Social democratii s-au intalnit miercuri dupa amiaza intr-o sedinta a BPN pentru a discuta subiectul aliantei cu liberalii. Potrivit surselor HotNews.ro, social democratii au stabilit ca vor cere PNL-ului ca in viitoarea alianta cu ACD sa apara sigla cu cei trei trandafiri. Sursele citate sustin ca social-democratii considera prezenta celor trei trandafiri ai PSD pe sigla eventualei aliante cu ACD o conditie obligatorie in stabilirea termenilor noii aliante. La finalul sedintei, Ion Iliescu a recunoscut ca nu este de acord ca PSD-ul si PNL-ul sa aiba candidati in mod egal pe listele comune la alegerile locale si parlamentare.

Sigla PSDFoto: Agerpres

Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca ideea de paritate pe listele electorale ale viitoarei aliante dintre social-democrati si Alianta de Centru Dreapta PNL-PC ar fi o gandire mecanica, care nu ar corespunde realitatii din teritoriu.

"Ce e aia paritate? Asta ar fi gandire mecanica, care nu raspunde unor realitati date. Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem", a declarat Ion Iliescu miercuri seara, citat de Agerpres.

Referitor la criteriile de alegere a candidatilor aliantei PSD-ACD, Iliescu a precizat ca in zonele unde exista in acest moment consilieri judeteni PSD sau PNL, acestia trebuie sustinuti de catre toate formatiunile aliantei, iar in celelalte judete trebuie facute "niste consultari sau sondaje" pentru stabilirea candidatului potrivit.

Iliescu a mai spus ca "izolarea PDL pe scena politica" reprezinta obiectivul politic major al aliantei PSD-ACD, chiar si in cazul in care formatiunea democrat-liberala va avea o alta conducere decat cea actuala.

Dupa intalnirea cu liderii partidului, presedintele Partidului Social Democrat , Victor Ponta, a declarat "ca niciunul dintre participanti, de principiu, nu a fost impotriva ideii unei aliante''. Ponta a precizat ca la nivel de vicepresedinti s-a ajuns la un consens, insa in structurile statutare trebuie luate decizii.

In ceea ce priveste data la care se va parafa alianta cu ACD, presedintele PSD a afirmat: "in termeni politici, foarte repede".

Victor Ponta si Crin Antonescu ar fi cazut de acord, conform surselor HotNews.ro sa participe impreuna la alegerile locale in cele 41 de judete pe sistem 21-20, rezervandu-si dreptul de a-si pastra pozitiile actuale. Astfel, pentru participarea pe liste comune la alegerile locale PSD isi pastreaza cele 17 posturi de presedinti de Consilii Judetene, urmand sa isi completeze diferenta pana la 21 prin stabilirea candidatilor in functie de sondaje.

La randul lor, liberalii - care detin 5 functii de presedinti de Consilii Judetene - isi conserva pozitia si isi nominalizeaza tot in urma sondajelor restul de 15 candidaturi pe judete. In cele 20 de judete revenite liberalilor vor fi inclusi si candidatii conservatorilor.

In ceea ce priveste candidaturile la primarii acestea vor fi stabilite in acelasi mod, PSD si PNL pastrandu-si candidatii acolo unde au deja primari in resedintele de judet. In restul oraselor mari si la primariile mici se va decide in urma sondajelor si negocierilor intre filialele locale.

Acelasi sistem, cu drept de mentinere a pozitiilor deja ocupate, va fi aplicat si pentru participarea pe lista comuna la alegerile parlamentare, sustin sursele citate. PSD isi va mentine proprii candidati pentru cele 137 de colegii in care acestia au castigat deja, iar PNL va proceda la fel in cele 74 de colegii ocupate la alegerile din 2008. In restul colegiilor urmeaza sa se stabileasca ponderea egala si candidatii in functie de sondajele de opinie. Prin protocolul semnat cu PC, liberalii vor ceda insa un numar fix: 20 de mandate pentru conservatori.