Asaltat de reclamatiile prahovenilor, prefectul de Prahova, Nicolae Alexandri, a cerut conducerii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) eliminarea taxei de vizitare a bolnavilor pe care o percepeau multe dintre spitalele din judet. "Nu este normal ca rudele unui pacient sa plateasca accesul intr-un spital, care este o institutie publica", a declarat prefectul Alexandri.

La inceputul acestei saptamani, conducerea ASP a transmis o circulara sefilor de spitale prin care li se cere eliminarea controversatei taxe. "Ne-am conformat, iar accesul apartinatorilor bolnavilor se face zilnic, intre orele 14 si 16.

Pentru cazurile speciale, doctorii pot da o dispensa astfel incat rudele pacientilor sa aiba acces permanent in spital", a declarat directorul Spitalului Judetean Ploiesti, Adrian Strambeanu. Pana acum, taxa de intrare in acest spital era de doi lei noi, fondurile stranse fiind folosite, potrivit conducerii unitatii sanitare, pentru cumpararea materialelor de curatenie.

Daca la inceput s-au bucurat de eliminarea acestei taxe, rudele bolnavilor s-au trezit in situatia de a-i vizita pe cei dragi internati in spitale dupa un program strict. Este cazul Spitalului Municipal Ploiesti, unde orarul de vizitare a bolnavilor este de doua ore in numai trei zile ale saptamanii. "Eu am sotul internat aici si trebuie sa ii aduc mancare zilnic.

Cum sa astept de joi pana duminica pentru a intra in spital?" se intreaba Maria Florea, unul dintre ploiestenii nemultumiti de programul de vizita impus. De partea cealalta, conducerea spitalului sustine ca aceasta decizie a fost luata pentru protectia bolnavilor. "Prahovenii trebuie sa constientizeze faptul ca o unitate sanitara nu este piata si nici bulevard.

Au fost cazuri cand pacientii s-au trezit fara bani s-au alte lucruri pentru ca acestea le-au fost furate din saloane", a declarat doctorul Carmen Dumitru, directorul Spitalului Municipal Ploiesti. Conducerea ASP da dreptate managerilor de spitale. "In unele spitale sunt saloane cu 7-8 paturi. Daca la fiecare bolnav vin 3-4 vizitatori, se strang 30 de persoane intr-o incapere.

Pe langa faptul ca se incalca normele igienico-sanitare, bolnavii nici nu mai pot respira cu atatia oameni acolo", sustine doctorul Gabriel Tintarescu, directorul Autoritatii de Sanatate Publica Prahova.