"De cand sunt ministru, am dovedit mai multa transparenta decat oricine altcineva, legat de orice procedura de achizitii. Este inacceptabil sa se concentreze atata atentie si nejustificata asupra ministerului, doar pentru ca in fruntea lui ma aflu eu", a afirmat, marti, in timpul unei vizite la Brasov, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, citata de Agerpres.

"De la inceputul acestui an pana acum, ministerul pe care il conduc a dat 1.000 de drepturi la replica, fata de 5, tot anul trecut. (...) Am cerut public tuturor celor care aud ca ceva nu este in regula, pentru ca se aud destule si se intampla si lucruri in sistemul bugetar, sa anunte direct Parchetul, sa nu ma mai anunte pe mine. Incercam orice mijloc prin care sa transparentizam achizitiile si eu sunt de acord sa-l implementam. Poate fi inclusiv o propunere din partea presei", a adaugat Elena Udrea.

Ea a tinut sa precizeze ca ministerul pe care il conduce este unul care face foarte multe achizitii si deruleaza foarte multe licitatii pentru ca are foarte multe lucrari publice.

"Daca dupa tot efortul facut pentru transparentizarea achizitiilor tot mai exista astfel de suspiciuni si se exprima in public, cred ca este un demers de rea credinta. Cine are vreo indoiala de felul cum se deruleaza achizitii in ministerul pe care-l conduc sa se adreseze direct DNA", a adaugat ministrul Dezvoltarii, care a participat, marti, la Brasov, la semnarea Proiectului de reabilitare, dezvoltare si modernizare Campus, privind invatamantul profesional si tehnic al Colegiului Tehnic 'Remus Radulet' din municipiul Brasov, singurul proiect privind dezvoltarea si modernizarea unui campus preuniversitar din Regiunea Centru, finantat din fonduri europene, proiect in valoare de trei milioane de euro.

  • Udrea: Programul Case pentru specialisti in mediul rural, fara fonduri

Elena Udrea a mai anuntat marti ca programul guvernamental "10 case pentru specialistii din mediul rural", lansat de ministerul pe care il conduce, nu poate fi pus deocamdata in aplicare din lipsa de fonduri. Potrivit ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, la nivel national sunt solicitari pentru un numar de 15.000 de case, dar nu exista finantare in prezent. Valoarea totala a programului se ridica la suma de un miliard de euro, bani care nu exista.

"Daca nu vom primi bani la rectificarea bugetara, cel mai probabil o sa dam drumul acestui program anul viitor. Este singura solutie pentru ca acum nu dispunem de fondurile necesare pentru demararea lui", spune Elena Udrea.

  • Fonduri europene la Ministerul Dezvoltarii

Referitor la accesarea fondurilor europene, ministrul Elena Udrea a precizat ca ministerul pe care il conduce, care gestioneaza Programul Operational Regional, are de accesat pentru proiecte de reabilitare si modernizare regionala in suma de 4,3 miliarde de euro, dintre cele 31 de miliarde de euro care trebuie accesate de Romania.

"Ne-am propus ca, pana la sfarsitul acestui an, sa semnam contracte in valoare de trei miliarde de euro si sa aducem in tara pana la sfarsitul acestui an, 500 de milioane de euro, suma egala cu tot bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. Atragerea fondurilor europene trebuie sa fie prioritatea Guvernului", spune Elena Udrea.

Elena Udrea a mai aratat ca pentru cei 4,3 miliarde de euro care trebuie accesati de ministerul pe care-l conduce s-au depus proiecte in valoare de 11 miliarde de euro. Ea a adaugat ca, in perioada 2007-2009, dintre cele 2 miliarde de euro care trebuiau accesate, nu a intrat in tara niciun euro.