Sute de alegatori au asteptat ore in sir pentru a intra in sectia de vot speciala de la Facultatea de Drept. Unii au asteptat cinci ore, pentru ca in sectie nu erau decat doua stampile, nu era tus ori nu erau destule formulare. Dupa ore in sir de stat in picioare, votantii isi asteptau randul, fiecare cu motivatia lui: unii studenti asteptau sa voteze pentru prima data, altii tot tineri doreau sa isi voteze candidatul sau doreau sa voteze la referendum, altii mai in varsta au stat la coada din obisnuinta.

In holul Facultatii de Drept, cateva sute de alegatori asteptau sa intre la vot. Coloana de votanti se intindea la 14.00 pe doua coridoare. Unii asteptau deja de cateva ore. Printre ei, si un batran din Teleorman: "Asa ceva nu am mai prins. Am mai fost la o sectie si tot asa multi erau. Nu imi dau seama pe unde ies oamenii care voteaza, ca n-a mai trecut nimeni din sectia de votare".

Explicatia vine dupa doua ore de la o tanara extrem de nemultumita: "Au doar doua stampile. Erau patru, dar de pe doua a picat guma. Nu mai au tus. Nu mai au hartie. E haos. Eu am stat cinci ore sa votez. Este foarte complicat, dureaza mult pana se completeaza formularele". Intre timp, coada se ingroasa.

La ora 15:30, din sectia de votare ies si doi reprezentanti ai biroului electoral. "Ce sa facem? Asta avem, cu asta lucram. Sunt si alte sectii, mergeti acolo", spune femeia. O doamna mai in varsta ii raspunde: "De dimineata, am cautat o sectie speciala unde sa votez. Peste tot e coada. Am colindat toate sectiile. Si acum stau aici de mai bine de doua ore".

La 16:15, cei care au venit la ora 14.00 ajung la mijlocul coloanei si pot sa vada usa sectiei de votare: "Cred ca o sa satam cel putin pana pe la sase-sapte. Nu-i nimic, macar ne filmeaza". Un tanar citeste pe telefon prezenta la vot. Teleormanul e pe primul loc. Batranul din Teleorman explica: "Pai, acolo sunt cei de la partid. Mereu a fost asa. Acolo se impart plasute. Da` cred ca a rams si obisnuinta de pe vremea lui Ceausescu, cand omu' mergea la vot, ca altfel nu era bine. Da n-am mai vazut asa cozi tot de pe vremea lui, cand erau cozile la carne".

Nebunie in Berceni

Cineva aduce vesti de la sectia speciala din Berceni. "E nebunie si acolo. Sunt sute de oameni la coada. Acum, s-a inchis sectia pentru ca au ramas fara formulare pentru referendum. Merge foarte incet, ca dureaza mult pana se completeaza cele doua formulare".

Doua studente dezbat problema votului: "Cu cine votezi?"; "Ei, o sa dau votul in alb, ca asa cred eu. Da` votez la referendum"; "Pai de ce nu votezi un candidat. Irosesti un vot. Eu imi votez candidatul".

Intre timp, in fata sectiei se isca un mic scandal. Cativa tineri striga: "E dreptul nostru sa votam. Vrem sa votam. Lasati-ne sa votam". Una din reprezentantele sectiei de votare le raspunde: "Multumiti-i lui Basescu".

Din sectie ies cate doi, trei alegatori. Pana sa iasa de pe coridorul care duce la sectie, sunt interogati cat au stat la coada. O femeie le face curaj unor tineri care aproape se dadeau batuti. "Baieti, stati si votati ca e pentru viitorul vostru. Eu stau pentru voi. Vreau sa fie mai bine pentru voi si pentru copilul meu", le spune femeia. Apoi, vazand ca nu mai au tigari, femeia le intinde un pachet si ii indeamna sa mai zaboveasca.

Batranul din Teleorman este sunat de unul dintre copii. "Eu mai stau, cred, pana diseara, ca merge incet. Da` n-am ce-i face. Am votat la toate alegerile, votez si acum, ca asta e datoria mea". Parerea lui este impartasita si de un alt tanar. "E dreptul nostru constitutional, trebuie sa stam si sa votam". Pe hol apre si un domn la vreo 40 de ani care evalueaza coada. "Oare cat trebuie sa stau? Vreo doua trei ore? Patru? Nu-i nimic. E o data la patru ani!"