Senatul se va intruni luni in sesiune extraordinara pentru a discuta noua proiecte legislative, intre care si Legea Agentiei Nationale de Integritate, informeaza Agerpres. Potrivit presedintelui Senatului, Mircea Geoana, senatorii vor lucra in comisii incepand cu 16 august, urmand ca in data 24 august sa se dea un vot in plen. Geoana a precizat ca exista posibilitatea prelungirii acestui program, daca nu va fi finalizata ordinea de zi.

Senatorii isi vor orienta atentia, in aceasta sesiune extraordinara, asupra proiectelor de lege in legatura cu care presedintele Traian Basescu a solicitat Parlamentului sa se pronunte. Este vorba despre Legea Agentiei Nationale de Integritate, cea privind accelerarea proceselor si asa-numita legea a micii reforme in justitie, care vizeaza modificarile la Legea privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale si codurile de procedura civila respectiv penala.

De asemenea, conform lui Geoana, un set de alte trei proiecte legislative, asupra carora membrii conducerii Senatului au cazut in unanimitate de acord ca trebuie discutate in procedura de urgenta, sunt Ordonantele de Urgenta ale Guvernului 58/2010 privind modificarea Codului fiscal, care vizeaza si cresterea TVA, OUG 48/2010 privind descentralizarea in domeniul sanatatii si OUG 63/2010 privind finantele publice locale.

Totodata, senatorii vor analiza si cererea de reexaminare a presedintelui Traian Basescu privind Legea parteneriatului public-privat, iar la solicitarea Guvernului, vor fi discutate doua ordonante care tin de aquis-ul comunitar. Este vorba de ordonanta privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat precum si cea privind regimul gazelor naturale.

In ceea ce priveste proiectul de lege al senatorilor independenti privind taxa de solidaritate, pentru cei care au bunuri in valoare mai mare de 450.000 de euro, presedintele Senatului a precizat ca aceasta a fost transmisa organismelor care trebuie sa o avizeze si care ulterior va fi dezbatuta in comisiile de specialitate ale Senatului. El a spus ca acest proiect va fi inclus pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare daca, pana pe 24 august, se va finaliza dezbaterea in comisii pe marginea acestuia.

Si Camera Deputatilor se va reuni in sesiune extraordinara, luni, urmand ca pe ordinea de zi sa se afle proiectul de lege privind Agentia Nationala de Integritate, iar alte puncte sa fie, la propunerea PNL, doua proiecte de lege care in prezent se afla la Comisia de buget. Cele doua proiecte de lege sunt propunerea legislativa privind combaterea platilor intarziate si un proiect pentru aprobarea unor masuri de reducere a taxelor si impozitelor.

Astfel, luni, la ora 10.00, a fost reprogramata sedinta Comisiei de buget, la ora 12.00, va fi convocat Biroul Permanent, la ora 13.00, grupurile parlamentare se vor reuni in sedinta, iar la ora 14.00 va incepe sedinta de plen a Camerei Deputatilor.

Saptamana trecuta, deputatii din Comisia juridica au dat un raport favorabil, cu unanimitate de voturi, pe legea ANI.

Presedintele Comisiei juridice, democrat liberalul Daniel Buda, a spus marti ca in opinia sa, noul proiect de lege privind ANI nu mai are hibe, astfel incat nu va mai putea fi declarat neconstitutional de catre Curtea Constitutionala.

Presedintele Traian Basescu a decis, pe 20 iulie, sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru a discuta legea de organizare si functionare a Agentiei Nationale de Integritate, dar si alte doua proiecte.