice caz se va auzi. El (n.r.

- Toader Burtila) este mai secretos de felul lui", ne-a declarat sub protectia anonimatului o sursa apropiata afacerii.

Ziarul de Iasi

Vrancea - Producatorii de paine cer sprijinul Consiliului Concurentei Producatorii din domeniul panificatiei au sesizat Consiliul Concurentei din cauza aparitiei pe piata vrinceana a unor firme care practica preturi de dumping.

Presedintele Asociatiei Morarilor si Producatorilor din Panificatie din Vrancea, Stefan Luca, a aratat ca este vorba de mari producatori care practica preturi diferite atunci cind isi vind produsele la magazinele din Vrancea.

„Pe piata au aparut firme din alte judete care practica preturi de dum-ping prin care sint afectate firmele locale de pa-nificatie. Din acest motiv am sesizat si Consiliul Concurentei, pentru a declansa o ancheta referitor la acest aspect“, a precizat Stefan Luca.

El a aratat ca exista o presiune constanta din partea citorva firme mari din tara care va avea drept consecinta eliminarea micilor producatori de panificatie din judet. Acestia nu vor putea face fata preturilor mici ale marilor companii si vor fi nevoiti sa isi inchida portile daca autoritatile nu reac-tioneaza cit mai repede.

Mai mult, producatorii de panificatie din judet au sesizat si organele fiscale referitor la aparitia unor firme care vind o parte din produse la negru, pentru a elimina impozitele catre stat.

Monitorul de Vrancea

Alba - Disponibilizari masive la Fabrica de Arme din Cugir Fabrica de Arme din Cugir, una dintre cele mai importante firme de stat din judetul Alba in perioada comunista, va ramane fara aproape toti angajatii pana la sfarsitul lunii noiembrie.

In baza programului de restructurare al "Romarm", insusit de Consiliul de Administratie al Fabricii de Arme Cugir, pana la 1 decembrie vor fi disponibilizati aproape 950 de salariati.

Liderul sindicatului Apararea din cadrul fabricii, Ioan Neagu, a spus ca toate comenzile ar urma sa fie executate cu firme private, iar societatea va face doar montajul armelor, testarea si distributia, operatiuni pentru care ar fi nevoie de aproximativ 160 de oameni.

"Asta e propunerea care ni s-a facut, urmeaza sa o analizam.

Avem si noi solicitari pe partea administativa" a spus Neagu. Este vorba in principal de bani pentru protectie sociala si salarii compensatorii, dar Neagu a exclus eventuale proteste in strada ale oamenilor. Motivul oficial al concedierilor il reprezinta costurile prea mari de productie din cauza tehnologiei vechi.

Practic, fabrica de arme nu duce lipsa de comenzi, insa onorarea lor nu este profitabila. Ioan Neagu a spus ca ar fi fost nevoie de o investitie de aproximativ opt milioane de euro in retehnologizare, situatie in care in jur de 400 de oameni si-ar fi pastrat slujbele. Banii, insa, nu s-au gasit astfel incat intreprinderea se afla la un pas de inchidere.

Cele cateva sute de disponibilizati vor ingrosa randurile oamenilor fara loc de munca din Cugir, unul dintre orasele cu cea mai mare rata a somajului, care se invarte in jurul procentului de 60%.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Timis - Un timisorean resusciteaza Brithouse Omul de afaceri Georgica Cornu a cumparat magazinul si brandul Brithouse cu un milion de euro si vrea sa devina principalul competitor al Praktiker. Primul magazin Brithouse din Romania, deschis la Timisoara, a ajuns in pragul falimentului in jumatate de an.

Saptamana aceasta investitorul initial, un om de afaceri din Anglia, a vandut afacerea patronului de la Confort-Izometal, Georgica Cornu. Noul proprietar spune ca vrea sa se extinda pe plan national si ca principalul concurent de pe piata va fi Praktiker. Brithouse a fost detinut de compania Customline Construct Bucuresti, firma cu capital britanic.

Magazinul de bricolaj oferea, in mare, aceeasi gama de produse ca si cei de la Praktiker, prezenti pe piata locala din mai 2004.

Conform datelor existente la Registrul Comertului, firma s-a infiintat in 2006, la finele primului an inregistrand o pierdere de 1,2 milioane de lei, care provine cel mai probabil din investitiile facute pentru a putea deschide primul magazin. Locatia de start a fost aleasa in Timisoara, pe Calea Buziasului, primul magazin Brithouse fiind deschis in primavara acestui an.

Conform declaratiilor date de reprezentantii Customline Construct la deschiderea magazinului, investitia a fost de doua milioane de euro. Intentia initiala era deschiderea a 15 magazine de bricolaj pe plan national. Dupa jumatate de an de functionare, Customline Construct a fost nevoita sa vanda magazinul de la Timisoara si intregul brand. Cumparatorul, Georgica Cornu, a platit un milion de euro saptamana aceasta.

„Intentionez sa dezvolt brandul pe plan national. Planul este ca in semestrul doi al anului urmator sa deschidem primul magazin Brithouse din Bucuresti”, a declarat Cornu. Acesta sustine ca strategia pe care va merge va fi aceea de a tine preturile mai mici decat la concurenta. „Praktiker va fi principalul nostru competitor.

In momentul de fata, noi avem preturile in magazinele Confort-Izometal mai mici decat la Praktiker”, sustine Cornu.

Evz Vest

Arges - Un milion de aspiratoare la Electroarges Colaborarea societatii Electroarges cu firma germana Kracher s-a concretizat ieri in scoaterea de pe banda a aspiratorului cu numarul un milion. De aproape doi ani, intre cele doua societati exista o colaborare stransa, in cadrul careia Electroarges produce si vinde aspiratoare in toata Europa.

Ieri, producerea aspiratorului cu numarul un milion a reprezentat un moment festiv pentru angajati si pentru directorul Ioan Gavrila. Angajatii implicati in acest proiect au ciocnit o cupa de sampanie dorindu-si sa se intample la fel si la numarul 10 milioane .

Observator Argesean

Maramures - ELEWATUL SERV, in prag de aniversare Societatea Elewatul Serv s-a constituit in octombrie 1997, nucleul angajatilor fiind reprezentat de un grup de electricieni care au activat la E.C.M.M. Baia Mare, unde au executat toate lucrarile de instalatii electrice de investitii si R.K.-uri de la subunitatile RAPZn Baia Mare.

Elewatul Serv are implementat un sistem de asigurare a calitatii in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 9001/2000, fiind certificata de catre Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii.

Societatea este atestata si de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei pentru proiectarea si executarea de instalatii electrice interioare pentru constructii civile si industriale, bransamente aeriene si subterane.

Gazeta de Maramures

IT

Vrancea -Datoriile vin pe email Fiscul va trimite e-mail-uri catre datornicii la bugetul de stat pentru a-i instiinta de sumele pe care le au de plata. Noutatea este prevazuta in ordinul ministrului Economiei si Finantelor 1.364 din 2007 referitor la emiterea prin intermediul mijloacelor informa-tice a unor acte admi-nistrative.

Ordinul mentionat prevede ca pot fi transmise pe cale electronica acte precum deciziile referitoare la obligatiile de plata accesorii, titluri executorii, somatii, adrese de infiintare a popririi, adrese de infiintare a popririi asupra disponibi-litatilor banesti, instiintarile de poprire, instiintarile privind stingerea creantelor fiscale si instiintarile privind stingerea creantelor fiscale in urma distribuirii sumelor platite in contul unic.

Toate aceste documente pot fi emise prin mijloace informatice si sint valabile fara semnatura si stampila organului emitent.

Monitorul de Vrancea

Telecom

Bihor - RCS&RDS lanseaza DigiMobil Compania RCS&RDS lanseaza cel mai nou serviciu de telefonie din portofoliul sau - serviciul de telefonie mobila 3G, DigiMobil.

Acest serviciu de telefonie fixa de generatia a treia este oferit in premiera la Oradea, special pentru abonatii la serviciile de televiziune prin cablu, acces internet si telefonie fixa de la RCS&RDS.

„DigiMobil este serviciul de telefonie mobila care ofera abonatilor confortul si mobilitatea de care acestia au nevoie. Nu intamplator, DigiMobil se adreseaza in special abonatilor fideli ai RCS & RDS, care au avut incredere in serviciile noastre si au contribuit la dezvoltarea companiei intr-o piata extrem de competitiva.

Pentru ca ne-au fost alaturi in tot acest timp, le multumim, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de un serviciu de ultima generatie, care acopera nevoile de comunicare si mobilitate ale consumatorului de astazi”, a declarat Alexandru Oprea, Director Genaral RCS & RDS.

Serviciul DigiMobil este oferit in completarea serviciilor de telefonie fixa RDS.Tel, astfel incat abonatul are la dispozitie atat echipamentul necesar (telefon mobil marca Huawei), cat si o grila de minute gratuite pe care o va putea utiliza din reteaua mobila.

Serviciul de telefonie mobila este complementar serviciului de telefonie fixa oferit de companie, prin urmare abonatul va putea utiliza numarul de minute gratuite aferente abonamentului de telefonie fixa RDS.Tel si pentru convorbirile initiate din reteaua DigiMobil.

Bihor Online

Media/Pub/Creatie

Mures - CRP sesizeaza Consiliul pentru combaterea discriminarii in legatura cu articolele antisemite aparute in „Europai Ido” In urma analizarii sesizarii depuse de Liga Pro Europa din Targu Mures in legatura cu unele materiale aparute in numarul 8 din aprilie 2007 al acestei reviste,

Consiliul de onoare al CRP a constatat ca acestea prezinta elemente antisemite si a decis sa se adreseze Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii si Ministerului Internelor si Reformei Administrative pentru a investiga respectarea cadrului legal de catre ziarul amintit.

La aflarea verdictului dat de CRP, conducerea bilunarului „Europai Ido” (Timpul Europei) a declarat ca Liga Pro Europa nu avea nici un motiv sa atace ziarul intrucat, in spiritul libertatii de exprimare, nu a facut altceva decat sa reproduca mai multe articole aparute in alte publicatii, iar “oamenii au dreptul sa afle adevarul”.

Radio Mures

Arad - Teatru si Circ la Arad Jocuri de lumini si fantani arteziene, animale exotice si o lume de magie la Strandul Neptun. Magia spectacolului combinata cu jocuri de lumini si apa, totul intr-o atmosfera tipic italiana, ii va insoti pe aradeni in timpul showului realizat de artistii Circului Acuatic Loredana Bellucci.

Dupa ce a incantat toata Romania, unul dintre cele mai inovatoare circuri din Europa face ultima oprire din tara noastra chiar la Arad. Artistii absolventi ai Academiei de Circ din Italia promit ca pana in data de 21 octombrie (cat stau la noi) sa faca spectacole de zile mari.

La inceput aradenii vor fi atrasi in lumea visarii cu ajutorul spectacolului de teatru al mimicilor si cel al acrobatiilor facute de jongleri sau echilibristi. Un impresionat numar aerian ii va face pe spectatori sa creada ca un inger s-a pogorat din cer, iar Cezar omul de guma se va contorsiona intr-o cutie transparenta.

O atmosfera din alte timpuri, pe cand circul era o traditie de familie se va face simtita. Pentru a prezenta numere cu rechini, crocodili, pingiuni, foca, o broasca testoasa uriasa si alte animale acvatice, italienii au venit cu cel mai mare acvariu construit pentru un spectacol mobil.

„Vom mai aduce pe scena exemplare rare de reptile, anaconda, iguane, precum si pelicani, acvila americana”, spune acrobata Sandi Medini. Aradenii sunt asteptati la spectacole de luni pana joi, de la ora 18.15, iar vineri, sambata si duminica, de la 16 si de la ora 18.15.

Arad Online

EuROfonduri

Alba - Statistica va determina impartirea banilor pentru regiunile de dezvoltare Ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely a declarat ieri la Alba Iulia ca la sfarsitul anului 2008 va lua in discutie, pe baza unor date statistice mai ample, o redistribuire pe regiuni si pe axe de finantare a sumelor de bani alocate acestora.

Declaratia lui Borbely a fost facuta in contextul lansarii in Regiunea Centru, cu sediul la Alba Iulia, a Programului Operational Regional- POR prin care finanteaza proiecte care vor contribui la modernizarea celor opt regiuni de dezvoltare ale tarii pe sase axe prioritare de dezvoltare.

Ministrul a anuntat ca a dat deja dispozitie unui institut aflat in coordonarea ministerului sa realizeze o cuantificare mai larga a datelor demografice, economice si sociale ale regiunilor.

"Suntem de acord sa discutam, anul viitor, pe baza acestor date si, daca este necesar, putem ca, din 2009, sa avem o reasezare si intre axe si intre regiuni, a acestor sume de bani, pe date si pe discutii corecte", a spus ministrul.

Acesta a adaugat ca in acest moment exista regiuni unde numarul de solicitari de finantare este mai mare decat fondurile si a dat exemplu chiar Regiunea 7 Centru din care fac parte Alba, Brasov, Sibiu, Mures, Harghita si Covasna. Aceasta regiune de dezvoltare va avea acces la 483 de milioane de euro, adica la 10,9% din fondurile alocate Romaniei, ceea ce a dus la o serie de nemultumiri.

Borbely a recunoscut ca "au fost discutii de ce si cum s-au impartit banii, de ce o regiune primeste mai mult si alta mai putin, de ce nu au fost cuantificate mai multe date."

Romania libera editia de Transilvania Banat

Cultura/Educatie

Cluj - Reabilitare blocata la Teatrul National Cluj Presedintele Federatiei Sindicatelor din Cultura si Arta, Dan Lupea, a declarat ieri ca, in cadrul unei sedinte de Consiliu de Administratie a Operei Romane din Cluj a aflat ca Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BCDE) - finantatorul proiectului de reabilitare a cladirii Teatrului National Cluj, in cadrul careia functioneaza si Opera,

a solicitat refacerea licitatiei pentru continuarea lucrarilor de reabilitare, din cauza unor nemultumiri legate de calitatea lucrarilor prestate de catre firma Romconstruct. Societatea bucuresteana a fost singura care a participat la licitatia de refacere a cladirii istorice de cultura, in urma cu mai bine de trei ani.

"Atunci, timp de mai multe runde de licitatii, nici unul dintre constructorii clujeni nu a achizitionat macar caietul de sarcini, astfel incat aceasta firma, alaturi de o alta din Bucuresti, au fost singurele interesate", a declarat Doru Bodrea, directorul economic al companiei.

In legatura cu sistarea colaborarii cu Romconstruct, Bodrea s-a abtinut sa confirme informatia, dar a declarat ca "tot ce stim noi in acest moment este ca, pe viitor nu vom mai fi contractori directi ai investitiei, care va fi transferata in portofoliul Unitatii de Management Reabilitarea Monumentelor Istorice din Romania - o entitate creata in cadrul Ministerului Culturii pentru a gestiona finantarea BCDE".

El a mai spus ca, oricum, in anul 2007 teatrul nu a primit nici o finantare pentru aceste lucrari, care au ramas nefinalizate, iar in anii precedenti "Ministerul mai mult a picurat banii", motiv pentru care lucrarea nu a putut fi finalizata.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Sibiu - Regizorul lui "Zorba Grecul" in Capitala Culturala Vlad Ivanov si Maia Morgenstern joaca in "Lisistrata", in regia lui Michael Cacoyannis, la Festivalul Teatrelor Europene. Michael Cacoyannis, regizorul cunoscut mai ales pentru filmul „Zorba Grecul”, cu care a luat un Oscar in 1965, participa la Festivalul Teatrelor Europene de la Sibiu cu un spectacol.

„Lisistrata”, dupa Aristofan, se joaca astazi si maine, de la ora 18.00, la Sala Thal