Liderul social-democrat i-a trimis sefului statului o scrisoare in care ii solicita sa retrimita Legea pensiilor la Parlament, la o zi dupa ce CCR a declarat constitutional actul normativ. "Este datoria dumneavoastra ca in acest moment de maxima tensiune sa faceti un gest de reala responsabilitate politica si sa trimiteti Legea privind sistemul unitar de pensii publice inapoi la Parlament, pentru ca aceasta sa fie votata prin respectarea procedurilor si a legii", scrie Victor Ponta in document.

"Decizia de a retrimite Legea privind sistemul unitar de pensii publice la Parlament este singura solutie de a pune capat suspendarii statului de drept in Romania, din cauza fraudei fara precedent care s-a petrecut in Camera Deputatilor. Daca veti refuza sa luati o astfel de decizie, singura normala pentru respectarea legii, atunci veti deveni partas la furtul legislativ prin care Legea privind sistemul unitar de pensii publice a trecut de Camera anterior mentionata a Parlamentului. Ca atare, va veti asuma constient riscurile politice generate de aceasta situatie", mai arata liderul PSD, in scrisoarea trimisa sefului statului.

Atat PNL, cat si PSD au depus, la Curtea Constitutionala, sesizari in care contestau atat prevederile Legii pensiilor, cat si modalitatea de adoptare a acesteia, in Parlament.

Legea pensiilor a fost adoptata, in urma cu trei saptamani, de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, dupa o sedinta-maraton de mai multe ore, in forma in care a fost promovata de Guvern si adoptata si de Senat. Legea a fost adoptata cu 170 de voturi pentru, 2 impotriva si 3 abtineri. In favoarea ei au votat deputatii PDL, UDMR si independentii, in timp ce deputatii PSD si PNL au parasit sala, in semn de protest fata de respingerea amendamentelor sustinute de ei - printre care s-au numarat cel privind varsta de pensionare de 63 de ani pentru femei si cresterea punctului de pensie. Ulterior, opozitia a acuzat faptul ca votul la Legea pensiilor ar fi fost fraudat.

Liderul social-democrat Victor Ponta a anuntat ca PSD intentioneaza sa demareze, alaturi de celelalte grupuri parlamentare din opozitie, procedurile de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, in cazul in care acesta va promulga Legea pensiilor.