Romania nu doreste ca Republica Moldova sa fie "abandonata la pachet" cu Ucraina, iar perspectivele aderarii sale in UE sa fie indepartate, a declarat presedintele Basescu, joi, cu ocazia primirii, la Cotroceni, a premierului moldovean Zinaida Greceanii.

"Este politica noastra ca Moldova sa prinda pachetul Balcanilor de Vest. Daca va fi abandonata la pachet cu Ucraina, perspectiva integrarii in UE este indepartata", a spus presedintele Basescu, citat de NewsIn.

Premierul moldovean Zinaida Greceanii, care a preluat conducerea Guvernului de la Chisinau la sfarsitul lunii martie, se afla pentru prima oara la Bucuresti in aceasta calitate.

„Romania sustine pe deplin perspectiva europeana a Republicii Moldova” a afirmat si premierul Tariceanu dupa intalnirea cu omologul sau Zinaida Greceanii. Premierul Tariceanu a dat asigurari ca: „Vom depune eforturile noastre cele mai consistente pentru a realiza aceste aspiratii europene” ale cetatenilor Republicii Moldova si a reafirmat disponibilitatea Romaniei de a oferi experienta in procesul de reforme din aceasta tara.

La randul sau Zinaida Greceanii, si-a exprimat „recunostinta pentru sustinea sperantelor de integrare europeana a tarii noastre”. Premierul Greceanii a declarat ca Republica Moldova conteaza in continuare pe sustinerea Romaniei, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Seful Executivului de la Bucuresti a subliniat, de asemenea, extinderea in ultima perioada a cooperarii economice dintre cele doua tari.

„Romania este cel mai important partener comercial al Republicii Moldova. La sfarsitul lunii august, Romania a trecut pe primul loc in topul tarilor destinatare ale exporturilor moldovenesti si pe locul doi la import. Acest lucru ne bucura, dar ne obliga sa indentificam solutii suplimentare pentru cresterea volumului de schimburi economice si pentru a da posibilitatea intreprinderilor mari sa dezvolte investitii reciproce” a afirmat Tariceanu.

In cursul convorbirilor cele doua delegatii au trecut in revista proiecte de cooperare in domeniul energetic, in extinderea infrastructurii de transport intre cele doua tari precum si propuneri de cooperare transfrontaliera in sprijinul cetatenilor din Romania si din Republica Moldova.