Dinu Patriciu pledeaza din nou, in editorialul publicat vineri in Adevarul, pentru crearea unui nou partid, "o miscare politica noua si pragmatica". "Daca intre timp vreunul dintre partidele natang-liberaloide de astazi ar reusi printr-o minune sa se destepte si sa se spele un pic, cu atat mai bine", scrie Patriciu, care este membru al PNL, desi a renuntat la orice functie de conducere.

Dinu Patriciu in studioul HotNews.roFoto: HotNews.ro

Dupa o analiza a situatiei economice a Romaniei in prezent, pornind de la declaratiile facute de presedintele Traian Basescu si de la programul de austeritate convenit cu FMI, Dinu Patriciu face o referire directa la alianta PSD-PNL, afirmand ca "nenorocirea este ca la usa guvernarii bat unii care tocmai amesteca uleiul cu apa in cautarea unui leac miraculos".

"Evident, nu ies decat clabuci".

Concluzia lui Dinu Patriciu: "Si unii, si altii sunt la fel de impotenti. Solutia nu este decat o miscare politica noua si pragmatica. Daca intre timp vreunul dintre partidele natang-liberaloide de astazi ar reusi printr-o minune sa se destepte si sa se spele un pic, cu atat mai bine".

Iata cele mai importante declaratii facute de Dinu Patriciu:

  • Noi, cu un optimism pitigaiat, la fel de inconstienti ca acum doi ani, ne imbatam cu ideea ca totul va fi bine si la vara cald.
  • Gura pacatosului adevar graieste. "A fost o greseala cresterea TVA de la 19 la 24%" (declaratie facuta de Traian Basescu, n.r.). Mai degraba a fost o prostie faptul ca inca de la inceputul crizei ea nu a fost scazuta la 15%, asa cum au facut altii.
  • Aflu azi ca aveam dreptate acum doi ani, cand spuneam acest lucru. "Economiile" facute pe spinarea oamenilor, precum taierea salariilor si a pensiilor, puteau fi inlocuite cu unele reale.
  • Concedierea din sectorul de stat nu a 140.000, ci a 600.000 de functionari ar fi creat resursele necesare.
  • Tot astazi aflu ca, desi ne consideram originali, am urmat constiinciosi FMI-ul cu toate nazbatiile impuse.
  • Pantoful scalciat si gaurit al domnului Jeffrey Franks este simbolic pentru politicile acestei institutii. Flamanzeste si o sa fii mai vioi. Totodata, trateaza tarile precum fugareste seful ei femeile.
  • Tot astazi aflu ca in cazul nostru totul s-a petrecut "consensual".
  • Galagiosi, ei ne anunta ca am crescut cu 0,6%.  Ba unul mai optimist zice ca pe tot anul o sa ajungem la 2%.
  • Uniunea Europeana se afla in ajunul unui nou cutremur. Noi, cu un optimism pitigaiat, la fel de inconstienti ca acum doi ani, ne imbatam cu ideea ca totul va fi bine si la vara cald.
  • Dictez din masina care trece pe langa o biserica aflata in constructie, cu un mare steag national fluturand pe schele. E de bine! Asta ne trebuie. E ce ne-a mai ramas de facut.
  • Managementul privat poate face o activitate mai eficienta doar pe perioada contractuala si conform unor indicatori de performanta mai mult sau mai putin obiectivi. Importanta este proprietatea. Statul trebuie sa-si vanda falitii. Sa se limiteze doar la impozitele pe care ei le pot produce dupa aceea.
  • In ceea ce priveste energia, procedam la fel de prost ca suratele noastre europene. Americanii sunt scandalizati ca pretul benzinei a trecut de 4 dolari/galonul, adica vreo 0,6 euro/litru, iar noi platim aceleasi molecule cu aproape 1,5 euro/litru. Marele profitor al diferentei de pret este doar statul.
  • O astfel de solutie, stimularea motoarelor cresterii, este realista daca statul se retrage din economie, iar veniturile si le obtine din taxarea echilibrata si egala a consumului.