Motiunea simpla "Educatia sub cenzura Ecaterinei Andronescu - Istoria se repeta" va fi dezbatuta de deputati luni seara, incepand cu ora 20:00. Documentul solicita ministerului de resort sa renunte la diminuarea numarului orelor de sport, istorie si limbi straine pentru invatamantul preuniversitar.

Votul asupra motiunii se va da insa, marti, luni seara urmand sa aiba loc doar dezbaterea in sine, a anuntat presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Potrivit textului motiunii, initiata de deputatii liberali, ordinele emise de Ecaterina Andronescu dovedesc "lipsa unei strategii unitare privind sistemul de invatamant preuniversitar". Initiatorii considera ca, in aproximativ 60% din structurile invatamantului liceal romanesc, nu se va mai studia istoria in clasa a XII-a, aceasta materie fiind stearsa din orarul elevilor, la putin timp dupa ce orele de educatie fizica, dirigentie si limba straina au fost scoase din programa obligatorie.

Semnatarii motiunii mai amintesc ministrului Educatiei ca Romania se afla pe locul 3 in Europa la capitolul obezitate infantila, 54% dintre prescolarii romani consumand zilnic alimente cu un numar prea mare de calorii.

Potrivit Rador, reprezentantii Ministerului Educatiei considera motiunea lipsita de obiect, in conditiile in care, spun ei, structura planurilor-cadru a fost stabilita de comun acord cu sindicatele.

Reprezentantii PDL au anuntat, luni, ca vor vota impotriva motiunii pe educatie initiate de liberali.