Noua varianta a legii ANI transmisa inapoi Parlamentului de catre Presedinte si votata in sens constructiv recent la Camera Deputatilor, a fost desfiintata de majoritatea din comisie "construita in jurul ideilor antireformiste ale senatorului colegiului Targu Mures, judetul Mures, Gyorgy Frunda", se arata intr-un comunicat al Institutului de Politici Publice.

"IPP critica public atitudinea sfidatoare a membrilor comisiilor reunite conduse de senatorul Gyorgy Frunda fata de reprezentantii corpului diplomatic de la Bucuresti (ambasadori si consilieri politici ai celor mai importante tari UE erau prezenti la dezbateri), ai presei si ai ONG-urilor dar si prin negarea dreptului presedintelui de a retrimite aceasta lege la Parlament. Votul s-a dat cu acordul reprezentantilor PNL care declarasera anterior ca sunt pentru publicarea declaratiilor lor de avere si de interese, ai UNPR dar si ai UDMR care au avut declaratii publice similare. Desi se afla el insusi intr-un conflict de interese, cel putin moral, din pozitia de presedinte de comisie dezbatand un subiect care il viza direct datorita faptului ca averea s-a aflat sub controlul ANI, senatorul Frunda a reusit sa decida in doar cateva ore cum sa voteze membrii comisiilor in problema procedurilor de verificare a legii ANI".

Institutul face apel catre liderii partidelor politice parlamentare, Emil Boc (PDL), Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL), Marko Bela (UDMR), Marian Sarbu (UNPR) sa se exprime public cu privire la sustinerea legii ANI asa cum a venit ea de la Camera Deputatilor si respingerea raportului iresponsabil intocmit la sedinta condusa de senatorul Frunda.

"Fara aceste modificari, parlamentarii si partidele acestora se vor face responsabile de sanctiunile de la nivel european pe care le va suporta Romania", se arata in finalul comunicatului.