"Eu nu mai cred in partide care se fac de sus in jos, asa sunt facute actualele partide. Si vedem ca e foarte greu sa ajungi sa lereformezi din interior. Eu cred ca in realitate un partid trebuie sa porneasca, daca vorbim de un partid, poate sa fie o forta civica, dar ea tot trebuie sa porneasca de jos de undeva, nu de sus. Eu vad semne. Uite, de pilda, stiti unde le vad? Le vad in protestele de la benzinarii, cu care noi nu ne-am mai confruntat pana acum. Vad o anumita nemultumire care se transforma in actiune", a declarat consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga.

Sebastian LazaroiuFoto: Hotnews

Cele mai interesante declaratii facute de Sebastian Lazaroiu la Discutia de Luni

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Am anuntat-o, dar se astepta cineva sa fac eu Alba ca Zapada sau sa o scot eu pe Alba ca Zapada din maneca. Aceeasi intrebare as putea sa o pun cititorilor si ascultatorilor si chiar dvs. De cand am vorbit eu de Alba ca Zapada, daca v-a placut ideea, ce ati facut in ultimele sase luni ca sa o vedeti pe Alba ca Zapada?
  • Asta e si iesirea din impas. Eu nu mai cred in partide care se fac de sus in jos, asa sunt facute actualele partide. Si vedem ca e foarte greu sa ajungi sa le reformezi din interior. Eu cred ca, in realitate, un partid trebuie sa porneasca, daca vorbim de un partid, poate sa fie o forta civica, dar ea tot trebuie sa porneasca de jos de undeva, nu de sus.
  • Eu vad semne. Uite, de pilda, stiti unde le vad? Le vad in protestele de la benzinarii, cu care noi nu ne-am mai confruntat pana acum. Si a mai crescut pretul benzinei. Vad o anumita nemultumire care se transforma in actiune. Ceea ce nu vedem foarte des. Trebuie sa recunoastem, in ultimii 20 de ani in societatea romaneasca am vazut multa nemultumire si putina actiune. Acum vedem mai multa actiune. Oamenii nu cred ca sunt mai nemultumiti acum decat in trecut, dar s-ar putea sa fie mai multa democratie.
  • Miscarile, de orice tip ar fi ele, daca va uitati in istorie, pleaca de la niste proteste de mica amploare, care se rostogolesc si ajung sa antreneze mai multi oameni. Si asta se transforma intr-o miscare sociala, se transforma intr-un partid politic, intr-o miscare civica samd.
  • Alte semne sunt cele pe care le-am identificat inainte de septembrie si inca le identificam in sondaje. Aceasta incredere foarte scazuta in actualii lideri politici. Foarte multi dintre ei sunt fete pe care le vedem pe ecranele tv de vreo 20 de ani. E clar ca a intervenit o lehamite si o nevoie de a vedea altceva. Un alt tip de discurs, un alt tip de om politic. Deci: incredere scazuta in figurile politice si o anumita dezactivare a electoratului. Pentru ca scorurile care ne sunt acum prezentate in sondaje sunt scoruri din cei care ar avea in momentul acesta o optiune, dar ei nu sunt multi. Ei sunt 30 - 40% din totalul electoratului. Deci ai o mare masa care este in acest moment dezactivata.
  • Vedeti, Alba ca Zapada poate sa nu fie un partid politic. Alba ca Zapada inseamna o schimbare. Care poate fi provocata nu neaparat de un partid, poate fi provocata chiar si de o forta civica. Care sa se constituie nu asa cum s-au facut pana acum, cu ONG-uri care s-au stipendiat de la organizatii internationale, ci o forta reala, civica, a unor oameni nemultumiti, cum sunt cei care fac protestele la benzinarii, si care vor sa spuna ceva, au ceva de spus. Si s-ar putea sa fie oameni din multinationale, oameni din sectorul privat in situatia asta. Sigur, nu ma astept sa fie pensionari. Nu vad o miscare de genul asta venita din anumite categorii electorale care, in esenta, sunt mai conservatoare. Dar exista un potential mare pentru cei activi, care sunt nemultumiti ca platesc taxe, vor sa stie pentru ce platesc taxele respective, isi pun intrebari in orice caz.
  • Ei exista acolo, nemultumirea lor e latenta, dar nu exista un sprijin, o agregare a lor. Pentru reforma statului si modernizarea statului, avem nevoie de aceasta energie a sectorului privat. Pana in 2012 mai e timp pentru orice. Daca e timp sa se formeze o Alianta PSD- ACD si sa se si sparga, inseamna ca mai e timp pentru multe altele.

  • Partidul Poporului cred ca va lua un scor de peste 5%. Dar am spus de asta vara, cand avea 20%, ca nu va ramane la 20% si nu va lua atat in alegeri. A cazut chiar sub 10%, in sondaje are 7-8%, cam in toate sondajele.
  • Nici o combinatie nu e exclusa in 2012. Ei (n.r. PSD si ACD) incearca sa excluda combinatiile din 2012. Dar, repet, nu-i lasa Constitutia sa faca asta. Nu stiu daca-i buna sau proasta, dar Constitutia actuala impiedica o asemenea prefigurare si excludere a unor partide din majoritati.
  • Stiti foarte bine cum se fac majoritatile: Presedintele cheama partidele care au intrat in Parlament la consultari, el are dreptul sa nominalizeze un candidat la functia de premier, iar candidatul respectiv isi cauta o majoritate. Daca in majoritatea asta se va nimeri si PDL si Partidul Poporului, este o realitate pe care va trebui sa o acceptam. Daca PDL nu va vrea sa faca in nici un caz o majoritate cu PP, nu va fi majoritate. 

  • Daca Alianta PSD - ACD va lua majoritate in Parlament, presedintele e obligat sa numeasca un candidat la functia de premier din cadrul acestei aliante, dar nu si numele. Partidele nu-i pot impune numele candidatului respectiv, deci ramane in continuare alegerea presedintelui. 

Nota: Asculta integral interviul despre posibilitatea anticipatelor in 2011, suspendarea presedintelui, de ce Lazaroiu crede ca PSD nu va intra in alianta cu ACD, despre viitorul lui Dan Diaconescu si eventuala implicare a guvernatorului Mugur Isarescu in politica. Discutia de Luni poate fi ascultata, de la orele 19.10, si pe frecventele RFI.