Parlamentarii au avizat inceperea urmaririi penale in cazul lui Adrian Nastase cu 158 de voturi pentru si 128 impotriva din 286 voturi valabile exprimate. Doua voturi au fost anulate. La ora 10:00 a inceput dezbaterea in plen, iar in jurul orei 12:20 s-a incheiat votul secret cu bile. Inainte de vot, Nastase s-a adresat colegilor din Parlament: "Ignorati Constitutia si votati pentru inceperea urmaririi penale", a spus el.

In plenul Camerei Deputatilor au fost prezenti 288 de deputati din totalul de 334. Ei au aprobat solicitarea procurorului general al Romaniei de trimitere in cercetare a dosarelor deputatului Adrian Nastase.

Sedinta Camerei Deputatilor a inceput in stilul clasic al parlamentarilor cu o intarziere de 30 de minute. In sala au fost prezenti initial 212 parlamentari iar din cei 113 deputatii PSD au fost prezenti aproximativ 75. Au lipsit nume sonore din randul deputatilor PSD cum ar fi Viorel Hrebenciuc, Victor Ponta, Bogdan Niculescu Duvaz, Valeriu Zgonea. Dupa citirea celor doua rapoarte, fiecare grup parlamentar si-a exprimat pozitia in privinta inceperii urmaririi penale.

Petru Calian, PD-L: Consideram ca, prin acest demers, domnul Adrian Nastase va avea posibilitatea sa se exprime si sa se apere astfel incat sa-si dovedeasca nevinovatia pe care dansul o sustine in mod justificat. Prezumtia de nevinovatie este respectata de grupul parlamentar PD-L, iar astazi, respectand Constitutia Romaniei, vom vota cum prevede Regulamentul Camerei Deputatilor, in baza raportului'

Florin Iordache, PSD: "In niciun caz Parlamentul nu trebuie sa se substituie justitiei, nu ar trebui sa fim noi judecatori, sa dam sanctiuni, sa spunem cine e vinovat sau nu. Acest lucru trebuie sa-l faca instanta. Va cer un lucru: ca Parlamentul sa nu devina a anexa a DNA, a Parchetului General", a declarat deputatul PSD.Nu va voi spune cum sa votati, dar cred ca v-am dat destule argumente sa fiti constienti ca institutia suprema in ceea ce priveste legiferarea e Parlamentul, sa ne batem pentru rolul constitutional pe care il avem si sa votam si cu inima, dar si cu capul"

Eugen Nicolaescu, PNL: "Nimeni nu e mai presus de lege si PNL a fost totdeauna consecvent si a votat pentru respectarea Constitutiei si a legilor, pentru a permite justitiei sa-si faca datoria.Grupul PNL va vota pentru inceperea urmaririi penale", a declarat el, amintind ca parlamentarii PNL au votat mereu pentru ca justitia sa-si urmeze cursul. Totusi, tin sa fac unele precizari. Procurorul general si procurorul sef al DNA au fost si sunt sfidatori la adreasa Parlamentului, sunt aroganti si nu au masura. Asistam la o noua inchizitie a procurorilor sprijiniti de Traian Basescu"

Nastase: Ignorati Constitutia si votati pentru inceperea urmaririi penale

Inainte de votul secret cu bile, Adrian Nastase a cerut deputatilor sa "ignore prevederile Constitutiei si sa accepte cererea procurorilor de incepere a urmaririi penale, in asa fel incat, in final, justitia sa se pronunte".

"Va voi solicita sa ignorati prevederile Constitutiei si sa acceptati cererea procurorilor de a permite inceperea urmaririi penale, in asa fel incat in final, justitia sa se pronunte. Stiu, si stiti si dvs, ca dosarele vor fi transmise inapoi domnului Morar, care le va trimite in instanta cand si daca va avea nevoie Traian Basescu, dar probabil ca acesta este doar un amanunt. Prin aceasta cerere, sunt constient ca eu insami incalc legea dar cer si colegilor mei sa participe la asta si sa voteze impotriva propriilor lor convingeri".

Fostul premier a cerut deputatilor social-democrati sa voteze cu bilele la vedere si a facut apel catre colegii de coalitie din PD-L sa procedeze la fel, pentru a nu exista suspiciuni "sus la Cotroceni" in privinta votului.

"Pentru a nu aparea comentarii, fac un apel la colegii din PSD sa voteze cu bilele la vedere. In acest fel, cred ca vom elimina din viata politica un subiect sensibil pe marginea caruia se fac dezbateri la televizor de dimineata pana seara'"

Dupa vot

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat la finalul sedintei: "Cred ca este un pas important pentru credibilizarea institutiei Parlamentului. In acest moment, dosarele pleaca spre cercetare in justitie."

Conform unor surse Hotnews.ro, 30 de parlamentari PSD, sustinatori ai lui Adrian Nastase, au votat impotriva inceperii urmaririi penale. Aceleasi surse sustin ca o parte din deputatii liberali au votat pentru neinceperea urmaririi penale. In ceea ce priveste votul deputatilor PD-L , UDMR si reprezentantii minoritatilor acestia au ramas consecventi si au dat un aviz favorabil asa cum a solicitat Adrian Nastase.