Kelemen Hunor a castigat alegerile pentru functia de presedinte al UDMR, cu 371 de voturi pentru. Consilierul prezidential Eckstein-Kovacs Peter a obtinut 118 voturi in timp ce deputatul Olosz Gergely a primit doar 47 de voturi. "Doresc sa fiu presedintele puternic al unei Uniuni puternice", a declarat Kelemen Hunor, dupa anuntarea rezultatelor.

Kelemen HunorFoto: Agerpres

Ora 21,00 Iata declaratia lui Kelemen Hunor, dupa anuntarea rezultatelor finale:

  • Va multumesc pentru increderea acordata si as dori sa le multumesc zecilor de mii de oameni care m-au sprijinit prin semnatura lor
  • As dori sa multumesc fiecarui reprezentat, si celor care m-au votat pe mine, si celor care mi-au votat prietenul Peter Eckstein Kovacs sau care l-au votat pe domnul Olosz Gergely.
  • Doresc sa fiu presedintele puternic al unei Uniuni puternice
  • Ii multumesc presedintelui Bela pentru increderea si sustinerea pe care am primit-o din 1997, din momentul in care am intrat in UDMR
  • UDMR e deschis, va fi deschis si ii va primi pe toti, va fi atent la cererile fiecarei comunitati. Va rog sa acceptati mana intinsa de aici, de la acest pupitru catre fiecare organizatie
  • Trebuie sa mergem impreuna, trebuie sa ne unim si vom avea succes doar daca dezvoltam relatii corecte si cu guvernul din Ungaria, cu FIDESZ, cu partidele de opozitie din Ungaria
  • Va promit un presedinte bun pentru o Uniune buna. Haide UDMR, haide comuniutatea maghiara din Ardeal

Ora 20,45 Kelemen Hunor a castigat alegerile pentru functia de presedinte al UDMR, cu 371 voturi pentru, au declarat pentru HotNews.ro surse interne.

Ora 19,50 Procedura de vot s-a incheiat

Ora 18,55 A inceput votul

Cel de-al doilea candidat la sefia UDMR, Peter Eckstein Kovacs, a vorbit despre necesitate reinnoirii Uniunii prin cooptarea de membrii noi. Totodata, Eckstein s-a declarat impotriva modificarilor de statut propuse de contracandidatul sau Kelemen Hunor.

"Consider ca sunt o oportunitate. Eu ma propun pentru ca am avut ocazia sa-mi masor puterile ca si candidat independent. Pot sa aduc oameni in organizatii. Exista o mare dezamagire din cauza masurilor de austeritate. Vad ca oamenii vor schimbarea. (...) Nu voi sprijini modificarile la statut care aduc a partid: secretar general, vicepresedinte politic".

Favoritul la presedintia UDMR, Kelemen Hunor a declarat ca Uniunea are nevoie de echilibru in decizii si solidaritate. "Orice atitudine dezbinatoare poate avea efecte devastatoare. Nu avem nevoie de haos, ci de o atitudine calculata.(...) Am trei principii in programul meu: solidaritate, proportionalitate si echilibru in decizii. UDMR are nevoie de candidat bine pregatit care sa pastreze echilibrul Uniuni".

Reprezentantii UDMR care au tinut discusuri de-a lungul dupa-amiezei au laudat activitatea lui Marko Bela. De asemenea, speech-urile au fost presarate cu discursuri nationaliste, majoritatea declarand ca prioritatea Uniunii trebuie sa fie in urmatoarea perioada obtinerea autonomiei.

Antal Arpad, primar Sfantu Gheorghe: "Sunt foarte multi care incearca sa zdrobeasca aceasta organizatie si ne testeaza toleranta si rezistenta. Daca dam dovada de unitate, de putere si forta o vreme ne vor lasa in pace. (...) UDMR a ajuns la un moment de rascruce. Primii 18 ani au reprezentat epoca de succes a stabilirii identitatii si acum urmeaza epoca de construire a autonomiei"

Raduly Robert, primar Miercurea Ciuc: "Dupa 20 de ani de constructie trebuie sa urmeze alti 20 ani de constructie. Nu avem nevoie de sentimente tranzitorii. (...) Avem nevoie ca toti sa lucreze la aceasta constructie. (...) Avem posibilitatea sa adoptam legea regiunilor de dezvoltare pentru formarea regiunii Secuime, sa nu mai spunem Harghita, Covasna si Mures, ci regiunea Secuiasca".

Singurul care a facut nota discordanta si care a criticat Guvernare inclusiv pe premierul Emil Boc a fost senatorul UDMR Gyorgy Frunda."L-am auzit pe domnul premier cu o cuvantare invatata de acasa, dupa parere mea, rigida. Premierul nu are dreptate cand spune ca am iesit din criza, asa cum nu a avut dreptate nici acum doi ani cand a spus ca am intrat in criza, pentru ca atunci cetatenii aveau ceva bani in buzunar iar acum nu au".

Frunda a sugerat chiar iesirea de la guvernare in cazul in care economia nu se va revigora pana la mijlocul anului. "Stiu ca presedintii partidelor spun ca vor respecta principiile democratice, dar mai stiu ca un ministru poate sa neutralizeze o lege printr-o ordonanta si in aceste conditii cred ca e nevoie de termene foarte bine stabilite si daca nu reusim sa avem rezultate pana la inceputul verii, daca nu se va revigora economia, trebuie sa reevaluam situatia si sa decidem asupra solutiei de viitor', a spus Gyorgy Frunda.

Presedintele UDMR, Marko Bela le-a multumit udemeristilor pentru laudele pe care le-a primit de-a lungul zilei.

Marko Bela: "Multumesc pentru laudele primite. In sfarsit mi-am organizat cu succes propriul adio si am si supravietuit. Le multumesc pentru cuvintele frumoase chiar si celor care m-au criticat (...) Nu presedintele bun face Uniunea buna, ci Uniunea buna, de calitate, face un presedinte bun. Toate multumirile va sunt adresate dumneavoastra si comunitatii maghiare din Ardeal, din Romania, care este nemaipomenita. Ii doresc viitorului presedinte sa iubeasca aceasta Uniune, pentru ca altfel nu poate sa lucreze pentru ea"

Vicepresedintele FIDESZ Pelczne Gal Ildiko a sugerat de la tribuna ca in UDMR este nevoie de schimbarea liniei Marko Bela."Astazi nu veti alege un om, veti alege o cale. Aveti de ales intre un drum greu, dar fara compromisuri, si un drum usor cu compromisuri mari si mici. Daca veti alege prima cale, veti avea in FIDESZ un partener", a declarat vicepresedintele FIDEZ.

Laszlo Borbely a atacat Guvernul de la Budapesta, deranjat de "sfaturile" vicepresedintelui FIDEZ. "Cred ca nu sunt indreptatiti sa vina sa ne dea noua indicatii aici in Romania. Nu asta inseamna strategie nationala. Noi vom fi un partener. Nici din Budapesta, nici din Bucuresti sa nu ne dea nimeni indicatii", a declarat Borbely. Discursul acestuia a fost aplaudat la scena deschisa.