Dupa victoria lui Mircea Geoana in sedinta Comitetului Executiv si iesirea din cursa a lui Adrian Nastase, PSD sta pe un butoi de pulbere. Adversarii lui Geoana ameninta cu scindarea partidului si incearca sa forteze eliminarea votului pe echipe. Parlamentarii PSD adversari ai actualei conduceri ameninta ca pleaca la indepedentii, Ion Iliescu a anuntat ca renunta la toate functiile din partid iar secretarul general al PSD, apropiat lui Geoana, Liviu Dragnea, si-a schimbat optiunea si sustine eliminarea candidaturilor pe echipe. Surse din interiorul PSD sustin ca, pe fondul tensiunilor, tabara Nastase-Iliescu lucreaza intens la mai multe scenarii de preluare a puterii la congresul din 20 februarie.

La o zi dupa victoria lui Geoana pe toate liniile impotriva lui Adrian Nastase si a contestatarilor, apele devin tulburi in PSD. Deputatii social-democrati sunt nemultumiti ca nu au fost consultati de liderii de organizatii privind deciziile luate la CEX si se gandesc sa paraseasca partidul.

"De ce sa mai raman? Sa-mi dea Vanghelie ordine ce sa fac si ce sa votez? Vine din nou la putere aceeasi gasca si ne zboara la alegerile urmatoare, in 2012. Nici un deputat care s-a alaturat adversarilor actualei conduceri nu va mai primi sustinerea partidului. Si suntem destul de multi care nu avem sanse sa mai obtinem un alt mandat. Va veni Vanghelie sa-si bage oamenii in Parlament", a declarat un deputat PSD sub protectia anonimatului.

Mitrea il vrea pe Mazare in echipa sa

Pe holurile Parlamentului, social-democratii au discutat toata ziua pe la colturi. Conform surselor HotNews.ro, senatorul Miron Mitrea s-ar fi intalnit in cabinetul sau cu Cristian Diaconescu pentru a verifica daca merge alaturi de Mircea Geoana sau ramane in tabara sa. Aceleasi surse sustin ca Diaconescu ar fi recunoscut ca este tentat sa accepte oferta facuta de Mircea Geoana de a deveni prim-vicepresedinte al PSD.

De altfel, Miron Mitrea pare sa nu adere la tandemul Nastase-Iliescu si sa-si mentina candidatura la sefia PSD. Mitrea a anuntat la RealitateaTV ca s-a consultat cu mai multi lideri de organizatii si a obtinut sustinerea acestora.

"Am vorbit cu o serie de lideri locali de ieri pana azi. O parte au spus da imediat, altii se mai gandesc. Este vorba de Marian Sarbu, Adrian Severin, Radu Mazare, Culita Tarata de la Neamt. Noi ne bazam mai mult pe ceea ce trece dincolo de aranjamente", a declarat Mitrea, care s-a declarat convins ca va avea de partea sa mai multi delegati decat Vanghelie. Mitrea a anuntat ca in ziua congresului va face lobby pentru ca acea prevedere din statut care vizeaza modul de alegere al conducerii sa nu fie modificata in sensul desfasurarii alegerilor pe lista.

Nastase si Iliescu incearca mai multe variante

Tandemul Nastase-Iliescu incearca sa faca presiuni asupra conducerii PSD si sa se renunte la decizia luata in CEX referitoare la candidaturile in echipa. Potrivit surselor social democrate, Nastase, Iliescu si Mitrea lucreaza pe mai multe fronturi. Adrian Nastase s-ar fi intalnit cu Viorel Hrebenciuc si l-ar fi cooptat pe acesta in echipa. Aceleasi surse sustin ca Hrebenciuc i-ar fi promis lui Nastase ca va boicota votul la congresul din 20 februarie si va negocia cu delegatii astfel incat Mircea Geoana sa nu obtina jumatate plus unu din voturile delegatiilor.

Un alt scenariu cu sanse mai mari de reusita, discutat in tabara greilor, este presiunea asupra actualei conduceri astfel incat sa se retraga decizia privind votul pe echipe. Practic, prin retragerea lui Ion Iliescu si a altor lideri cu ecou in partid sa se forteze eliminarea prevederii adoptata de CEX - alegerea presedintelui PSD la pachet cu echipa sa.

In cazul in care propunerea s-ar retrage, datorita presiunilor, Adrian Nastase ar reveni in forta si si-ar anunta din nou candidatura chiar in ziua congresului. O alta varianta discutata ar fi aceea ca Victor Ponta sa fie sustinut puternic la congres pentru sefia PSD de catre Nastase si Iliescu.

Iliescu recunoaste ca face presiuni

De altfel, Ion Iliescu a declarat la Antena 3 ca se retrage din toate functiile din PSD in semn de protest fata de introducerea votului pe echipe. Iliescu a mai spus ca e posibil sa nu se prezinte nici la congresul din 20 februarie. "Este posibil sa ma retrag chiar din Congres ca sa nu fiu parte la astfel de idei".

Totodata, presedintele de onoare al PSD a recunoscut, intr-un interviu dat agentiei Mediafax, ca decizia sa "poate fi considerata o presiune asupra Congresului".

"Pai eu vreau sa nu adopte votul pe echipe. Si daca e presiune? Depinde care e scopul acestei presiuni! Daca asta o considerati presiune, atunci fac presiune, intr-adevar, ca sa conving oamenii sa nu adopte o decizie gresita si periculoasa pentru partid".

Anuntul de retragere a lui Ion Iliescu a avut ecou in interiorul PSD. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, cunoscut ca apropiat a lui Mircea Geoana si cel care a prezentat in sedinta CEX propunerea privind votul pe echipe, a declarat ca trebuie sa se renunte la aceasta prevedere.

Liviu Dragnea: "Ideea candidaturilor pe echipe nu se mai poate sustine, intrucat exista riscul major ca partidul sa se divizeze si apreciind ca aceasta idee trebuie eliminata. Mie mi se pare foarte de luat in serios atitudinea domnului Iliescu. Din discutiile pe care le-am avut dupa Comitetul Executiv cu alti colegi, eu cred ca riscul este major ca partidul sa se divizeze si nu cred ca se mai poate sustine ideea de a candida pe liste inchise. Cred ca ideea de echipa trebuie eliminata. Este extrem de riscant. Este riscant, chiar daca s-au pus pe masa si argumente pentru. Riscul este foarte mare".

Marian Vanghelie: "Sper ca domnul presedinte Ion Iliescu sa revina asupra deciziei de a renunta la toate functiile din partid. Este nevoie de domnul presedinte Iliescu. Este un moment complicat si delicat al partidului. Am incredere ca Ion Iliescu este cel mai mare om politic din Romania si va analiza foarte bine, pentru ca va crea o problema in partid plecarea dansului si nu cred ca dansul doreste asa ceva".

Bogdan Niculescu Duvaz: "Domnul Ion Iliescu are tot dreptul sa decida asta si chiar justificarea. Este un om la o varsta venerabila, chiar daca arata si se tine bine. Faptul ca nu va mai participa la sedintele partidului este o pierdere si ar trebui sa ascultam cu mai multa atentie anumite lucruri pe care le spune, pentru ca ele contin foarte mult adevar. Marturisesc ca a avut dreptate sustinand modul in care trebuie aleasa structura de conducere a partidului".

Ilie Sarbu se retrage din echipa lui Geoana ca sa-i faca loc ginerelui Victor Ponta

Presedintele PSD Timis, Ilie Sarbu, a declarat pentru agentia Mediafax ca se va retrage din "echipa lui Mircea Geoana" si ca il va sustine in continuare la presedintia partidului pe Victor Ponta.

"In momentul in care in cursa aceasta s-a inscris si Victor Ponta este firesc sa plec din echipa lui Mircea Geoana si sa ma alatur lui Ponta, dar nu pe lista echipei de conducere. Deci nu voi candida pentru o functie de vicepresedinte sau asa ceva. Mai mult, nu voi candida nici pentru un nou mandat la Timis. Daca Victor Ponta va castiga, este timpul si in Timis pentru o echipa noua", a declarat Sarbu.

Ilie Sarbu l-a sustinut pe Mircea Geoana. Totodata Sarbu este socrul lui Victor Ponta din 2007, prin casatoria fiicei sale Daciana Sarbu.