Esential

Dolj- Typhoon de Craiova Europenii de la EADS sustin ca avionul de lupta Eurofighter Typhoon ar putea primi suport tehnic si intretinere de la AVIOANE Craiova, care este urmarita pentru preluare de o firma italiana.

Aceasta, bineinteles, daca Romania va cheltui 3,5 miliarde de euro pentru cumpararea a 24 de aparate de acest tip.

Gazeta de Sud

Suceava - Rromi sarbi cer azil in Suceava 13 familii de rromi din Serbia, in total 50 de persoane au ajuns in Centrul Regional de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil din Radauti si au cerut azil in Romania, pe motiv ca in tara lor sunt persecutati din considerente etnice.

Instantele sucevene au respins toate cele 50 de cereri de azil formulate pe motiv ca nu persecutiile etnice i-au facut pe romi sa fuga din Serbia, ci situatia economica, or pentru aceasta nu se acorda azil.

Romania libera editia de Moldova

Constanta - Invazia tigarilor de contrabanda Politistii gasesc in portbagajele comerciantilor ambulanti sute de pachete de tigari. Nu iau asupra lor cantitati mari de produse, de teama sa nu le fie confiscate.

Politistii constanteni iau cu asalt comerciantii care distribuie ilicit produse din tutun si bauturi alcoolice. Lucratorii Sectiei 5 au depistat doi barbati ce ofereau spre vanzare tigari si whisky, fara a indeplini conditiile prevazute de lege.

Romania libera editia de Dobrogea

Arges - Argesul amenintat de inundatii In urmatoarele zile vremea se va inrautati si mai mult. Meteorologii au emis o atentionare cod galben pentru precipitatii abundente si intensificari ale vantului. Si Ministerul Mediului a emis duminica o avertizare hidrologica de inundatii.

Aceasta avertizare este valabila si pentru Judetul Arges. Potrivit estimarilor facute de reprezentantii Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, in intervalul 22 octombrie ora 14.00 - 25 octombrie ora 14.00 vor fi scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie.

Totodata, debitele raurilor vor creste, cu posibile depasiri ale cotelor de atentie, se arata in avertizare. Bazinele Hidrografice afectate sunt: Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Buzau, Ramnicu Sarat, Putna, Trotus, Bistrita, Moldova si Suceava.

In aceeasi perioada, cantitatile de precipitatii vor fi insemnate si pot avea caracter torential, astfel ca se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu efecte locale de inundatii si cresteri de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de atentie pe raurile mici si pe cursurile superioare si mijlocii ale raurilor.

Observator Argesean

Prahova - Sinaia nimanui Cota 1400 era considerata, pana nu de mult, cea mai mare atractie turistica de pe Valea Prahovei. Astazi este o ruina uitata de autoritati si ignorata de turisti. La Cota nu s-a mai investit nimic, toate cele, de la telecabina pana la batrana terasa, sunt asa cum le-au lasat comunistii.

S-a investit doar in preturi. Dezinteresul este atat de mare, incat autoritatile locale nici macar nu pun la dispozitia turistilor un mijloc de transport pana la 1400. Nu exista cursa de maxi taxi pana acolo. La centrul de informare turistica primesti un singur raspuns. „Daca vreti la Cota, va descurcati!”.

Doar cei cu dare de mana se mai incumeta, pe bani multi, sa strabata drumul pana sus.

Cu taxiul, un drum costa 400 de mii de lei, iar telecabina, dus-intors, costa 200 de mii de lei de persoana. Din pacate, transportul pe cablu este influentat de capriciile vremii. Pe vant, pe chiciura, pe ceata, pe ninsoare abundenta, cabina este tinuta la baza. Pe jos, riscul este mare. Ursii dau tarcoale la orice ora din zi si din noapte.

Republicanul

Economie

Eveniment

Sibiu - S-a inchis Transfagarasanul Circulatia masinilor pe Transfagarasan a fost inchisa incepand cu saptamana aceasta. Surse din cadrul politiei spun ca decizia a fost luata datorita conditiilor meteorologice nefavorabile.

"S-a inchis traficul rutier pe DN7C (Transfagarasan), intre kilometrii 104 (Piscul Negru) si 130+800 metri (Cabana Balea Cascada). Masura a fost luata din cauza conditiilor meteorologice care pot periclita siguranta circulatiei, prin caderi de stanci, alunecari de teren, inzapeziri " se arata intr-un comunicat al Politiei Romane.

Circulatia pe Transfagarasan va fi inchisa pana in data de 30 iunie 2008. Sectorul de drum inchis este semnalizat , iar politia avertizeaza soferii sa respecte semnificatia indicatoarelor existente la Piscul Negru si la Balea Cascada.

Tribuna Sibiu

Arges - Traseele turistice montane din judetul Arges situate la peste 1500 metri sunt inchise Din cauza caderilor ninsorilor masive din ultimele zile, stratul de zapada masoara 30 de centimetri la Refugiul Salvamont de la Cota 2000.

Intrucit conditiile meteo din zona de creasta a judetului Arges pot favoriza producerea avalanselor, traseele turistice montane sunt inchise la peste 1500 de metri altitudine,avertizeaza salvamontistii argeseni.

Observator Argesean

Cluj - Clujul nu crede in presiunile lui Borbely Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara considera ca demersurile politice nu vor determina compania aeriana Wizz Air sa revina pe Aeroportul Targu-Mures, dupa ce si-a anuntat decizia de a-si muta operatiunile pe cel de la Cluj-Napoca.

„Demersurile politice nu pot avea influenta. Cred ca, fiind firma privata, pentru Wizz Air vor avea prioritate conditiile oferite si deschiderea aratata, precum si calculele economice facute. Sunt convins ca Wizz Air nu va parasi Aeroportul International Cluj-Napoca”, a spus Nicoara.

El a sustinut ca, desi ministrul dezvoltarii regionale, Borbely Laszlo, a declarat ca la aeroportul din Targu-Mures vor avea loc investitii importante, acestea nu vor putea fi finalizate mai repede de un an.

Evz Translvania

Alba - Protest la Rosia Montana Liderii sindicali sustin ca la protest vor participa peste 500 de salariati, nemultumiti de faptul ca este tergiversata autorizarea proiectului de la Rosia Montana.

Presedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului”, Cristian Albu, a declarat ca actiunea are ca scop constientizarea si sensibilizarea autoritatilor competente cu privire la riscul pierderii locurilor de munca de catre salariati, daca proiectul minier nu se realizeaza.

El spune ca aproape toata comunitatea din Rosia Montana, si o parte din populatia oraselor Abrud si Campeni, depind de aceste locuri de munca.

Compania Gold Corporation intentioneaza sa exploateze timp de aproape 20 de ani zacamintele auro-argintifere de la Rosia Montana. Investitia este de aproape un miliard de dolari. Utilizarea cianurilor in exploatare a atras insa protestele organizatiilor ecologiste, dar si a Academiei Romane sau a autoritatilor ungare, care se opun proiectului.

Radio Cluj

Iasi - La Iasi au aparut intr-un an 9.000 de locuri de munca Cresterea este insa mai mult pe hirtie, fiind vorba de angajarea oficiala a muncitorilor „la negru“. „Multi angajati nu mai accepta sa lucreze fara forme legale pentru ca apeleaza la credite la banci“, a apreciat reprezentantul unei companii de recrutare.

Numarul de angajati a crescut la Iasi cu 3,3% intr-un singur an. Conform statisticilor oficiale, intre 2005 si 2006, numarul angajatilor a crescut cu 9.000. Cele mai mari cresteri au fost in constructii, comert, hoteluri si restaurante, iar numarul total al populatiei ocupate, care include si persoanele nesalariate din agricultura, a ajuns la 296.400 de persoane.

Ziarul de Iasi

Cluj - 700 km de drumuri rapide impanzesc Transilvania Regiunea de Nord-Vest va fi impanzita de 700 de kilometri de drumuri rapide, legate la Autostrada Transilvania.

De anul viitor, in Transilvania vor fi construite cinci drumuri expres, o autostrada urbana si inca o autostrada, de la Targu Mures la Iasi. Toate sunt drumuri noi si vor fi incluse in viitoarea retea transeuropeana de transport (TEN-T), sustin reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

ZIUA de Cluj prezinta in premiera proiectele Companiei pentru aceasta noua retea de drumuri.

Ziua de Cluj

Sibiu - Alimente de lux 6,4 de lei un litru de ulei, 3,3 de lei franzela de 1.000 de grame, milioane de lei intretinerea. E greu pentru un salariat, daramite pentru sute de mii de pensionari din judet, care sint condamnati la foame. Pentru a putea supravietui, batrinii se imprumuta, pe capete, la Casa de Ajutor Reciproc.

A venit anotimpul rece si, odata cu el, facturi mai mari la gaz si energie electrica. Dar nu mai era o noutate. Oamenii se obisnuisera cu faptul ca iarna platesc taxe mai mari. In schimb, toamna aceasta i-a adus la sapa de lemn, mai ales pe cei cu venituri mici, cum sint pensionarii.

Din cauza majorarii pretului petrolului, cerealele si alimentele cu cel mai larg consum, cum sint piinea sau pastele fainoase, au fost scumpite simtitor. Indirect, pretul petrolului a adus o scumpire si la zahar, carne, lapte, oua si unt.

Monitorul de Sibiu

Iasi - Vom merge la Bacau ca sa luam avionul? Dupa ani de zile de "modernizare", cel mai mare oras din tara dupa Bucuresti are tot un aeroport de mina a doua. Avem o singura cursa internationala si doar 100.000 de pasageri anual. Bacaul, de exemplu, are trei curse regulate externe.

Oficialii ieseni dau vina pe pista, care este prea scurta. Insa, cu pista similara, la Cluj sint 250.000 de pasageri anual. Timisoara va fi tranzitata anul acesta de aproape un milion de pasageri. In Moldova, aeroportul preferat de vizitatorii straini a ajuns cel de la Bacau.

Chiar si Al Bano, cind a venit la Iasi, a aterizat acolo si a venit cu masina la Iasi.O ampla analiza despre acest subiect dureros pentru ieseni, in rindurile urmatoare.

Ziarul de Iasi

Cluj - Trei firme au intrat in lupta pentru parcarile din Cluj Trei societati de profil s-au aratat deja interesate de administrarea parcarilor cu plata din zona centrala a municipiului Cluj-Napoca.

In acest sens, caietul de sarcini al licitatiei privind concesionarea serviciului de administrare a parcarilor a fost cumparat de trei societati specializate pe acest serviciu.

Aceste trei firme sunt Tracia Trade Targu Mures, Uti Facility Management Bucuresti si Alien Concept Oradea. Desi licitatia va avea loc la sfarsitul lunii viitoare, mai multe firme s-au interesat de conditiile de participare, iar trei au cumparat deja caietul de sarcini.

Ziua de Cluj

Timis - 15 milioane de euro se duc pe Bega Albia canalului care traverseaza Timisoara va fi adancita cu pana la 150 de centimetri, pentru reducerea riscului inundatiilor.

Primele si cele mai complexe lucrari de ecologizare si decolmatare a Canalului Bega initiate pana acum demareaza din acest an, dupa ce vreme de peste sapte decenii raul care traverseaza Timisoara nu a mai fost curatat in profunzime. Investitia de peste 15 milioane de euro face parte dintr-un amplu proiect al Directiei Apelor Banat (DAB).

Romania libera editia de Transilvania Banat

Bihor - Centura, impotmolita-n licitatie Licitatia pentru atribuirea lucrarii de executie a acestei portiuni de drum a fost organizata la Cluj Napoca, de Directia Regionala de Drumuri si Poduri, a fost castigata de Selina SA din Oradea

dar a fost contestata de SC Antreprizade Reparatii si Lucrari (ARL) Cluj, unicul concurent al firmei lui Beniamin Rus.

Bihor Online

Timis - Solutie la criza fortei de munca Nestle si Kromber & Schubert folosesc persoane cu diazbilitati oferite de o firma sociala gestionata de centrul "Pentru Voi".

Conceptul de „firma sociala” a fost introdus prin legislatia care protejeaza persoanele cu dizabilitati. Nu are profitul ca scop, ci crearea de oportunitati pentru persoanele cu handicap. Criza fortei de munca a favorizat o astfel de firma gestionata de Centrul „Pentru Voi”.

Evz Vest

Zboara zidarii Patronii moldoveni gasesc tot mai greu angajati in constructii din cauza plecarii muncitorilor din tara.

In judetele Moldovei, constructiile si industria usoara sunt domeniile cele mai afectate de migratia fortei de munca in strainatate, la nici un an de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Conform datelor angajatorilor din zona, in acest moment ar fi nevoie de aproximativ 10.000 de confectioneri si de un numar aproape dublu de constructori.

Evz Moldova

Dolj - TVA nelegal de peste 200 de miliarde in Dolj Jumatate din sumele atrase la buget de inspectorii fiscali in 2007 se refera la deducerea nelegala de catre firme a taxei pe valoare adaugata. Constructiile, comertul cu cereale si, mai nou, comertul intracomunitar cu firmele din UE sunt predispuse cel mai mult evaziunii fiscale.

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a efectuat in primele noua luni din 2007 peste 2.500 de inspectii fiscale, atragand la bugetul de stat sume suplimentare in valoare de circa 405 miliarde de lei vechi.

Aceasta valoare reprezinta diferenta dintre obligatiile fata de stat declarate de patroni si sumele depistate de inspectori ca urmare a controalelor. In acest interval, fiscul a aplicat si amenzi contraventionale in valoare totala de 9,5 miliarde de lei vechi.

Gazeta de Sud

Banci/Finante

Cluj - Wyk & Pearson intra in Cluj La 15 ani de la intrarea pe piata romaneasca, compania de consultanta si servicii financiare Schnecker van Wyk & Pearson va inaugura joi Biroul Regional Transilvania din Cluj-Napoca.

Nils Schnecker, managing senior partener al Schnecker van Wyk & Pearson, va face o informare asupra obiectivelor activitatii biroului, precum si asupra unor elemente de strategie, de interes public.

Schnecker van Wyk & Pearson este unul dintre principalii jucatori pe piata romaneasca de trade finance, retail credit assistance, venture capital & private equity advisory, foreign direct investment advisory, debt raising financing si legal assistance.

Ziua de Cluj

Constanta - Se scumpesc si creditele in lei Dupa ce Volksbank a anuntat scumpirea creditelor in euro cu aprox. 1,5 procente, ca efect al crizei financiare mondiale, iata ca bancile anunta acum si cresterea dobinzilor in lei, ca urmare a majorarii dobinzilor de pe piata interbancara romaneasca.

Astfel, de la inceputul lunii octombrie, imprumuturile acordate de Banca Transilvania sint mai scumpe cu peste un punct procentual. Si creditele in moneda nationala acordate de Banca Comerciala Romana s-ar putea scumpi. Presedintele institutiei de credit a anticipat deja cresterea dobinzilor pentru imprumuturile in lei.

Bancherii spun ca leii pe care ii acorda imprumut populatiei s-au scumpit. In acest sens, pentru a nu iesi in pierdere sint nevoiti sa creasca dobinzile. In plus, decizia a fost determinata si de cererea foarte mare de credite. Concret, avem o prima banca unde imprumuturile in lei au dobinzi cu 1-1,5% mai mari.

Telegraf Online

Imobiliare

Cluj - Dawnay, Day se extinde Compania imobiliara britanica Dawnay, Day Carpathian a achizitionat un teren de 27.000 mp in Satu-Mare, evaluat la 9,5 milioane de euro, unde va construi un centru multifunctional, printr-o investitie de 64 de milioane de euro.

Proiectul va fi dezvoltat cu un partener local. in august, fondul a platit 14,3 milioane de euro pentru un teren de 19.400 mp in Cluj-Napoca, unde urmeaza sa construiasca un centru multifunctional cu spatii comerciale, de birouri si de recreere, printr-o investitie de 60 de milioane de euro.

Ziua de Cluj

Sibiu - Preturi de Hollywood pe Calea Dumbravii O casa cu 20 de camere din zona Calea Dumbravii este evaluata pe site-ul MagazinulDeCASE.ro la suma de 2.650.000 de euro. Proprietatea a adunat deja peste 1.000 de vizualizari, iar constructia este cel mai scump imobil sibian care se comercializeaza pe un site de tranzactii imobiliare din Romania.

Pe un teren de 1.000 de metri patrati, cu 18 bai, doua ascensoare si parcare privata, constructia din 1999 a fost initial conceputa ca o resedinta de lux, dar poate fi usor transformata intr-un hotel de cinci stele, promit vanzatorii. Imobilul este nou, are montata tamplarie termopan si centrala termica.

Totusi, dupa aspectul imaginilor postate pe site, constructia nu este nici pe departe finalizata si necesita investitii pentru a putea fi locuita sau transformata in afacere.

Tribuna Sibiu

Cluj - Blocurile dintre case, supuse dezbaterii Directia de Urbanism din cadrul Primariei va organiza maine o dezbatere publica pe doua proiecte care propun constructia de blocuri pe str`zile George Bacovia si Mircea Eliade.

Dezbaterea publica va avea loc in Sala de Sticla a Primariei de la ora 14.00. Primaria a invitat toate persoanele interesate de constructiile din zona respectiva.

Ziua de Cluj

Mures - Bani publici pentru blocurile din Reghin In cursul anului 2008, municipiul Reghin va beneficia de fonduri guvernamentale pentru realizarea auditului energetic, a expertizei energetice, dar si pentru realizarea proiectului tehnic in vederea reabilitarii termice a celor 50 de blocuri din localitate.

Valoarea totala a lucrarilor va fi sustinuta in cele din urma in parti egale, cate 33% fiecare, de administratia locala, asociatiile de proprietari si bugetul de stat.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Companii

Cluj - Ce posturi ofera multinationalele la Cluj Nokia, Siemens, Michelin, Bechtel, Office Depot sau Genpact isi vor prezenta ofertele la Targul de Cariere.

In 24 si 25 octombrie va avea loc a treia editie a Targului de Cariere Cluj-Napoca, organizat de compania de resurse umane Foreground. Peste 40 de companii internationale si nationale isi vor prezenta ofertele de angajare. Targul se adreseaza tinerilor cu studii superioare. Pana in prezent sunt inscrisi 1.500 de tineri si se asteapta ca in zilele targului sa participe peste 4.000.

Ziua de Cluj

Iasi - Moldomobila, scoasa pe taraba 13 ha de teren si hale au fost evaluate la 40 milioane euro. Presedintele CA, Adrian Butuca spune ca a primit deja cel putin 10 oferte de cumparare.

Moldomobila este curtata de investitori straini. La inceputul saptaminii viitoare, omul de afaceri iesean, Adrian Butuca, presedintele Consiliului de Administratie al fabricii de mobila, va demara negocierile pentru parafarea unei tranzactii de minim 40 de milioane de euro.

Fabrica ieseana va scoate la vinzare prin licitatie publica, prin intermediul companiei imobiliare Eurisko 133.500 de metri patrati de hale si terenuri la un pret minim de 300 de euro metrul patrat. „Pina acum am primit aproape zece oferte de la diferiti investitori. Nu va pot da prea multe detalii despre acestia.

Pot doar sa spun ca toti sint investitori straini care au afaceri si in Romania. Chiar daca am primit deja aceste oferte, acest lucru nu inseamna ca obligatoriu investitorii se vor si inscrie la licitatie", a declarat Butuca.

Ziarul de Iasi

Sibiu - Tursib a inchis forumul Nemultumirile si criticile la adresa SC Tursib SA nu mai pot fi postate, in vazul lumii, pe forumul societatii.

Forumul de pe www.tursib.ro, locul de intilnire al tuturor supararilor legate de transportul in comun din oras a fost inchis joi. Decizia a fost luata de conducerea Tursib, iar anuntul a fost publicat ieri pe pagina de internet a societatii.

Monitorul de Sibiu

Suceava - Oferta pentru Cometex Suceava Retailerul de produse electronice si electrocasnice Altex va derula in perioada 25 octombrie-14 noiembrie, impreuna cu proprietarul sau, Dan Ostahie, o oferta publica de cumparare a 3,42% din capitalul Cometex Suceava, pentru care ofera 0,76 milioane de lei.

Altex Impex si Dan Ostahie actioneaza in mod concertat si intentioneaza sa cumpere 12.773 de actiuni, pentru care ofera 761.000 de lei, se arata intr-un anunt al companiei. Pretul oferit pe actiune este de 59,6 lei, aproape triplul ultimei cotatii de pe piata Rasdaq, de 20 de lei pe titlu.

Romania libera editia de Moldova

IT

Constanta - Primul site dedicat problematicii copiilor ramasi singuri acasa Asociatia Alternative Sociale a lansat de curind site-ul www.singuracasa.ro, o resursa pentru problematica copiilor ramasi singuri acasa dupa ce parintii lor au plecat la munca in strainatate.

Pagina de web ii vizeaza totodata pe parinti, copii si profesionistii care activeaza in domeniul protectiei copilului. Accesind site-ul www.singuracasa.ro, copiii pot invata ce trebuie sa faca pentru a se pazi de pericolele la care sint expusi si la cine trebuie sa apelezele atunci cind au o problema: „Inainte de a lua orice decizie, vorbeste cu parintii sau cu persoanele adulte apropiate.

Evita grupurile de prieteni „smecheri”, care te pot indruma spre comiterea unor infractiuni. Cauta sprijinul persoanelor responsabile de ingrijirea ta, cum ar fi profesorul diriginte, psihopedagogul scolii in care inveti, un profesor mai apropiat de tine”, sint citeva dintre sfaturile pe care membrii asociatiei Alternative Sociale le-au postat pe pagina de web.

Telegraf Online

AutoRoom

Iasi - Cele mai vandute masini din Iasi Mii de ieseni s-au decis in acest an sa investeasca in autoturisme straine noi. Cele mai cautate modele sunt Renault Clio Symbol, Ford Fiesta si Opel Astra Classic.

Tot mai multi ieseni isi cumpara masini noi, vanzarile dealerilor auto locali fiind in crestere. Compania Bras, concesionar Renault, a vandut in acest an 400 de modele Megane Sedan si 500 de automobile Clio Symbol.

„Best seller la clasa mica este modelul Clio Symbol pentru care pretul ajunge la 8.900 de euro. In pret sunt incluse dotari precum ABS, doua airbag-uri, aer conditionar, iar geamurile din fata sunt actionate electric“, explica Lucian Ciomaga, director de vanzari la Bras. Costul unui Megane Sedan se ridica la 12.550 de euro.

Evz Moldova

Bursa

Cluj - Ionescu a cumparat 50.000 de actiuni Broker Fostul ministru al Transporturilor, Anton Ionescu, a achizitionat 50.000 de actiuni la societatea de servicii de investitii financiare Broker Cluj.

Acesta a achitat 3,04 lei/actiune, adica 152.000 de lei pentru pachetul cumparat. In septembrie, Ionescu a vandut mai multe pachete de actiuni la Broker, pentru care a incasat un milion de euro.

Ziua de Cluj

EuROfonduri

1,5 milioane de euro pentru ferma cu energie regenerabila Intrucat prin intermediul fondurilor europene care pot fi accesate de fermieri romani, cresterea animalelor se poate transforma intr-o afacere profitabila, se pare ca UE a gasit solutia miraculoasa care-l transforma pe agricultorul roman intr-un fermier european.

De data aceasta este vorba despre fonduri destinate crescatorilor de animale care folosesc energia regenerabila, acestia putand accesa fonduri de pana la 1,5 milioane de euro pentru o singura ferma.

Uniunea Europeana va oferi fermierilor care folosesc energia regenerabila fonduri substantiale. Sprijinul financiar, al carui plafon maxim poate atinge chiar si 1,5 milioane de euro, va fi acordat, printre altele, investitiilor in construirea fermelor de vaci cu lapte, care se incadreaza in sistemul european al cotei de lapte.

Investitorul trebuie sa suporte un procent din cheltuielile proiectului, dar poate aduce ca aport la afacere un teren sau o cladire. In cazul in care aportul este in numerar, acesta poate proveni dintr-un credit bancar.

Pentru ca un fermier sa poata accesa acesti bani, trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, dintre care cea mai importanta este sa aiba cunostinte de specialitate in domeniul cresterii animalelor, confirmate de o diploma.

Cei care nu au studii in acest sens pot urma anumite cursuri organizate de Ministerul Agriculturii, cursuri care pot fi facute si in timpul derularii proiectului. Pentru ca proiectul sa fie dus la capat, trebuie sa fie in conformitate cu potentialul agricol al zonei si sa demonstreze viabilitate economica.

In cazul in care proiectul indeplineste toate conditiile si obtine finantarea, beneficiarul trebuie sa pastreze ferma minimum 5 ani, in caz contrar fiind obligat sa restituie banii.

Piata Agricola

Opinii

Maramures - De la ce spaga-n sus incepe sa-ti fie rusine (de Catalin Vischi) Who the f**k is Ghituca? “Ba, Ghituca, vreau sa dau la Remes o suta de litere de palinca de-aceia veche, ma, inteleji? Sau doua sute... Ii place sa beie ma, inteleji?”

Acest script, de notorietate dupa scandalul “Spaga”, care a determinat demisia lui Decebal Traian Remes, contine perceptia pe care o are despre ministrul Agriculturii un parvenit miliardar, Gheorghe Ciorba, suspicionat ca ar fi posesorul unui IQ (n-are legatura cu Q7, “Ghituca”) apropiat de limita retardului mintal.

Un vitel, un purcel “de vreo saizaci de kilograme” si cinspe mii de euro au completat spaga pe care, conform procurorilor DNA, Ciorba i-ar fi dat-o lui Remes, prin mijlocitorul Ioan Avram Muresan.

Din televizarea spagii si din raspunsurile pe care mi le-a dat Muresan, singurul dintre cei trei care mai vorbeste agitat, printre problemele importante care se repercuteza asupra noastra (pe ei... sa-i descurce justitia, ca nu noi i-am bagat in Ciorba),

am retinut si una neesentiala, dar nebagata-n seama: pe “Ghituca”- furnizorul de palinca “de-aceia veche”, nu l-a cautat nimeni pentru “tainuirea infractorului”.

Piata Agricola

Cultura/Educatie

Sibiu - Figaro in blugi Fiindca avionul nu a putut ateriza la Sibiu, "Nunta lui Figaro" cu Opera de Stat din Viena a inceput tarziu, iar muzicienii n-au avut timp sa imbrace costumele.

Ninsoarea care a cazut duminica la Sibiu a dat peste cap planurile organizatorilor Galei de Opera. Concertul Operei de Stat din Viena, cu „Nunta lui Figaro”, a inceput cu mare intarziere, iar artistii n-au avut timp sa se costumeze si au cantat in hainele cu care s-au imbracat dimineata acasa.

Evz Translvania

Iasi - Festivalul de muzica clasica de la Iasi a inceput cu scandal Organizatorii sint foarte furiosi deoarece banii pentru festival nu au ajuns, din cauza birocratiei din Ministerul Culturii, desi evenimentul a inceput. Primii cintareti au plecat astfel acasa fara onorarii.

Prima editie a Festivalului Muzicii Romanesti debuteaza cu probleme financiare. Evenimentul a inceput ieri si se va desfasura pina pe 26 octombrie, fiind organizat de Universitatea de Arte "George Enescu" din Iasi si Filarmonica "Moldova" Iasi.

"Sint foarte furios. Ministrul Culturii a aprobat bugetul pentru acest festival acum peste o luna si jumatate, insa cei care ar trebui sa ne dea banii, naucii ministerului, nu au trimis inca aceasta prima treime din suma de 61.000 lei.

Duminica seara, corul "Preludiu" a deschis festivalul, iar membrii acestuia, inclusiv dirijorul, s-au intors la Bucuresti fara onorarii din cauza contabililor de la minister", spune suparat Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii "Moldova" Iasi.

Ziarul de Iasi

Cluj - Gradinite mixte pentru copiii cu deficiente La Cluj, s-a incheiat primul proiect Leonardo privind educarea in comun a copiilor sanatosi cu cei care au diverse deficiente.

Principalele reforme care trebuie facute pentru adoptarea acestui nou sistem se refera la instruirea personalului si cresterea numarului de angajati in gradinite.

Romania libera editia de Transilvania Banat

Showbiz&Fun

Cluj - Concertul Beyonce, un esec organizatoric Celebra cantareata americana Beyonce a concertat ieri seara pe stadionul “Ion Moina”, in cadrul turneului mondial de promovare a albumului “B- Day”,

pe o vreme rece si ploioasa, in fata a doar 5.000 de fani ardeleni care au suportat cu stoicism timpul nefavorabil. La ora transmiterii acestei relatari, 5.000 de ardeleni veniti din mai multe judete umpleau tribunele stadionului “Ion Moina” la concertul lui Beyonce. La tot pasul se puteau zari masini cu numere de Cluj, Alba Iulia, Oradea sau Zalau.

Ziua de Cluj

Cluj - Buda, notar de Cluj cu nota 9,50 Liderul PD Cluj, deputatul Daniel Buda, s-a clasat, cu media 9,50, pe prima pozitie la concursul pentru ocuparea locurilor vacante de notar public la Camera Notarilor Publici Cluj.

“A fost un examen epuizant, am vrut sa vad daca mai pot face fata cerintelor unei asemenea competitii”, ne-a declarat Daniel Buda.

Actualmente avocat, Buda ne-a precizat ca, “foarte probabil”, va opta pentru noua specializare, aceea de notar public. “Cred ca ma voi indrepta spre notariat, astfel ca sa imi ramana mai mult timp si pentru organizatia de partid.

Ca avocat si ca parlamentar am fost, deseori, nevoit sa renunt la unele cauze pentru a nu lasa loc interpretarilor”, a afirmat liderul PD Cluj. Examenul, desfasurat in perioada 17-19 octombrie, a constat in sustinerea unei probe teoretice si a unei probe practice.

La Cluj au fost, conform declaratiilor lui Daniel Buda, 47 de candidati pe 8 locuri. De remarcat ca si sotia premierului, Ioana Popescu Tariceanu, s-a clasat, cu nota 9,60, pe pozitia a III-a la Camera Notarilor Publici Bucuresti.

Ziua de Cluj

Dolj - Muzica, lasere si focuri de artificii Etno, Andra, Mircea Baniciu si Vlady Cnejevici, Pepe, Voltaj, dar si Stefan Popa Popa’s au fost invitatii de onoare ai urbei in seara de deschidere a Zilelor Municipiului Craiova.

Editia a XI-a a Zilelor Craiovei a inceput duminica seara, in Piata „Mihai Viteazul“. Deschiderea oficiala s-a facut in prezenta primarului Antonie Solomon si a prefectului Silviu Dumitru, care au asistat impreuna cu sute de craioveni la superbul foc de artificii si la jocurile de lasere.

Gazeta de Sud

Sport

Cluj - Miza pe CFR Cluj Dan Petrescu spune ca la final de campionat “feroviarii” lui Ioan Andone vor fi alaturi de Steaua, Dinamo si Rapid.

Meciul cu Unirea Urziceni, de duminica seara, a fost primul derby pe care CFR-ul lui Ioan Andone a reusit sa-l transeze in favoarea sa. Precedentele jocuri “tari”, cu Poli Timisoara, Steaua si Dinamo, s-au incheiat la egalitate, acestea fiind, de altfel, singurele puncte pe care “feroviarii” le-au pierdut in acest campionat.

Tocmai de aceea, Petrescu sustine ca CFR-ul merita pe deplin statutul de candidata la titlu.

Ziua de Cluj

Cluj - “U” Mobitelco, pe drumul cel bun Mircea Cristescu, presedintele executiv al clujenilor, considera ca jocul practicat de elevii lui Miodrag Perisic a fost cel mai bun din acest sezon, in ciuda infrangerii baschetbalistilor de la “U” Mobitelco, scor 96-102 in fata celor de la BCA Pitesti.

Echipa ar fi pe drumul cel bun, chiar si ultimii jucatori veniti la echipa integrandu-se in sistemul gandit de antrenor, sustine Cristescu.

Ziua de Cluj

Dolj - Doar un transfer in Banie Chiar daca Universitatea se chinuieste sa scape de zona nisipurilor miscatoare, finantatorul gruparii craiovene sustine ca are nevoie numai de un atacant de viteza pentru a-si atinge obiectivele propuse.

Absenta unor jucatori precum Andrei Ionescu, Ciuca sau Wobay a fost principala cauza pentru care Stiinta nu a reusit sa invinga Universitatea Cluj. Alt motiv pentru care juvetii nu s-au impus vineri a fost experienta echipei ardelene. Cel putin asa sustine finantatorul Stiintei.

„Am intalnit o echipa atoasa, o echipa care stie sa joace fotbal si nu-si merita ultima pozitie in clasament. Noua ne-au lipsit multi jucatori; imi pare foarte rau ca nu putem sa folosim o linie de mijloc formata din Costea, Prepelita, Andrei Ionescu si Wobay. In acest an, cei patru nu au putut evolua din diferite motive.

Acum revin Ionescu si Wobay, dar e posibil sa-l pierdem pe Prepelita pentru doua luni, pentru ca este suspect de ruptura fibrilara.

Nu imi cereti jucatori, pentru ca nu mai vine nimeni. Sunt interesat de un atacant de viteza, care sa aiba maximum 23 de ani si pe care sunt dispus sa dau si doua-trei milioane de euro. Atat, in rest nu mai vine nimeni. Am facut transferuri de 1,8 milioane de euro in vara si veti vedea ca sunt certitudini.

Dilevski isi va reveni in maximum doua saptamani, Prepelita va intra si el in angrenajul echipei, dar are aceste accidentari, iar Tanasa a demonstrat ca este un jucator foarte bun“, a mai spus patronul juvetilor.

Gazeta de Sud

Arad - O saptamana grea la UTA La orizont se afla importantul meci cu „Poli” Iasi, dar trebuie platite salariile si alte datorii.

Raman regrete destule dupa jocul de la Constanta, de duminica, atunci cand „Batrana Doamna” a dominat marea majoritate a meciului, dar a pierdut, golul Farului venind dupa o greseala a apararii. De fapt, au fost mai multe erori, mai multe in atac si nu doar in fata portii lui Hutan.

Dupa meci, Marin Barbu a fost destul de acid la adresa jucatorilor, a intregii echipe, fara sa dea nume. Am inteles ca e multumit de atitudinea lor in teren, dar i-a facut responsabili de rezultat.

Arad Online