Presedintele Traian Basescu a trimis vineri o scrisoare presedintelui Senatului, Dan Mircea Geoana, in care solicita "adoptarea cat mai rapida a Legii privind sistemul unitar de pensii publice" care reprezinta "o conditionalitate pe care Romania si-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intentie cu Fondul Monetar International" si, totodata, "o necesitate pentru adoptarea, in termen legal, a bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2011".

De asemenea, in scrisoarea trimisa presedintelui Senatului, seful statului mentioneaza ca: "Avand in vedere faptul ca in data de 7 octombrie a.c., in temeiul art. 77 alineatul 2 din Constitutia Romaniei, am adresat Parlamentului solicitarea de a reanaliza oportunitatea reducerii varstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani, prin prezenta scrisoare va solicit, ca in conformitate cu atributiile dumneavoastra legale, in calitate de Presedinte al Senatului Romaniei, sa aveti in vedere dezbaterea si aprobarea cat mai urgent posibil a acestei solicitari formulate".

"Presedintele Traian Basescu reitereaza faptul ca Parlamentul are independenta de a-si stabili propriul program de functionare, dar accentueaza, in acelasi timp, ca "dezbaterea si adoptarea, de catre forul legislativ, a solicitarii mele, ar insemna un pas important in indeplinirea de catre Romania a obligatiilor asumate la nivel international fata de partenerii sai", se mai arata in finalul comunicatului Administratiei Prezidentiale.

Conducerea Senatului a decis marti sa trimita cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu pe legea pensiilor la comisia de munca. Termenul acordat comisiei pentru a analiza cererea este de aproximativ trei saptamani. Decizia a fost impusa de reprezentantii PSD, PNL si PC si permite opozitiei sa blocheze actul normativ in Senat. PDL si UDMR s-au opus si au cerut ca reexaminarea legii sa se faca in procedura de urgenta, avand in vedere ca este vorba de un singur articol contestat. Totodata, Biroul Permanent a cerut Comisiei juridice sa precizeze daca legea pensiilor poate fi modificata si pe alte articole decat cel invocat de seful statului.

Update: Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca nu seful statului face agenda Parlamentului, mentionand ca PSD este interesat de prioritatile pensionarilor, nu de cele ale lui Traian Basescu.