Reactii impartite in PDL, dupa succesul lui Victor Ponta in Congresul PSD. Europarlamentarul democrat-liberal Cristian Preda vede in victoria lui Ponta "o surpriza", dar si "o provocare pentru PD-L". Traian Ungureanu, si el europarlamentar PDL, vede in Victor Ponta "un pas inainte pentru PSD dupa impasul Geoana", insa sustine ca "noul presedinte PSD nu va reusi si, probabil, nici nu va indrazni sa se impuna in partid. Ponta nu va innoi nimic, desi va poza destul de credibil in pionier tanar al schimbarii".

  • Cristian Preda: Ponta - o surpriza si o provocare

Europarlamentarul PDL Cristian Preda scrie, pe blogul personal, ca "PSD a produs o surpriza alegandu-l pe Victor Ponta si nu, asa cum facuse in 2005, victima electorala a lui Traian Basescu. Imi fac datoria de a-l felicita pe invingator!"

"Nimeni nu stie cum va fi orientata ambitia lui Victor Ponta. Va alege el calea lui Crin Antonescu, aceea de a tinti presedintia? Sau va alege mai degraba calea lui Emil Boc, aceea de a tinti sefia guvernului? (...) Alegerea lui Victor Ponta e o provocare si pentru PDL. Este evident ca retorica anti-pesedista va trebui sa cunoasca modificari, chiar daca PDL e la guvernare, iar candidatul sau a castigat prezidentialele. Sau poate tocmai de aceea", incheie Cristian Preda.

  • Traian Ungureanu: Ponta nu va innoi nimic, dar va poza in pionier tanar al schimbarii

"Confuzia intre schimbare si noutate e o iluzie complexa. Ea conserva starea de fapt dar, spre deosebire de alte simulacre, furnizeaza un alibi imbatabil: schimbarea acopera si legitimeaza insasi absenta noutatii. Ceva se schimba tocmai pentru a impiedica aparitia sau a masca absenta noutatii. In Romania politica si sociala, confuzia intre schimbare si noutate e o iluzie voluntara, iar jocul care legitimeaza impotrivirea la noutate folosind mijloacele schimbarii aparente e o vocatie profesionala", comenteaza europarlamentarul democrat-liberal Traian Ungureanu, pe blogul personal, schimbarea de la varful PSD.

"Ponta nu va innoi nimic, desi va poza destul de credibil in pionier tanar al schimbarii. Avantajele aduse de Ponta sint in totalitate elemente de imagine. Ponta vorbeste bine, e un interlocutor redutabil in disputele unu la unu, e extrem de ofensiv si domina discutia cu o impertinenta robusta. In sfirsit, fiind copil de platou, crescut prin televiziuni, Ponta are o presa foarte buna."

"Problema lui Ponta e tocmai baza de putere: reteaua isi domina produsul. Ponta n-are nici un atu in fata celor ce l-au promovat iar asta inseamna, mai departe, ca noul Presedinte PSD nu va reusi si, probabil, nici nu va indrazni sa se impuna in partid. Oricum, aparitia lui Ponta

e primul pas sau prima jumatate de pas inainte, dupa impasul Geoana. Geoana a intrat in politica profund nepregatit si ultradopat de ambitie. Rezultatul a fost un sir impecabil de esecuri", comenteaza Traian Ungureanu.

"PD-L pierde, odata cu Geoana, garantia victoriilor cu cooperarea masiva a adversarului. Ponta e un personaj mult mai dotat verbal, un actor de replica rapida si agresiva. In plus, PSD va juca, deocamdata in coordonare cu Antonescu. PNL, farsa noutatii. Falsul e declarat dar asta conteaza mai putin. Efectul va fi consistent, mai ales prin amplificarea televizata a prietenilor de la Realitatea si de la Antene. Dupa apropiatul Congres al liberalilor, PDL trebuie sa traga linie si sa pregateasca replica. Vechiul dispozitiv de actiune poate deveni insuficient. Asaltul noutatii simulate de PSD si PNL trebuie contracarat de miscari credibile, la capatul unei dezbateri interne directe, sincere si limitate in timp", incheie europarlamentarul PDL.

  • Traian Igas: Gruparea fostilor comunisti din PSD a castigat gruparea fostilor interlopi

"Ce ma preocupa este ca regasesc in PSD doua grupari: a fostilor comunisti si a actualilor - poate ca sunt putin sever - interlopi. Limbajul folosit in PSD ne duce in zona oamenilor care se contopesc cu lumea interlopa", a declarat, pentru Agerpres, liderul grupului senatorial al PDL, Traian Igas.

"Mi-as fi dorit ca Victor Ponta sa castige pe propriile puteri, nu sustinut de Ion Iliescu, Adrian Nastase, oameni care, in opinia mea, reprezinta trecutul comunist. As fi vrut sa ne desprindem de trecutul comunist, dar, practic, este aceeasi Marie cu alta palarie", a adaugat acesta.

"Cred ca indiferent de cine ar fi castigat alegerile la PSD, ar fi existat anumite miscari si migrari dintr-o parte in alta. Am auzit si eu ca sunt oameni care vor sa-si infiinteze un nou partid, e treaba lor. Daca vor sa-si infiinteze un nou partid, inseamna ca mai sunt doritori de a parasi corabia PSD-ului, pentru ca la ceea ce au in momentul de fata nu este suficient sa formezi un partid cu anumite pretentii, mai ai nevoie de oameni", a mai spus Traian Igas.

  • Petru Filip: Geoana ar putea fi schimbat de la presedintia Senatului

Vicepresedintele PDL Petru Filip considera ca parlamentarii independenti nu vor putea crea un nou partid politic, dar plecarile din PSD catre acest grup ar putea conduce la schimbarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului, dupa ce acesta a pierdut presedintia social-democratilor.

"In anul 2010, este aproape imposibil sa faci un partid nou parlamentar, opozabil si reprezentativ. Pot sa plece sapte lideri importanti ai unui partid, dar sa translatezi o masa critica a unui partid mare, ca PSD sau PDL, este aproape imposibil. Avem exemplul lui Petre Roman (fostul presedinte al Partidului Democrat - n.red.), in 2001, cand a crezut ca, daca va pleca din PD, jumatate din partid va merge cu el, ceea ce nu s-a intamplat. (...) PSD va ramane in continuare un partid mare, care ocupa zona de stanga si se va transforma, cu raniti, cu morti politici", a declarat, pentru Agerpres, liderul PDL.

"Probabil ca, in timp, celelalte partide, impreuna cu senatorii care vor pleca din PSD la grupul independentilor, ar putea duce spre o schimbare a lui Mircea Geoana. Postul de presedinte al Senatului pentru PSD a fost obtinut in negocierile din fosta coalitie PSD-PDL. Mircea Geoana va avea o problema. El va fi sustinut in continuare de PSD pentru ca nu vad in ce masura, daca nu l-ar mai sustine, ar mai putea ocupa aceasta functie. Sigur, procedura de schimbare prin vot este suficient de dificila, asa incat schimbarea lui Mircea Geoana, pe termen scurt, nu o vad, daca PSD il va mentine si ii va da girul pentru a ocupa functia de presedinte al Senatului", mai spune Petru Filip.

"Victor Ponta va avea de rezolvat doua probleme: coordonarea schimbarii partidului, ceea ce pentru un politician de 36 de ani este o provocare extraordinara, si, sigur, va trebui sa demonstreze ca nu este sub zona de influenta a celor vechi din partid, care de fapt au recastigat baricadele pierdute in 2005, atunci cand Mircea Geoana a venit la conducerea PSD in detrimentul lui Ion Iliescu", este de parere Petru Filip.