Reprezentantii PDL, UDMR, UNPR si cei ai minoritatilor nationale au participat, luni la pranz, la consultarile de la Cotroceni cu seful statului. Reprezentantii PDL, UDMR si cei ai minoritatilor au anuntat ca sustin modificarea varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani, propusa de presedinte, si adoptarea cat mai rapid a Legii pensiilor, retrimisa de Traian Basescu in Parlament. Reprezentantii UNPR nu au facut inca declaratii, dupa intalnirea cu seful statului.

Administratia Prezidentiala:

In cadrul convorbirilor, presedintele Romaniei a solicitat Guvernului sa ia masuri pentru o mai buna absorbtie a fondurilor europene si a insistat asupra riscurilor mentinerii actualului ritm al absorbtiei, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, remis dupa intalnirea sefului statului cu reprezentantii grupurilor parlamentare.

Presedintele Traian Basescu a accentuat nevoia unei mai bune prioritizari a investitiilor din bani publici pentru realizarea de obiective majore. Seful statului a exemplificat prin cele circa 45.000 de investitii cuprinse in bugetul de stat si a solicitat Primului-ministru ca, in baza legislatiei in vigoare, sa dispuna prioritizarea acestora in functie de resursele de finantare existente.

Ca sursa financiara pentru investitii publice, presedintele Romaniei a sustinut principiul evocat de participanti, cel al stimularii pietei de capital din Romania si prin privatizarea prin intermediul bursei a unor pachete minoritare de actiuni detinute de stat.

In finalul discutiilor, Presedintele a multumit liderilor partidelor si formatiunilor din arcul guvernamental pentru disponibilitatea la dialog cu opozitia si a luat act, cu regret, de refuzul Partidului Social Democrat si al Partidului National Liberal de a discuta, in cadru formal, pe temele de interes national anuntate.

Emil Boc (presedintele PDL):

In perspectiva prioritatilor legislative, PDL sustine urgenta adoptarii actelor normative despre care am vorbit (legea pensiilor, legea educatiei si legea salarizaarii unitare - n.red.)

Sustinem reexaminarea de urgenta a Legii pensiilor in Parlament, legea trebuie promovata rapid, atat din perspectiva sustenabilitatii bugetului de pensii pe termen mediu si lung, dar si ca obligatie in perspectiva acordurilor europene.

E nevoie de maxima urgenta si responsabilitate in ceea ce priveste legea educatiei si legea salarizarii unitare, avem in vedere varianta asumarii raspunderii Guvernului.

In ceea ce priveste legea care vizeaza accelerarea peroceselor judiciare in instanta - speram ca in maximum doua saptamani sa fie adoptata, este foarte importanta pentru romani.

Am discutat despre absorbtia fondurilor europene - se impune o implicare mult mai mare a ministrilor, astfel incat ele sa fie absorbite.

Trebuie accelerate demersurile incepute de Guvern pentru vanzarea actiunilor minoritare detinute de stat la unele companii si privatizarea CFR Marfa.

Coalitia se reuneste luni, la ora 19:00, pentru a discuta aceste teme.

Marko Bela (presedintele UDMR):

Legea educatiei ar trebui adoptata cat mai repede, avem deja o intarziere de un an, pentru ca anul scolar a inceput, iar reforma nu poate fi aplicata in cursul anului. E nevoie de adoptarea urgenta a acestei legi, in toamna acestui an. Suntem de acord cu angajarea raspunderii Guvernului pe acest proiect de lege.

Am avut dezbateri, avem deja o varinata votata in Camera Deputatillor, putem ajunge la un proiect coerent al legii educatiei asupra caruia Guvernul sa isi angajeze raspunderea.

UDMR e de acord cu reducerea varstei de pensionare pentru femei la 63 de ani. Noi inca de la inceput am avut o astfel de propunere.

Varujan Pambuccian (presedintele grupului minoritatilor din Parlament):

In privinta acelui punct din legea pensiilor (reducerea varstei de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani - n.red.), da, desigur, suntem de acord.

Chestiunea despre care am discutat mai mult a fost chestiunea bugetului pe anul viitor.

Ne mentinem la fel de ferm punctul de vedere legat de reducerea cotei unice.

Am prezentat punctul nostru de vedere legat de legea salarizarii - noi sustinem o indexare progresiva care sa fie facute pe grila de salarizare in integralitatea ei si o compensare pentru anul viitor, acordata veniturilor sub 1.000 de lei - aceasta a doua masura strict pentru anul viitor. Aceste lucruri ar trebui facute in cadrul anvelopei salariale si strict in grila de acum.

Am propus ca de fondurile europene sa se ocupe o structura aflata in subordinea primului ministru. Am mai propus insa ca evaluarile sa fie facute de un corp de evaluatori, carora dosarele sa le fie inaintate in mod aleatoriu. Absorbtia extrem de scazuta de fonduri structurale - undeva la 2% - e cauzata de coruptia din acest sector. E revoltator ca ne imprumutam, dar nu utilizam niste fonduri la care avem dreptul. Coruptia este cauza.

Traian Basescu, la debutul consultarilor de la Cotroceni:

"Nu va ascund ca obiectivul meu in faza initiala a fost sa incerc o armonizare a punctelor de vedere a partidelor din opozitie cu cele din arcul guvernamental. Din pacate nu a fost posibil, asa ca voi substitui eu opozitia. Temele de discutie sunt legea pensiilor, legea educatiei, cateva lucruri legate de bugetul de stat, inclusiv elemente foarte importante discutate in Consiliul European", a afirmat Traian Basescu, in debutul consultarilor.

"Acestea au fost punctele pe ordinea de zi, dumneavostra cu siguranta puteti aborda si alte subiecte. Vom aborda si problema absorbtiei fondurilor europene, care devine critica", a mai afrmat seful statului, dupa care a invitat presa sa iasa din sala unde au loc discutiile cu reprezentantii partidelor: "Partidele vor face declaratii la final".

PNL, PC si PSD au anuntat, rand pe rand, ca nu participa la consultarile cu seful statului.

  • Liberalii au anuntat inca de vinerea trecuta ca nu vor merge la consultari, pe care le considera un demers de imagine al sefului statului: "Nu ne prezentam, e o decizie mai veche a noastra. Presedintele nu-si exercita si nu si-a exercitat niciodata rolul de mediator in adevaratul spirit al Constitutiei, se comporta ca un presedinte de partid. In aceste conditii, nu vom participa la aceste consultari si la niciun fel de consultare cu rol de imagine, cum este aceasta", a declarat Mihai Voicu, purtatorul de cuvant al formatiunii.

  • Social-democratii au anuntat, luni dimineata, ca nu vor participa la consultarile de la Cotroceni simultan cu UNPR, solicitandu-i sefului statului fie sa contramandeze invitatia adresata Uniunii, fie sa reprogrameze discutiile cu opozitia. Liderul PSD Victor Ponta, i-a trimis, luni dimineata, presedintelui Traian Basescu o scrisoare in care il informeaza ca formatiunea pe care o conduce nu va participa la consultarile de la Cotroceni, cauza invocata fiind prezenta UNPR: "Este evident ca PSD nu va accepta si nu va legitima niciodata o asemenea situatie contrara regulilor statului de drept. Va aducem aminte, domnule Presedinte, ca a mai existat un moment, la consultarile anterioare la care au participat partidele parlamentare, cand nu am acceptat sa luam parte la discutii la care participa si grupuri de traseisti politici", arata Victor Ponta in scrisoare, adaugand ca UNPR "nu are niciun vot exprimat in mod democratic si legal de catre poporul roman".