Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, ameninta ca suspenda sesiunea daca deputatii continua sa voteze masurile populiste care au efecte financiare asupra bugetului statului. In mai putin de doua zile, parlamentarii au votat pe articole peste o suta de proiecte de legi. Pentru ca este final de mandat, deputatii au pe ordinea de zi doua sute de proiecte de legi. Hotnews.ro a realizat un material saptamana trecuta prin care arata toate proiectele populiste care presupun cheltuieli bugetare masive.

"Am facut in aceste zile un apel foarte serios la liderii parlamentari si liderii politici pentru a pune un moratoriu in ceea ce priveste masurile populiste cu efecte financiare semnificative care sa greveze viitorul Guvern. (...)

In caz contrar si daca voi simti ca exista presiuni majore care sa afecteze securitatea nationala a Romaniei am la indemana prevederile articolului 66 din Constitutie. O sa inchid sesiunea atunci cand voi simti ca presiunile asupra securitatii nationale si bugetului national sunt prea mari", a declarat presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu.

Deputatii deja au votat pe articole cateva initiative legislative populiste: un proiect de lege privind suplimentarea indemnizatiilor de merit si o initiativa legislativa care majoreaza alocatiile complementare si pe cea de sustinere a familiilor monparentale.

Astfel, proiectul de lege privind acordarea de indemnizatii de merit prevede cresterea numarului acestora de la 1.500 cate se acorda in prezent la 1.650. Initiatorul, senatorul PC Marius Marinescu a explicat ca a propus suplimentarea cu 150 de indemnizatii de merit pentru ca oamenii care au promovat imaginea Romaniei peste hotare trebuie rasplatiti si ei nu trebuie "sa astepte sa moara cineva ca sa-i ia indemnizatia".

Mai multi bani pentru copii

O alta initiativa legislativa adoptata pe articole de deputati vizeaza majorarea alocatiei familiale complementare si pe cea de sustinere a familiilor monoparentale. Mai exact, se majoreaza cuantumul acestor ajutoare de la 30 de lei la 50 pentru familia cu un copil; de la 35 de lei la 60 pentru familiile cu doi copii; de la 40 la 65 de lei pentru familia cu trei copii, respectiv de la 45 de lei la 70 de lei pentru familia cu patru sau mai multi copii.

Si alocatiile de sustinere a familiei monoparentale se majoreaza la 70 de lei pentru un copil; la 80 de lei pentru parintele cu doi copii; 85 de lei pentru trei copii si 90 de lei pentru patru sau mai multi copii.

Initiativa legislativa va fi supusa la vot final, miercuri, Camera Deputatilor fiind forul decizional.

Pe ordinea de zi sunt trecute peste 80 de initiative legislative care cuprind majorari la indemnizatii, pensii, alocatii, ajutoare de incalzire, pensii suplimentare pentru veteranii de razboi, construirea de locuinte, zile libere etc.

De precizat ca toate proiectele de legi sunt in faza finala a procedurii legislative.

Hotnews.ro va prezentat saptamana trecuta un material cu toate aceste initiative legislative populiste.

Olteanu si Antonescu,scosi responsabili pentru votul liberalilor la majorarea salariilor profesorilor

Bogdan Olteanu si liderul grupului PNL de la Camera Deputatilor, Crin Antonescu au fost criticati in sedinta partidului de luni pentru ca nu au gestionat votul parlamentarilor PNL la proiectul care prevedea majorarea salarilor profesorilor, potrivit unor surse liberale.

Sursele Hotnews. ro sustin ca cei doi lideri au fost criticati si acuzati de catre colegii din Biroul Permanent, ca se fac "direct vinovati" de votul data de catre parlamentarii PNL pe legea care a majorat salariile profesorilor cu 50%.

De altfel, desi a fost prezent in Camera, Bogdan Olteanu nu a prezidat sedinta din 30 septembrie iar Crin Antonescu a lipsit din Parlament in ziua respectiva.